
Η ενέργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ύψιστη προτεταιότητα των 27 κρατών – μελών.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διασφάλιση κι άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας προς την Ε.Ε. πέραν εκείνων του φυσικού αερίου (μέσα από τα έργα FSRU υπεράκτια της Θράκης και των νένων αγωγών με τις βαλκανικές χώρες).
Ηλεκτρικές λεωφόροι
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής με την Ελλάδα. Σκοπός μέσα από τα υποβρύχια καλώδια είναι η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις πλούσιες ΑΠΕ της Αιγύπτου και του Ισραήλ στη χώρα μας και μέσα από ισχυρά δίκτυα μεταφοράς το πράσινο και φθηνό ρεύμα να περνά στις χώρες της Βαλκανικής αλλά και εκείνες της Κεντρικής Ευρώπης.
Πριν από μήνες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ παρουσίασε πρόταση για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την Αυστρία και τη Γερμανία.
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για ΑΠΕ και αλλαγές στη ΡΑΕ
Κάτι που προϋποθέτει τη στενή συνεργασία των Διαχειριστών της Ευρώπης, μεταξύ αυτών της Ελλάδας και εκείνων των προαναφερόμενων χωρών. Η συγκεκριμένη λεωφόρος… είχε δύο εναλλακτικές διαδρομές είτε μέσω των δυτικών Βαλκανίων είτε υποθαλάσσια από την Αδριατική.
Ο Μητσοτάκης
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloiomberg, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής ένα σχέδιο για την αναμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να μπουν τα θεμέλια για την μαζικότερη παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ και τη μεταφορά των ποσοτήτων μέχρι και την Κεντρική Ευρώπη.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η χώρα μας θέλει να ενισχύσει τους λεγόμενους διαδρόμους βορρά-νότου, ώστε οι περιοχές με υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας να συνδέονται καλύτερα με αυτές που παράγουν ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια. Ο κ. Μητσοτάκης, θα υποβάλει την πρόταση στους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Μαρτίου σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το σχετικό έγγραφο που έχει στη διάθεση του το Bloomberg και προέρχεται από την ελληνική πλευρά, αναφέρει: «Είναι επιτακτική ανάγκη να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επέκταση και την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης.Οι επενδύσεις σε δίκτυα είναι χαμηλότερες από ό,τι χρειάζεται για ένα ενεργειακό σύστημα καθαρού μηδενισμού».
Το ελληνικό non-paper, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητά επίσης καλύτερες διασυνδέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η ηλιακή και η αιολική παραγωγή εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τον άνθρακα, μαζί με μια ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης και μια «ευρωπαϊκή διευκόλυνση δικτύου» για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης βελτιώσεων του δικτύου.


Latest News

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια

Η τελευταία δεκαετία είναι η θερμότερη στα χρονικά - Εφιαλτική η συνέχεια
Οι αλλαγές στο κλίμα και ειδικά η υπερθέρμανση, είναι ιδιαίτερα εμφανής στους ωκεανούς