Η «κακή» μέρα δεν φάνηκε από το πρωί στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και έφτασε έως και το +1% στην πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης, τελικά έκλεισε με απώλειες, οι οποίες εστίασαν κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,45% στις 1.044,96 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 76 εκατ. ευρώ.

Μπορεί το ΧΑ να έφτασε έως και τις 1.060 μονάδες στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά η επιφυλακτικότητα ήταν εμφανής στην αγορά, με τα «απόνερα» της τραπεζικής κρίσης σε Ελβετία και ΗΠΑ να εμποδίζουν τελικά πολλές αγοραστικές κινήσεις, καθώς όλοι αναμένουν την αντίδραση της Federal Reserve στα τεκταινόμενα σήμερα. Οι αγορές «αποζητούν» μια πιο υποστηρικτική απόφαση για τα επιτόκια της Fed, η οποία εάν δεν έρθει… θα ανέβει και πάλι ο βαθμός ρίσκου.

Αβεβαιότητα

Άλλωστε, μπορεί να αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι μπορεί η Federal Reserve να μειώσει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, η αβεβαιότητα είναι μεγάλη όμως, αν αναλογιστεί κανείς και ότι την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «αγνόησε» την τραπεζική κρίση και αποφάσισε να μείνει πιστή στη μάχη του πληθωρισμού, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για τα αντανακλαστικά των θεσμών στο μέτωπο της ανάκτησης (ή όχι) της εμπιστοσύνης.

Πάντως, πέραν των παραπάνω, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι από τη στιγμή που «επισκέφτηκε» ο γενικός τις 998 μονάδες τη Δευτέρα, υπήρξε μια αξιοπρεπής ανοδική αντίδραση, με τον τραπεζικό τομέα να έχει μια υπεραπόδοση 100 μονάδων (στον κλαδικό) μέσα σε δύο ημέρες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο βαθμός ρίσκου έχει περιοριστεί. Τουναντίον μάλιστα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι και στο εσωτερικό η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, ειδικά στο εκλογικό μέτωπο.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων ΔΕΗ, Jumbo και Σαράντης δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ σημαντικές ήταν οι απώλειες σε Εθνική, Eurobank, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Τιτάν, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Alpha Bank, ενώ ανοδικά οι Quest, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Μυτιληναίος και Aegean. Ελλάκτωρ και Coca Cola ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, με τους ΟΛΠ, Motor Oil και Autohellas, να καταγράφουν επίσης σημαντικά κέρδη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών