Ιδιαίτερα «αλμυρός» φαίνεται ότι θα φτάσει φέτος στο ελληνικό τραπέζι ο παραδοσιακός οβελίας, τόσο λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι όσο και αν προσπαθούν δεν μπορούν να το απορροφήσουν εξολοκλήρου, όσο και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση και το έντονο ενδιαφέρον δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στους κτηνοτρόφους, τουλάχιστον σε αυτούς που θα αντέξουν και θα καθυστερήσουν τις σφαγές, για να ισοφαρίσουν από τα αυξημένα κοστολόγια, καθώς όπως όλα δείχνουν η τιμή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη ειδικά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.
Κτηνοτροφία: Λιγότερο το γάλα, μειωμένα τα κοπάδια – Πώς διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού
Αυτή την στιγμή, οι κτηνοτρόφοι σφάζουν αρνιά από 6,5 έως 7 ευρώ/κιλό, ενώ ευελπιστούν πως την Μεγάλη Εβδομάδα η τιμή να αγγίξει ακόμα και τα 8 ευρώ το κιλό. Πόσο όμως, θα φτάσει το αρνί στον καταναλωτή; Στο ερώτημα αυτό απαντά στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλιας ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος τονίζοντας ότι «από την ώρα που θα φύγει από το σφαγείο στα 8 ευρώ, τα υπόλοιπα έξοδα είναι 2,5 με 3 ευρώ και άλλα 0,50 ευρώ για τον κρεοπώλη, τον έμπορο ή τον μεσάζοντα. Δηλαδή φτάνουμε στα 11 με 11,5 ευρώ/κιλό. Μία τιμή πάνω από τα 11,5 ευρώ/κιλό θα είναι αισχροκέρδεια».
Πότε ξεκαθαρίζει το τοπίο
Σημείο ορόσημο αποτελεί, όπως κάθε χρόνο, οι εξαγωγές που γίνονται για το Πάσχα των Καθολικών, μιας και τότε «φεύγει» το μεγαλύτερο μέρος των αμνοεριφίων, τα οποία δύσκολα απορροφούνται στην ελληνική αγορά.
Πρόκειται κυρίως για μικρά αρνιά και κατσίκια βάρους έως 8 κιλών, τα οποία προτιμά η ιταλική και ισπανική κουζίνα, σε αντίθεση με την ελληνική …σούβλα η οποία θέλει μεγαλύτερα αρνιά 10 με 12 κιλά, που όπως λένε οι κτηνοτρόφοι είναι και τα πιο ποιοτικά.
Πάντως, η τιμή παραγωγού για τα προς εξαγωγή αμνοερίφια κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την ελληνική αγορά, και είναι πολλοί οι κτηνοτρόφοι που προτιμούν να «διώξουν» τα αρνιά μικρά τόσο για να μειώσουν τα κόστη από το μεγάλωμα, αλλά και να κερδίοσυν από την υψηλή τιμής στο γάλα.
Σφαγές στα 8 ευρώ/κιλό
«Όπως όλα δείχνουν τις τελευταίες ημέρες θα σφάξουμε στα 8 ευρώ/κιλό. Σημαντικό ρόλο όμως θα παίξει το καθολικό Πάσχα και στις εξαγωγές που θα γίνουν, καθώς εκείνη την περίοδο φεύγει η μεγαλύτερη ποσότητα αμνοεριφίων, ειδικότερα μικρών αρνιών 7-8 κιλών», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, σημειώνοντας ότι οι παραγγελίες από Ιταλία και Ισπανία είναι σε καλό επίπεδο.
«Μέχρι τώρα οι τιμές για τον παραγωγό κινούνται σε καλό επίπεδο στην περιοχή μας. Η τιμή είναι περίπου στα 4,30 με 4,70 ευρώ/κιλό ζων βάρος (περίπου στα 8 ευρώ/κιλό σφάγιο), ενώ και η ζήτηση είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο», σημειώνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων νομού Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος, τονίζοντας ότι παρά τις καλές τιμές και λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, πολλοί είναι αυτοί οι κτηνοτρόφοι που τα σφάζουν νωρίς, καθώς οι τιμές στο γάλα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την ανησυχία του για το αν θα μπει το αμνοερίφιο στο καλάθι του νοικοκυριού, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «οι τιμές για τον παραγωγού θα καταποντιστούν».
«Όχι» στα βαφτισμένα
Την ανάγκη να γίνουν σωστοί και εντατικοί έλεγχοι τόνισε ο κ. Γκουρομπίνος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι αν αυτοί πραγματοποιηθούν τότε ο καταναλωτής θα φάει ελληνικό αρνί και όχι …βαφτισμένο.
«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι να ενταθούν οι έλεγχοι, καμία ανοχή και ο κόσμος να τιμήσει τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια», επισημαίνει.
Πάντως, για τον τρόπο που μπορεί ο καταναλωτής να ξεχωρίσει το ελληνικό από το εισαγόμενο αρνί, ο κ. Γκουρομπίνος λέει: «Είναι πολύ εύκολο για τον καταναλωτή να τα ξεχωρίσει. Το ελληνικό αρνί και κατσίκι έχει ανοιχτό ροζ χρώμα, ενώ στο εισαγόμενο το κρέας είναι σκούρο».
Latest News
Κρασί: Τι αναμένεται από τους μεγάλους παίκτες της ΕΕ [πίνακες]
Αποκαλυπτικές οι ευρωπαϊκές προβλέψεις στο κρασί για την παραγωγή, το εμπόριο και τα αποθέματα τη νέα σεζόν
Πώς θα επηρεάσει το La Niña την παγκόσμια παραγωγή και τις τιμές τροφίμων
Τι εκτιμά η Τράπεζα Πειραιώς για το σιτάρι, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τη ζάχαρη, τη σόγια, το ακατέργαστο ρύζι και τον χυμό πορτοκαλιού
Αυξημένο το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές και εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων ον Ιούλιο του 2024
Βέτο αμερικανών βουλευτών κατά μελέτης για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξετάζει, αξιολογεί επιστημονικά στοιχεία στο κρασί και στην κατανάλωση αλκοόλ και τις επιπτώσεις του στην υγεία
Πώς θα αυξηθεί η κερδοφορία των αγροτών – Οι προτάσεις της McKinsey
Στο σημερινό ασταθές οικονομικό τοπίο, οι αγρότες επαναξιολογούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες
Στον δρόμο για ΠΟΠ η «κολοβή ελιά Μυτιλήνης» - Πού βρίσκεται ο φάκελος
Οι βρώσιμοι καρποί της συγκεκριμένης ποικιλίας ελιάς που καλλιεργείται στη Μυτιλήνη έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Νέο ατόπημα Μπαμπασίδη στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Το κόλπο με τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπό τη διοίκηση του Κ. Μπαμπασίδη μεθοδεύει την κατανομή στα βοσκοτόπια σε βάρος των παραγωγικών κτηνοτρόφων – Οι καταγγελίες
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι προκαταβολές Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να πληρωθούν και υπόλοιπα ποσά που αφορούν σε εκκρεμείς υποθέσεις οικολογικών σχημάτων, λέει ο Κώστας Τσιάρας
Τσιάρας για ευλογιά: Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους
Ο Κώστας Τσιάρας εξήγησε ότι η πολιτεία λαμβάνει σκληρά μέτρα, γιατί πρέπει να προστατευθεί το ζωικό όπως κεφάλαιο
Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Πώς θα γιορτάσουν τα ελληνικά οινοποιεία στις 10 Νοεμβρίου
Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009, ως ευρωπαϊκή ημέρα Οινοτουρισμού, και εορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου