Σε επενδύσεις και συνεργασίες που την καθιστούν ενεργειακό κόμβο και θωρακίζουν όχι μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προχωρά δυναμικά η Ελλάδα, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Στουρνάρας: Σχεδόν «μηδενική» η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Credit Suisse
«Οι πλωτές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο τερματικός σταθμός Ρεβυθούσας και ο αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας είναι μερικά από τα (επενδυτικά) σχέδια που ενισχύουν σημαντικά τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» υπογράμμισε ο υπουργός, μιλώντας στη Σύνοδο Κοινωνικού Διαλόγου 2023 των οικονομικών και κοινωνικών συμβουλίων των Βαλκανίων και παρόμοιων θεσμών, που διοργανώνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) Ελλάδος.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που οδηγούν στην ενεργειακή αυτονομία και την κλιματική βιωσιμότητα, ενώ υπενθύμισε ότι στόχος είναι μέχρι το 2030 το 80% της ηλεκτρικής κατανάλωσης στη χώρα μας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ).
Οι μεταρρυθμίσεις
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Σταϊκούρας και στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας τετραετίας, οι οποίες απέδωσαν -όπως είπε- ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. «Η σύνθεση του ΑΕΠ και το παραγωγικό μοντέλο βελτιώνονται, η εισροή ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων βρίσκεται σε υψηλό τελευταίων 30 ετών, οι εξαγωγές ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έχουν διπλασιαστεί από το 2010, η ανεργία μειώθηκε σημαντικά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την αποτελεσματική στήριξη και της κυβέρνησης, μπορεί να αποτελέσει και πάλι μοχλό ανάπτυξης» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά αντανακλώνται και στην ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας και στις 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους την τελευταία τριετία, «που εκτιμούμε ότι θα συνεχιστούν, επιτυγχάνοντας φέτος ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας».
Ο Υπουργός υπενθύμισε ακόμα ότι τον Ιούνιο του 2022 διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.«Τότε, με τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, οι χώρες – μέλη αναγνωρίσαμε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι μια κοινή πρόκληση, και επικυρώσαμε την προσήλωσή μας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της περιοχής και στη συνεργασία, ως κύρια μέσα για την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας, κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα, μαζί με τις γείτονες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποδεικνύουμε, για ακόμα μια φορά, ότι οι ειλικρινείς και παραγωγικές συνεργασίες, στη λογική των παιγνίων θετικού αθροίσματος, μπορούν να προσφέρουν απάντηση στις κοινές περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, με οφέλη για όλους».
Καλαφάτης: Δεσμευόμαστε να κάνουμε ακόμα περισσότερα
Την ανάγκη η συνεργασία των βαλκανικών χωρών να προχωρήσει ακόμα ταχύτερα και να πάει πιο ψηλά, «καθώς μαζί μπορούμε καλύτερα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, κατά τον χαιρετισμό του στη Σύνοδο. «Προχωράμε στη μετεξέλιξη της Αλεξανδρούπολης σε πύλη υγροποιημένου φυσικού αερίου, για εμάς και τους γείτονές μας και εμπεδώνουμε κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι βαλκανικές χώρες, λόγω των αμοιβαία εξαρτώμενων οικονομιών τους, έχουν έναν λόγο παραπάνω να προχωρήσουν χέρι-χέρι και οι Έλληνες δεσμευόμαστε να κάνουμε ακόμα πιο πολλά για τη γειτονιά μας. Ο,τι θέλουμε για εμάς, το θέλουμε και για τους γείτονές μας -αυτή είναι η βούληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη» τόνισε ο κ.Καλαφάτης.
Αμανατίδης: Η ΕΕ να αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο, αξιοποιώντας και τη δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών
Την πεποίθηση ότι η ΕΕ χρειάζεται να αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο, αξιοποιώντας και τη δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς η επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, εξέφρασε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Αμανατίδης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε δε ότι στην ΕΕ έχουν γίνει αντιληπτοί οι κίνδυνοι που διαμορφώνει η αναβίωση εθνικιστικών, ρατσιστικών ή ακόμα και φασιστικών τάσεων. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι σταθερός υπέρμαχος της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και οφείλει να συνεχίσει να δείχνει στους εταίρους της στην περιοχή τη δέσμευσή της στην πολιτική της διεύρυνσης, βοηθώντας τους να εκπληρώσουν τα κριτήρια. Ως προς τη στρατηγική της ΕΕ απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε ότι η καταδίκη αυτής της εισβολής δεν οδηγεί την ΕΕ σε αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν και ανατολικά των συνόρων της οι αναθεωρητισμοί που απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα κρατών.
Απαραίτητη συνθήκη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί η συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων στον σχεδιασμό των οικονπμικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, όπως επισήμανε ο βουλευτής Χαλκιδικής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο βουλευτής υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη υιοθέτησης ενός εθνικού σχεδίου με ευρεία συναίνεση και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων και της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωσή του. Υπενθύμισε δε, πως στο κοντινό μας παρελθόν η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος εκπόνησε σχετικό σχέδιο, ως αποτέλεσμα διετούς διαλόγου μεταξύ εικοσιτεσσάρων φορέων, το οποίο αν και έγινε ευρέως αποδεκτό από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, τελικά δεν εφαρμόστηκε.
Πάιδας: Τα δίκτυα ενέργειας και το στρατηγικό πλεονέκτημα των Βαλκανίων
Με την αποτελεσματική ανάπτυξη δικτύων ενέργειας και κόμβων διαμετακόμισης σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό το στρατηγικό γεωγραφικό πλεονέκτημα της περιοχής των Βαλκανίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Ελλάδος, Ιωάννη Πάιδα. «Το τελευταίο διάστημα η περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων ιδιαίτερα κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και των θεσμικών οικονομικών παραγόντων, τόσο λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας όσο και λόγω των επενδυτικών ευκαιριών στους τομείς της ανάπτυξης δικτύων, του εμπορίου και της ενεργειακής συνεργασίας. Σημαντική πρόσκληση αποτελεί η ανάπτυξη συνεργειών στο πεδίο των επενδύσεων, των επιχειρήσεων, της γνώσης, της καινοτομίας και της αμοιβαιότητας» πρόσθεσε.
Κατά τον κ. Πάιδα, είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των θεσμικά αναγνωρισμένων φορέων της κοινωνίας και της ενεργής Κοινωνίας των Πολιτών, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων όπως η κλιματική και ενεργειακή κρίση, η επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των χωρών.
Ο ανοικτός δημόσιος διάλογος είναι ευπρόσδεκτος στη Θεσσαλονίκη, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία εμβάθυνσης της δημοκρατίας που τιμά την πόλη, είπε κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας ότι η Θεσσαλονίκη έχει αυθεντικό ενδιαφέρον για ζητήματα που αφορούν τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Ομολογιακό 800 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ
Ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ΔΕΣΦΑ
Αναβαθμίζονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας
Το έργο του ΑΔΜΗΕ αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου υποβρύχιου και υπόγειου καλωδιακού συστήματος
ΔΕΗ: Ακύρωση buy back ιδίων μετοχών από τη ΓΣ – Συστήνεται η PPC INSPECTRA
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την ακύρωση 12,7 εκατ. μετοχών και τη σύσταση θυγατρικής
Φόβοι για νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Πάνω από τα 43 ευρώ το TTF
Παρά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο παραμένουν ευμετάβλητες λόγω των διαταραχών του εφοδιασμού
Αυξάνεται η δυναμικότητα της Mitsubishi σε LNG - Θα φτάσει τα 17 εκατ. τόνους το 2030
Η Mitsubishi συμμετέχει σε 12 έργα LNG στο Μπρουνέι, τη Μαλαισία, την Αυστραλία, το Ομάν, τη Ρωσία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά
Πού κλείδωσαν τις τιμές ρεύματος για τον Νοέμβριο, ΔΕΗ και πάροχοι
Τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές κυμαίνονται τον Νοέμβριο από τα 0,116 μέχρι τα 0,1519 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Σε υψηλό 4 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας - Καλύτεροι πελάτες ΗΠΑ και Ινδία
Στη Βενεζουέλα, η κρατική εταιρεία PDVSA και οι κοινοπραξίες της εξήγαγαν κατά μέσο όρο 947.387 βαρέλια ημερησίως αργού και καυσίμου
ΔΕΗ: Για τρίτο συνεχόμενο μήνα μειώνει τις τιμές στο ρεύμα – Οι χρεώσεις για τον Νοέμβριο
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τις χρεώσεις για το πράσινο οικιακό τιμολόγιοα και το «Γ21» για τους επαγγελματίες
Από σήμερα το χειμερινό ωράριο για το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος
Για τους πελάτες που εφαρμόζεται οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση συνεχούς ωραρίου, ισχύει το υφιστάμενο ωράριο 23:00 έως 07:00
Βερροιόπουλος (ΤΕΝΕΡΓ): «Τα 4 προαπαιτούμενα για να πετύχει η πράσινη μετάβαση»
Ο Μιχάλης Βερροιόπουλος γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ τονίζει τη σημασία των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας