
Ο ρυθμός πληθωρισμού της Βρετανίας αυξήθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, μετά από τέσσερις μήνες, εκπλήσσοντας τους αναλυτές και αυξάνοντας την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της την Πέμπτη.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 10,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και κατά 10,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας συνέχισαν να πιέζουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας.
Ανοδικά η στερλίνα μετά τη «νηνεμία» στον τραπεζικό τομέα
Ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν ταχεία πτώση των τιμών εντός του έτους, ο πληθωρισμός είναι περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερος από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας.
Η βρετανική κεντρική τράπεζα θα σταθμίσει την ανάγκη ελέγχου του πληθωρισμού έναντι των ανησυχιών για τις επιπτώσεις παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης όταν αποφασίσει αν θα αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη. Η τράπεζα έχει εγκρίνει δέκα διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2021, ωθώντας το βασικό τραπεζικό της επιτόκιο στο 4%.
Σύμφωνα με αναλυτές της CMC Markets UK, αναμένεται από την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας. «Ένα βασικό επιτόκιο 4% μόλις και μετά βίας φαίνεται επαρκές για να λειτουργήσει ως τροχοπέδη σε αυτή την κλίμακα αυξήσεων των τιμών και θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση προς την Τράπεζα της Αγγλίας» να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη, αναφέρει η CMC Markets UK σε σημείωμα προς τους πελάτες πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.


Latest News

Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο
Νέα στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας στις ΗΠΑ έδειξαν 7,57 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στα τέλη Φεβρουαρίου

Η Airbus παρέδωσε 70 αεροπλάνα τον Μάρτιο, αύξηση 11% σε ετήσια βάση
Η οικογένεια A350 της Airbus έχει λάβει περισσότερες από 1.360 παραγγελίες από 60 πελάτες σε όλο τον κόσμο
![Bank of America: «Βάναυση»… ημέρα η 2α Απριλίου – Τι θα κάνει η ΕΚΤ [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/2025-03-07T185931Z_1444074747_RC2A8DA3A3X7_RTRMADP_5_USA-TRUMP-600x400.jpg)
BofA: «Βάναυση»… ημέρα η 2α Απριλίου - Τι θα κάνει η ΕΚΤ [πίνακας]
Τι αναφέρει η Bank of America για τις ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ στις 2 Απριλίου και τις επιπτώσεις στην Ευρώπη

Πόσο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Κίνα
Τι αποκαλύπτει έρευνα της Dezhan Shira & Associates για τον κατώτατο μισθό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα

Η Κίνα ενισχύει το εμπόριο με Ινδία ενόψει των δασμών Τραμπ
Το διμερές εμπόριο ανάμεσα σε Κίνα και Ινδία ανήλθε στα 101,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Στόχος η «καρδιά» της αμερικανικής οικονομίας - Πώς θα απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς Τραμπ
Οι Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν «από θέση ισχύος», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ελαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Κέρδη ρεκόρ για την Illy Caffe το 2024 - Αγορές «χρυσωρυχεία» σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Διψήφιο ποσοστό αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Illycaffe - Θολώνουν τις προοπτικές οι αυξήσεις τιμών του καφέ

Στο «Rose Garden» θα... ανθίσουν δασμοί 20% - Τα νεότερα σενάρια για τις ανακοινώσεις Τραμπ
Οι πρόσθετοι δασμοί σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων θα αποφέρουν πάνω από 6 τρισ. δολάρια σε ομοσπονδιακά έσοδα