Η διάσωση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse με την εξαγορά της από την έως πρότινος άμεση ανταγωνίστριά της τη UBS (οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας), πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα.
Μαζί με την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, ο τραπεζικός κλάδος εξελίσσεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή και άπαντες δεν θέλουν να σκέφτονται πώς μπορεί η παγκόσμια οικονομία να βιώσει μία νέα κρίση σαν αυτή του 2008.
Ποια τα «όπλα» των ελληνικών τραπεζών στη νέα κρίση – Τι «βλέπει» η Moody’s
Οι διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζών
Οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνουν ότι το 2023 δεν είναι σαν το 2008. Το πάθημα έγινε μάθημα: οι τράπεζες πλέον είναι πιο καλά κεφαλαιοποιημένες και τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι καλύτερης ποιότητας ήτοι πιο ασφαλή.
Οι αντιθέσεις
Στις ΗΠΑ οι καταθέτες δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους καθώς ενεργοποιήθηκε άμεσα μηχανισμός εξασφάλισης των καταθέσεων.
Οι ομοιότητες
Στην περίπτωση της Credit Suisse όμως υπάρχουν ομοιότητες σε σχέση με το 2008. Μία εξ αυτών είναι ότι υπάρχουν χαμένοι. Μία δεύτερη ότι υιοθετήθηκε μια ανορδόδοξη πολιτική προκειμένου να ολοκληρωθεί η απορρόφηση της τράπεζας από τη UBS.
Οι χαμένοι
Οι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι κάτοχοι των ομολόγων AT 1 ή αλλιώς υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων. Με τις ευλογίες της κυβέρνησης οι κάτοχοι αυτών των ομολόγων όχι μόνο δεν αποζημιώνονται άλλα χάνουν ολοσχερώς τα ποσά που είχαν επενδύσει. Σύνολο; Περί των 17 δισ. δολαρίων.
Η καταπάτηση της ιεραρχίας
Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιεραρχία που υφίσταται αναφορικά με ποια προτεραιότητα αποζημιώνονται οι πιστωτές μιας τράπεζες εν προκειμένω. Οι ομολογιούχοι έναντι των μετόχων έχουν προτεραιότητα όταν προκύπτει θέμα αποζημίωσης.
Τα ομόλογα ΑΤ 1 εκδίδονται προκειμένου οι τράπεζες να αντλούν κεφάλαια προκειμένου να πληρούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις βάσει των κανονισμών της Βασιλείας ΙΙΙ. Τα κεφάλαια αυτά κατευθύνονται στην κατηγορία Tier 1 (στα ιδία κεφάλαια της τράπεζας). Τα εν λόγω ομόλογα είναι μετατρέψιμα και υπό προϋποθέσεις μετατρέπονται σε μετοχές.
Όμως στην Ελβετία οι ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν να αποζημιώσουν τους μετόχους με το συνολικό ποσό των 3,23 δισ. δολαρίων (με υπολογισμένη αξία κάθε μετοχής στο 0,76 του ελβετικού φράγκου).
Έτσι οι κάτοχοι των ομολόγων ΑΤ 1 (που έχουν προτεραιότητα και έναντι των κατόχων των παραδοσιακών ομολόγων) όχι μόνο δεν αποζημιώθηκαν, αλλά έχασαν το σύνολο των χρημάτων που είχαν επενδύσει.
Latest News
Παρεμβάσεις με... νόημα από τον Σάντσεθ - Πού το πάει ο ισπανός πρωθυπουργός;
Ο Πέδρο Σάντσεθ καρατόμησε τον πρόεδρο της Telefonica και ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει σε ξένους να αγοράζουν σπίτια στην Ισπανία - Πού αποσκοπούν οι παρεμβάσεις του;
Η lose-lose επιλογή της Ευρώπης με Τραμπ και Κίνα - Η ανάλυση του Politico
Και οι δύο επιλογές φέρνουν προβλήματα για τις αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες υποστηρίζει το Politico
Τι οδήγησε στην απογείωση του οίκου Lemaire - Οι επενδύσεις σε όλο τον κόσμο
Η δεκαετής παύση, οι ιαπωνικές επενδύσεις και η επιτάχυνση πωλήσεων τη διετία 2023-2024
Ντομπρόβσκις μετά το Eurogroup: Οι σημαντικές προκλήσεις της ΕΕ - Η αβεβαιότητα λόγω Τραμπ
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ
Φεύγει από το «κλαμπ των οικολόγων» η Fed - Τι σημαίνει για την ΕΚΤ
Πώς ερμηνεύουν την αποχώρηση της Fed
Οι πρώτες εξαγγελίες Τραμπ: Σε κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης η Αμερική
Ο Τραμπ ορκίστηκε 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ - Στόχος του η «επιστροφή της κοινής λογικής»
Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι για τους δασμούς λόγω Τραμπ - Το εμπορικό ισοζύγιο ΕΕ με ΗΠΑ [γράφημα]
Γιατί οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη ανησυχούν για τις απειλές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Νέα εποχή Τραμπ: Τι περιμένουν οι αγορές από το Trump 2.0
Aυτό που η Wall Street αναμένει να δει είναι οι ρυθμίσεις για τους φόρους και τους δασμούς, όπως και για το δημοσιονομικό έλλειμμα
Η Wall Street αισιοδοξεί για τον Τραμπ αλλά το «φάντασμα του 2022» τρομάζει ακόμη μερικούς επενδυτές
Με τον Τραμπ να επιστρέφει στο Οβάλ Γραφείο, η Wall Street φοβάται ότι οι υψηλοί δασμοί και οι μαζικές απελάσεις θα επιταχύνουν εκ νέου τον πληθωρισμό
Έφτασε η ώρα του ρεαλισμού για τον Ντόναλντ Τραμπ
Από την Ουκρανία μέχρι τον πληθωρισμό και τη μείωση των δαπανών, ο νέος πρόεδρος άρχισε να ανασκευάζει τις προεκλογικές υποσχέσεις του