Βροχή ρυθμίσεων, υπό τη μορφή τροπολογιών, κατέθεσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  στο νομοσχέδιο – σκούπα των 263 άρθρων και των 357 σελίδων, το οποίο εισήχθη χθες προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ειδικότερα, προωθείται η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η οποία υπολογίζεται στις αρχές του 2024.

Το ΥΠΕΝ έκρινε επιβεβλημένη την καθολική απαγορευτική διάταξη προκειμένου να μπει φρένο στην αυθαίρετη δόμηση στο νησί, η οποία δεν σταματά ούτε με πρόστιμα, ούτε με άλλες κυρώσεις. Άλλωστε συχνά απασχολούν την ειδησεογραφία περιπτώσεις επιθέσεων ή ξυλοδαρμών _ με πιο πρόσφατη εκείνη του υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων _ όσων αντιδρούν στην ανεξέλεγκτη οικοδομική δραστηριότητα στο νησί.

Για το θέμα αυτό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ερωτώμενος σήμερα ανέφερε τα εξής: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Αν στην Ελλάδα κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου και ότι αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της Επικράτειας, είναι μακριά νυχτωμένοι. Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας: «Ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι απόλυτο:

Και οι δράστες της εγκληματικής και μαφιόζικης επιθέσεις εναντίον του αρχαιολόγου θα τιμωρηθούν. Δεν θα επιτραπεί σε καμιά παράνομη πράξη, σε κανένα παράνομο σχέδιο να νομιμοποιηθεί. Το επαναλαμβάνω, κανένας εκβιασμός και κανένα παραθυράκι δεν πρόκειται να λειτουργήσει». Ακόμη, πρόσθεσε ότι «Μέχρι να εγκριθεί ο ειδικός πολεοδομικός σχεδιασμός που θα αντιμετωπίσει οριστικά όλα τα θέματα, αναστέλλονται και δεν πρόκειται να εκδοθεί καμία καινούργια πολεοδομική άδεια για εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο. Το κράτος δεν εκβιάζεται και ο έλεγχος θα γίνεται από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου».

Η ρύθμιση

Υπενθυμίζεται ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση αναστέλλεται η έκδοση του συνόλου των οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Μυκόνου εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως αυτές για τις επισκευές νομίμως υφιστάμενων κτηρίων, εντός νόμιμου περιγράμματος και όγκου και μέχρι την έγκριση του σχετικού ειδικού πολεοδομικού σχεδίου. Ως αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των παραπάνω αδειών ορίζεται η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αρμοδιότητα δηλαδή περιέρχεται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου στην Αθήνα. Η βούληση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και θα εφαρμοστεί με τρόπο που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, εντός ή εκτός εισαγωγικών.

Απαγόρευση πρόσβασης στο Ναυάγιο Ζακύνθου

Στο μεταξύ, με άλλο άρθρο προωθείται και η απαγόρευση πρόσβασης στην περιοχή του Ναυαγίου Ζακύνθου, είτε από την ξηρά, είτε από τη θάλασσα, η οποία θα εξειδικευθεί με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ). Η ανάγκη προέκυψε έπειτα από επιστολή του Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις  9 Μαρτίου 2023, στην  οποία επεσήμαινε τον κίνδυνο κατολισθήσεων και καταρρεύσεων στην περιοχή του Ναυαγίου.

Σε δεύτερη τροπολογία προστίθεται ρύθμιση βάσει της οποίας το Δημόσιο δεν θα προβάλλει δικαιώματα κυριότητας για τα κτήματα των Ιερών Μονών που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, εφόσον αυτές διαθέτουν τίτλους βάσει των Διαχωριστικών Διαταγμάτων της μοναστηριακής περιουσίας  που είχαν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου 4684/1930 (άρθρο 8 § 2).  Έτσι επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα διεκδικήσεων από πλευράς Δημοσίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας κτηματογράφησης, εκτάσεων που ανήκουν σε  Ιερές Μονές.

Προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων και αντιπυρική προστασία

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ αναθέτει στο ΤΕΕ τη  διενέργεια του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων στα οποία στεγάζονται φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και κρίσιμες λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, όπως ιδιωτικά σχολεία, νοσοκομεία κλπ.. Ο ΟΑΣΠ θα διατηρεί την εποπτεία της υλοποίησης των ελέγχων ενώ ρόλο θα έχει και η Κεντρική ‘Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.). Οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν από το  Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, ειδικά προγράμματα ενίσχυσης δήμων και άλλα ευρωπαϊκά ή διεθνή προγράμματα. Ο  τρόπος κατηγοριοποίησης και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων των ελεγχόμενων κτιρίων θα εξειδικευθεί με ΚΥΑ.

Με άλλη νομοθετική πρωτοβουλία, η  μέριμνα για τον καθαρισμό χώρων προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος  πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της από την 1η έως την 30η Απριλίου κάθε έτους, καθώς και για τη συντήρηση καθ΄όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, ανατίθεται στους δήμους. Μάλιστα, ρυθμίζεται η δυνατότητα αυτεπάγγελτου καθαρισμού των οικοπέδων από τους δήμους σε περίπτωση μη ανεύρεσης των ιδιοκτητών, επικαρπωτών, μισθωτών ή μη συμμόρφωσής τους, καθώς και  σε περιπτώσεις περιφραγμένων χώρων. Παράλληλα προβλέπονται και διοικητικά πρόστιμα.

Πισίνες και ναυαγοσώστες

Το ΥΠΕΝ προτείνει επίσης την παράταση έως και 31η.12.2023 της  μεταβατικής διάταξης που επέτρεπε έως τα τέλη του 2022 να εκτελεί χρέη ναυαγοσώστη ο επόπτης ασφαλείας, ο οποίος διαθέτει βεβαίωση σε ισχύ, παρακολούθησης προγράμματος θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης ναυαγοσώστη πισίνας από σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι από το 2020 είχε θεσπιστεί   υποχρεωτική απασχόληση ναυαγοσωστών από όλα τα τουριστικά καταλύματα που διαθέτουν πισίνες. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ στην αιτιολογική έκθεση,  αναδείχτηκε αντικειμενική αδυναμία εξεύρεσης ναυαγοσωστών για απασχόληση σε τόσο μεγάλο αριθμό τουριστικών καταλυμάτων και ιδίως για τα μικρά καταλύματα. Γι΄ αυτό είχε προωθηθεί η λύση του επόπτη ασφαλείας έως τα τέλη του 2022 και δίνεται πλέον παράταση.

Έλεγχος αυθαιρέτων και επεκτάσεις όρων δόμησης στον Πήλιο

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ θα συστήνονται μικτά (τουλάχιστον τριμελή)  κλιμάκια ελέγχου τα οποία θα ασκούν  τις ελεγκτικές  και διαπιστωτικές αρμοδιότητες της  Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, καθώς και των Ελεγκτών Δόμησης κατόπιν αυτεπάγγελτης ή έπειτα από έγγραφη καταγγελία εντολής ελέγχου από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου.

Ακόμη, προτείνονται ειδικότεροι όροι δόμησης στους οικισμούς του Πηλίου, για βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών παραγόμενων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Τέλος, για την κάλυψη των αναγκών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προβλέπεται χρήση κτιρίου σίτισης στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Ακίνητα: «Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν» – Διαβεβαιώσεις Ταγαρά και Μπακογιάννη
Ακίνητα |

Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες