Η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέθεσε στη Rolls-Royce συμβόλαιο ύψους 2,9 εκατομμυρίων λιρών για την ανάπτυξη ενός αρθρωτού πυρηνικού αντιδραστήρα επίδειξης που θα μπορούσε να εγκατασταθεί στη Σελήνη έως το 2029 για την υποστήριξη μόνιμων ανθρώπινων φυλακίων στη σεληνιακή επιφάνεια.

Τα περισσότερα διαστημόπλοια που λειτουργούν σε τροχιά γύρω από τη Γη τροφοδοτούνται από ηλιακούς συλλέκτες, ωστόσο οχήματα που θα προσγειώνονται στην επιφάνεια της Σελήνης και θα πρέπει να λειτουργήσουν εκεί για αρκετές εβδομάδες χρειάζονται μια εναλλακτική παροχή ενέργειας. Αυτό συμβαίνει επειδή η Σελήνη έχει νύχτες που διαρκούν 14 γήινες ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η θερμοκρασία μπορεί να πέσει κατακόρυφα στους -183 °C, κάτι που μπορεί να βλάψει θανάσιμα μπαταρίες και ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα.

Ιαπωνικό σκάφος ετοιμάζεται για την πρώτη ιδιωτική προσσελήνωση

Οι ιδιαίτερες συνθήκες στη Σελήνη

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα New Atlas, αυτή η εναλλακτική τροφοδοσία συνήθως βασίζεται σε ραδιοθερμικές γεννήτριες, όπου η φυσική αποσύνθεση ραδιενεργών στοιχείων όπως το πλουτώνιο μπορεί να παρέχει ισχύ στο διαστημόπλοιο ή μπορεί τουλάχιστον να κρατήσει τον εξοπλισμό αρκετά ζεστό για να επιβιώσει μέχρι την ανατολή του ηλίου.

Ωστόσο, το είδος των μεγάλων εγκαταστάσεων που θα χρειαστούν οι μελλοντικοί αστροναύτες για να ζήσουν και να εργαστούν στη Σελήνη θα απαιτούν προφανώς μεγάλες ποσότητες ενέργειας ανά πάσα στιγμή στη Σελήνη, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ηλιακό φως ή όχι. Αυτό συνεπάγεται ότι πέρα από την χρήση ραδιοθερμικών γεννητριών πρέπει να υπάρξει μετάβαση και σε κατάλληλους αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιούνται στη Γη για οικιακές και στρατιωτικές εφαρμογές, αν και μικρότερου μεγέθους και με ανάλογη προσαρμογή στις σεληνικακές συνθήκες.

Πηγή: Rolls-Royce

Τα σχέδια για έναν αρθρωτό αντιδραστήρα

Η Rolls-Royce εργάζεται ήδη στο πρόγραμμα Micro-Reactor από πέρυσι στο πλαίσιο μιας σύμβασης μελέτης της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου αξίας 249.000 λιρών. Ο στόχος τώρα είναι η κατασκευή ενός πραγματικού αντιδραστήρα που θα μπορούσε μια μέρα να παρέχει σε μια Σελήνη βάση την ισχύ που απαιτείται για επικοινωνίες, υποστήριξη ζωής και επιστημονικά πειράματα, μεταξύ άλλων εφαρμογών.

Ο νέος αρθρωτός αντιδραστήρας θα αναπτυχθεί με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Πανεπιστημίου του Μπάνγκορ, του Πανεπιστημίου του Μπράιτον, του Κέντρου Έρευνας Προηγμένης Κατασκευής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ (AMRC) και του Πυρηνικού AMRC. Το πρόγραμμα δεν θα περιλαμβάνει μόνο την κατασκευή του αντιδραστήρα, αλλά και την τεχνολογία για τη μεταφορά της θερμότητας που παράγεται από τον αντιδραστήρα και τη μετατροπή της σε χρήσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Εκτός από την τροφοδοσία μιας βάσης στη Σελήνη, η Rolls-Royce θεωρεί επίσης ότι η τεχνολογία έχει πιθανές επίγειες εφαρμογές.

«Οφέλη τόσο για το διάστημα όσο και για τη Γη»

«Η νέα δόση της χρηματοδότησης από τη Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνει τόσα πολλά για το Πρόγραμμα Micro-Reactor Rolls-Royce», δήλωσε στο New Atlas η Άμπι Κλέιτον, Διευθύντρια Μελλοντικών Προγραμμάτων της Rolls-Royce. «Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και τα πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου για να αναδείξουμε την καλύτερη καινοτομία και γνώση του Ηνωμένου Βασιλείου στο διάστημα».

«Αυτή η χρηματοδότηση θα μας φέρει πιο κοντά στον στόχο να κάνουμε τον Micro-Reactor πραγματικότητα, με την τεχνολογία να φέρνει τεράστια οφέλη τόσο για το διάστημα όσο και για τη Γη. Η τεχνολογία θα προσφέρει τη δυνατότητα υποστήριξης περιπτώσεων εμπορικής και αμυντικής χρήσης παράλληλα με την παροχή λύσεων για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και να παρέχει καθαρή, ασφαλή και αξιόπιστη ενέργεια», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχει κίνδυνος να πάρει τα ηνία από τον άνθρωπο;
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπάρχει κίνδυνος να πάρει η AI τα ηνία από τον άνθρωπο;

Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη κατέχει εξέχουσα θέση τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στη συλλογική μας φαντασία, είναι συνηθισμένο να ακούμε τέτοιου είδους ανησυχίες. Έχουν, ωστόσο, βάση;