
Ισχυρά ήταν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών καταλαγιάζουν μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο πλέον στην απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια, η οποία και αναμένεται αύριο.
Οι δείκτες
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,3%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 4,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,79% στις 7.536 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,75% στις 15.195 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,42% στις 7.112 μονάδες.
Οι τράπεζες
Ισχυρά ήταν τα κέρδη στον τραπεζικό κλάδο της ηπείρου, με τις μετοχές της Credit Suisse, μετά από έντονη μεταβλητότητα, να κλείνουν στο +7%. Η UBS σημείωσε άνοδο 12%, η Commerzbank αυξήθηκε κατά 6,8%, ενώ η UniCredit κέρδισε 6,7%, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αφομοιώνουν την είδηση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS. Η Banco Sabadell κέρδισε 6,7%, ενώ η Natwest Group σημείωσε άνοδο 5,8%.
Η Fed
Στο επίκεντρο όμως βρέθηκε η συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve, η οποία αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο. Πριν τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank, οι επενδυτές ανέμεναν ότι η Fed θα αύξανε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, αλλά στη συνέχεια οι προσδοκίες είναι ότι η αύξηση θα περιορισθεί σε 25 μ.β. Το επιτόκιο της Fed ανέρχεται σήμερα στο 4,5% έως 4,75%.
Οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης στον τραπεζικό τομέα μπορεί να υποχώρησαν με τη συμφωνία διάσωσης της Credit Suisse, αλλά ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs για τις παγκόσμιες μετοχές, πιστεύει ότι οι μετοχές δεν έχουν ξεφύγει ακόμη από το δάσος. “Ακόμη και αν οι αγορές ανακάμψουν από τα τρέχοντα επίπεδα βραχυπρόθεσμα, η υψηλή αβεβαιότητα και τα μειωμένα επίπεδα εμπιστοσύνης είναι πιθανό να σημαίνουν μια συνεχιζόμενη “fat & flat” αγορά, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις δεν φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές”, δήλωσε.
Tα μάκρο
Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τη Γερμανία υποχώρησε τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στις 13 μονάδες, σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών Leibniz (ZEW), με τις προσδοκίες όμως να παραμένουν σε θετικό έδαφος. Η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης επιδεινώθηκε επίσης, με τον δείκτη να διολισθαίνει περαιτέρω στις -46,5 μονάδες.
«Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται επί του παρόντος υπό ισχυρή πίεση… Η αξιολόγηση της εξέλιξης των κερδών των τραπεζών έχει επιδεινωθεί σημαντικά, αν και εξακολουθεί να παραμένει ελαφρώς θετική. Οι εκτιμήσεις για τον ασφαλιστικό κλάδο έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά», σημείωσε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach.
Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη είχαν παρόμοιες επιδόσεις. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατρακύλησε αυτόν τον μήνα σε σχέση με τον Φεβρουάριο και προσγειώθηκε στις 10 μονάδες, ενώ η εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης μειώθηκε στις -44,6 μονάδες.
Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε τον Φεβρουάριο το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από την έναρξη των μηνιαίων καταγραφών το 1993, καθώς ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα έφτασε τα 16,7 δισεκατομμύρια λίρες, εξαιρουμένων των κρατικών τραπεζών, όπως αποκάλυψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).
Σύμφωνα με την έκθεση, το ρεκόρ ήρθε “σε μεγάλο βαθμό λόγω των σημαντικών δαπανών για προγράμματα στήριξης της ενέργειας”. Το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 9,7 δισ. στερλίνες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ παρατήρησε ότι ο δανεισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός επειδή η κυβέρνηση παραμένει “αποφασισμένη να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με την αύξηση των τιμών”, προβλέποντας ότι ο χαμηλότερος πληθωρισμός θα μειώσει το κόστος.


Latest News

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Βουτιά για ευρωαγορές - Ισχυρό το πλήγμα των δασμών στους περισσότερους κλάδους
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,67% και έκλεισε στις 522,59 μονάδες

Συνεχίζεται το ράλι στα αμερικανικά ομόλογα - Κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Βυθίζεται η Wall Street δια χειρός Τραμπ - Περίπου 1,7 τρισ. διαγράφηκαν από τον S&P 500
Στο «κόκκινο» οι χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ επεκτείνει τις απώλειες που έφεραν οι δασμοί Τραμπ
Το Brent καταγράφει μείωση πάνω από 5%

Ράλι καταγράφει το ευρώ - Ενισχύεται πάνω από 2% έναντι του δολαρίου
Αποδυναμώνεται το δολάριο υπό το βάρος των δασμών Τραμπ - Ενισχύεται το γεν και το ελβετικό φράγκο

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες