Η διάσωση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse με την εξαγορά της από την έως πρότινος άμεση ανταγωνίστριά της τη UBS (οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας), πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα.
Μαζί με την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, ο τραπεζικός κλάδος εξελίσσεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή και άπαντες δεν θέλουν να σκέφτονται πώς μπορεί η παγκόσμια οικονομία να βιώσει μία νέα κρίση σαν αυτή του 2008.
Ποια τα «όπλα» των ελληνικών τραπεζών στη νέα κρίση – Τι «βλέπει» η Moody’s
Οι διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζών
Οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνουν ότι το 2023 δεν είναι σαν το 2008. Το πάθημα έγινε μάθημα: οι τράπεζες πλέον είναι πιο καλά κεφαλαιοποιημένες και τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι καλύτερης ποιότητας ήτοι πιο ασφαλή.
Οι αντιθέσεις
Στις ΗΠΑ οι καταθέτες δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους καθώς ενεργοποιήθηκε άμεσα μηχανισμός εξασφάλισης των καταθέσεων.
Οι ομοιότητες
Στην περίπτωση της Credit Suisse όμως υπάρχουν ομοιότητες σε σχέση με το 2008. Μία εξ αυτών είναι ότι υπάρχουν χαμένοι. Μία δεύτερη ότι υιοθετήθηκε μια ανορδόδοξη πολιτική προκειμένου να ολοκληρωθεί η απορρόφηση της τράπεζας από τη UBS.
Οι χαμένοι
Οι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι κάτοχοι των ομολόγων AT 1 ή αλλιώς υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων. Με τις ευλογίες της κυβέρνησης οι κάτοχοι αυτών των ομολόγων όχι μόνο δεν αποζημιώνονται άλλα χάνουν ολοσχερώς τα ποσά που είχαν επενδύσει. Σύνολο; Περί των 17 δισ. δολαρίων.
Η καταπάτηση της ιεραρχίας
Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιεραρχία που υφίσταται αναφορικά με ποια προτεραιότητα αποζημιώνονται οι πιστωτές μιας τράπεζες εν προκειμένω. Οι ομολογιούχοι έναντι των μετόχων έχουν προτεραιότητα όταν προκύπτει θέμα αποζημίωσης.
Τα ομόλογα ΑΤ 1 εκδίδονται προκειμένου οι τράπεζες να αντλούν κεφάλαια προκειμένου να πληρούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις βάσει των κανονισμών της Βασιλείας ΙΙΙ. Τα κεφάλαια αυτά κατευθύνονται στην κατηγορία Tier 1 (στα ιδία κεφάλαια της τράπεζας). Τα εν λόγω ομόλογα είναι μετατρέψιμα και υπό προϋποθέσεις μετατρέπονται σε μετοχές.
Όμως στην Ελβετία οι ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν να αποζημιώσουν τους μετόχους με το συνολικό ποσό των 3,23 δισ. δολαρίων (με υπολογισμένη αξία κάθε μετοχής στο 0,76 του ελβετικού φράγκου).
Έτσι οι κάτοχοι των ομολόγων ΑΤ 1 (που έχουν προτεραιότητα και έναντι των κατόχων των παραδοσιακών ομολόγων) όχι μόνο δεν αποζημιώθηκαν, αλλά έχασαν το σύνολο των χρημάτων που είχαν επενδύσει.
Latest News
Σε ποιο μέρος στο Παρίσι είναι πιο δύσκολο να κλείσεις τραπέζι
Δεν είναι κάποιο νέο στέκι με ένα viral ζαχαροπλαστείο ούτε ένα θρυλικό μπιστρό με ένα ή δύο αστέρια Michelin για τα οποία φημίζεται το Παρίσι
Βούιτσιτς (ΕΚΤ): Οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και το 2025
Η κατεύθυνση είναι σαφής για την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να συνεχίσει την κατεύθυνση του 2024 με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων
Economist για Τραμπ: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον νέο πρόεδρο, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
Συνολικά 29 απεργίες έλαβαν χώρα σε χώρους εργασίας με πάνω από 1.000 εργαζόμενους στο 11μηνο - Το μέλλον επί προεδρίας Τραμπ
Γιατί το νέο concept της KFC δεν θυμίζει καθόλου... KFC
Η αμερικανική αλυσίδα KFC εγκαινιάζει το Saucy, που δίνει έμφαση στο κοτόπουλο και τις σάλτσες - Σε ποιους απευθύνεται
Η Apple αναδείχθηκε ως η καλύτερη διοικούμενη εταιρεία των ΗΠΑ και «εκθρόνισε» τη Microsoft
Πήρε τη μοναδική διάκριση All Star στην ετήσια κατάταξη Management Top 250 - Πώς «εκθρόνισε» τη Microsoft
Οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον Τραμπ [γράφημα]
Από την αμερικανική Fed μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητείται δείγμα γραφής για τις πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ
Γιατί τα φάρμακα για απώλεια βάρους στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό
Αποκλειστική ανάλυση εκατοντάδων χιλιάδων ηλεκτρονικών αρχείων ασθενών από την εταιρεία δεδομένων υγείας Truveta
Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
Στη Βραζιλίας οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες που ωθούν τον καλπάζοντα πληθωρισμό και παραγκωνίζουν την ανάπτυξη είναι μια μόνιμη πληγή
Πρόταση για αμυντικές δαπάνες 90 δισ. από τον Γερμανό υπουργό Άμυνας
Οι δηλώσεις του Μπόρις Πιστόριους στη Γερμανία έρχονται εν μέσω πίεσης προς τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες
Το νέο χαράτσι του δημάρχου στους Λονδρέζους
Νέο χαράτσι επέβαλε ο δ΄ήμαρχος σε όποιον μετακινείται στο Λονδίνο