Η ενέργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ύψιστη προτεταιότητα των 27 κρατών – μελών.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διασφάλιση κι άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας προς την Ε.Ε. πέραν εκείνων του φυσικού αερίου (μέσα από τα έργα FSRU υπεράκτια της Θράκης και των νένων αγωγών με τις βαλκανικές χώρες).
Ηλεκτρικές λεωφόροι
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής με την Ελλάδα. Σκοπός μέσα από τα υποβρύχια καλώδια είναι η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις πλούσιες ΑΠΕ της Αιγύπτου και του Ισραήλ στη χώρα μας και μέσα από ισχυρά δίκτυα μεταφοράς το πράσινο και φθηνό ρεύμα να περνά στις χώρες της Βαλκανικής αλλά και εκείνες της Κεντρικής Ευρώπης.
Πριν από μήνες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ παρουσίασε πρόταση για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την Αυστρία και τη Γερμανία.
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για ΑΠΕ και αλλαγές στη ΡΑΕ
Κάτι που προϋποθέτει τη στενή συνεργασία των Διαχειριστών της Ευρώπης, μεταξύ αυτών της Ελλάδας και εκείνων των προαναφερόμενων χωρών. Η συγκεκριμένη λεωφόρος… είχε δύο εναλλακτικές διαδρομές είτε μέσω των δυτικών Βαλκανίων είτε υποθαλάσσια από την Αδριατική.
Ο Μητσοτάκης
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloiomberg, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής ένα σχέδιο για την αναμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να μπουν τα θεμέλια για την μαζικότερη παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ και τη μεταφορά των ποσοτήτων μέχρι και την Κεντρική Ευρώπη.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η χώρα μας θέλει να ενισχύσει τους λεγόμενους διαδρόμους βορρά-νότου, ώστε οι περιοχές με υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας να συνδέονται καλύτερα με αυτές που παράγουν ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια. Ο κ. Μητσοτάκης, θα υποβάλει την πρόταση στους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Μαρτίου σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Το σχετικό έγγραφο που έχει στη διάθεση του το Bloomberg και προέρχεται από την ελληνική πλευρά, αναφέρει: «Είναι επιτακτική ανάγκη να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επέκταση και την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης.Οι επενδύσεις σε δίκτυα είναι χαμηλότερες από ό,τι χρειάζεται για ένα ενεργειακό σύστημα καθαρού μηδενισμού».
Το ελληνικό non-paper, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητά επίσης καλύτερες διασυνδέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η ηλιακή και η αιολική παραγωγή εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τον άνθρακα, μαζί με μια ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης και μια «ευρωπαϊκή διευκόλυνση δικτύου» για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης βελτιώσεων του δικτύου.
Latest News
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας
ΔΕΗ blue: Τοποθέτηση 90 φορτιστών στις εγκαταστάσεις της L’Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες της L’Οreal που κατέχουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να τα φορτίσουν με φορτιστές τελευταίας γενιάς
«Χρέος έναντι φύσης» – Λύση ή αλχημεία για την προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος του πλανήτη;
Πώς το χρέος των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση χωρών μπαίνει στην «εξίσωση» για το κλίμα