Η Γερμανία ενδεχομένως απέχει εβδομάδες από την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στο πλαίσιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα φωτίσουν την κατανάλωση και την πώληση του ναρκωτικού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα σχέδια είχαν λάβει «πολύ καλό feedback» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.
Η νηφάλια γενιά Ζ της Γερμανίας – Οι νέοι απαρνιούνται την παράδοση της χώρας τους
«Σύντομα θα παρουσιάσουμε μια πρόταση που θα λειτουργεί, δηλαδή θα είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε ο Λάουτερμπαχ, μετά από μήνες συνομιλιών με τις Βρυξέλλες.
Η κυβέρνηση δημοσίευσε προσχέδια προτάσεων για τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ενήλικες τον Οκτώβριο, με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Ο Λάουτερμπαχ επέμεινε ότι θα προχωρήσουν στην Bundestag μόνο εάν οι πρωτοβουλίες είναι συμβατές με το δίκαιο της ΕΕ.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με τα σχέδια, η κάνναβη δεν θα ταξινομείται πλέον ως ναρκωτικό και οι πολίτες άνω των 18 θα επιτρέπεται να μεταφέρουν έως και 30 γραμμάρια για προσωπική χρήση. Οι καταναλωτές θα είναι επίσης ελεύθεροι να καλλιεργούν έως και τρία φυτά στο σπίτι και τα αδειοδοτημένα καταστήματα και φαρμακεία θα μπορούν να πωλούν προϊόντα κάνναβης.
Εάν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε φάσεις από τώρα έως τα μέσα του 2024. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, θα έκανε τη Γερμανία τη μεγαλύτερη ελεγχόμενη εθνική αγορά κάνναβης στον κόσμο και την πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα επέτρεπε την εμπορική πώλησή της — με δυνητικά σαρωτικές επιπτώσεις για την Ένωση.
Στην Ολλανδία, μια χώρα που συνδέεται ευρέως με το νόμιμο κάπνισμα κάνναβης, η ανάπτυξη και η πώληση του ναρκωτικού στα «καφενεία» είναι τεχνικά ποινικοποιημένη, αν και γίνεται ανεκτή. Ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Μάλτα, η νομιμοποίηση είναι περιορισμένη.
«Το μέλλον είναι πράσινο»
Η νομιμοποίηση της κάνναβης είναι μία μόνο από μια σειρά κοινωνικά προοδευτικών πολιτικών που προτάθηκαν από την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, η οποία ανέλαβε την εξουσία το 2021 μετά από 16 χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης.
Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία έκαναν χρήση κάνναβης το 2021 και το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών στη χώρα την έχουν δοκιμάσει, σύμφωνα με τον Λάουτερμπαχ, ο οποίος είπε ότι σκοπός των αλλαγών είναι να αυξηθεί η δημόσια εποπτεία και να μειωθεί έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά.
«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι μακράν η πιο ανοιχτή σε αυτό το θέμα», δήλωσε στο CNBC ο Μάρτιν Χοντορόφκσι, στέλεχος στο Tom Hemp’s, ένα κατάστημα λιανικής Cannabidiol (CBD) με έδρα το Βερολίνο.
Το CBD είναι ένα ενεργό, αλλά μη εθιστικό, συστατικό της κάνναβης, που προέρχεται από το φυτό κάνναβης. Η πώλησή του είναι νόμιμη στη Γερμανία από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι η περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) – το κύριο ψυχοδραστικό μέρος της κάνναβης – είναι κάτω από 0,2%. Ωστόσο, η πώληση άλλων ουσιών απαγορεύεται.
«Οι πιθανότητες για εμάς ως γερμανική εταιρεία είναι οι υψηλότερες εδώ και μια δεκαετία», δήλωσε ο Χοντορόφκσι, ο οποίος χαιρέτισε την προοπτική ενός πιο σταθερού πλαισίου για τους προμηθευτές και τους καταναλωτές προϊόντων κάνναβης.
Υπολογίζεται ότι η νομιμοποίηση θα μπορούσε να δημιουργήσει 27.000 νέες θέσεις εργασίας και να αποφέρει επιπλέον 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε φορολογικά έσοδα, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και εξοικονόμηση από υποθέσεις ποινικής δίωξης, σύμφωνα με μελέτη του 2021 από το Πανεπιστήμιο Heinrich Heine του Ντίσελντορφ.
Ρυθμιστικές προκλήσεις της ΕΕ
Η κυβέρνηση θα πρέπει επιπλέον να εκπονήσει ένα νομοσχέδιο που θα τηρεί τους κανονισμούς και τους νόμους της ΕΕ, τις διεθνείς συνθήκες για τα ναρκωτικά και τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.
Η Ευρώπη έχει από καιρό υιοθετήσει μια συντηρητική προσέγγιση στη νομιμοποίηση της κάνναβης και ο κανονισμός της ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι η πώληση παράνομων ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης, «τιμωρείται με αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές ποινικές κυρώσεις».
Τα σχέδια θα ήταν επίσης ασυμβίβαστα με τις διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ενιαίας σύμβασης του ΟΗΕ του 1961 για τα ναρκωτικά, αν και χώρες όπως ο Καναδάς και η Ουρουγουάη δεν έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες από τότε που κινήθηκαν προς τη νομιμοποίηση του ναρκωτικού.
Το υπουργείο Υγείας δεν επιβεβαίωσε λεπτομέρειες του προτεινόμενου νομοσχεδίου του στο CNBC. Ωστόσο, τα προκαταρκτικά έγγραφα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει μια δήλωση ερμηνείας για να αποδείξει ότι η νομιμοποίηση θα βοηθήσει στην προστασία των νέων και στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.
Η ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης χωρίς συνοριακούς ελέγχους, μέλος της οποίας είναι η Γερμανία, επίσης απαγορεύει επί του παρόντος την εισαγωγή παράνομων ναρκωτικών από τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να παράγει αρκετό απόθεμα στην εγχώρια αγορά χωρίς να υπονομεύει τις πολιτικές των γειτόνων της για τα ναρκωτικά.
Επιπτώσεις για την ιατρική αγορά
Οι προτάσεις του Βερολίνου θα πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι δεν θα διαταράξουν την καθιερωμένη αγορά φαρμακευτικής μαριχουάνας της χώρας.
Η πώληση φαρμακευτικής κάνναβης επιτρέπεται στα γερμανικά φαρμακεία από το 2016 — αλλά παραμένουν αρκετοί φραγμοί εισόδου. Ορισμένοι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου έχουν προειδοποιήσει ότι η νομιμοποίηση του φαρμάκου για ψυχαγωγική χρήση θα μπορούσε να εγείρει κινδύνους για τους ασθενείς, οι οποίοι μπορεί να επιδιώξουν να αυτοθεραπευτούν.
«Οι ασθενείς που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την φαρμακευτική κάνναβη, μπορούν να κάνουν αυτοθεραπεία με κάνναβη για ενήλικες χωρίς ιατρική συμβουλή. Κατά την άποψή μας, αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί», δήλωσε ο Γιόχανες Γκαλουά της γερμανικής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Κανναβινοειδών.
Ωστόσο, η ευρύτερη κοινωνική αποδοχή της κάνναβης θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον αποστιγματισμό του ναρκωτικού και στη βελτίωση της δημόσιας αποδοχής των ιατρικών οφελών του, σημείωσε ο Γκαλουά. «Ο συνολικός αποστιγματισμός της κάνναβης ως ουσίας θα οδηγήσει επίσης σε μια αποστιγματισμένη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει επί του παρόντος μια αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών της για την ιατρική κάνναβη, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο συνταγογραφείται και αποζημιώνεται στο πλαίσιο του εκ του νόμου προγράμματος ασφάλισης υγείας της χώρας.
Ένα «ντόμινο»
Τα σχέδια έρχονται καθώς η νομιμοποίηση της κάνναβης έχει τεθεί υπό συζήτηση σε ανανεωμένη βάση τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία δεκαετία, ο Καναδάς, η Ουρουγουάη και, πρόσφατα, η Ταϋλάνδη, κινήθηκαν όλοι για να νομιμοποιήσουν την κάνναβη.
Η νομιμοποίηση στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει την πόρτα για παρόμοιες μεταρρυθμίσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Λάουτερμπαχ είχε στο παρελθόν αποκαλέσει τα σχέδια «μοντέλο για την Ευρώπη».
«Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δεν θέλει να πάει προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά κανείς δεν θα πίστευε πριν από 10 χρόνια ότι η Γερμανία θα πήγαινε προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης της κάνναβης», δήλωσε στο CNBC ο Φράνιο Γκρόνχερμεν, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της International Alliance for Cannabinoid Medicines, μιας ιατρικής εταιρείας με έδρα την Κολωνία.
Το γειτονικό Λουξεμβούργο και η Τσεχία έχουν ήδη προτείνει σχέδια για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για χρήση από ενήλικες. Στην Αυστρία, την Ιταλία και την Ισπανία, δεν αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα η κατοχή μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών για προσωπική κατανάλωση.
Η Μάλτα, το μικρότερο κράτος μέλος της ΕΕ, το 2021 έγινε η πρώτη χώρα του μπλοκ που νομιμοποίησε την προσωπική κατοχή του ναρκωτικού και επέτρεψε ιδιωτικές «λέσχες κάνναβης», όπου τα μέλη μπορούν να καλλιεργήσουν και να μοιραστούν το ναρκωτικό.
«Η Γερμανία θα μπορούσε να είναι πρωτοπόρος και να προκαλέσει ένα ντόμινο από αυτή την άποψη», είπε ο Γκαλουά.
Ορισμένοι είναι αισιόδοξοι ότι τέτοιες κινήσεις στην Ευρώπη θα μπορούσαν επίσης να επιταχύνουν την απελευθέρωση της παγκόσμιας αγοράς κάνναβης, κυρίως στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπου η ψυχαγωγική και ιατρική χρήση του ναρκωτικού είναι ήδη νόμιμη σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ.
Πηγή: CNBC
Latest News
Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
Μάχη χαρακωμάτων στο έδαφος και για το τραπέζι ενδεχόμενων συνομιλιών για την Ουκρανία - Πόσο πραγματική είναι η πυρηνική απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ποια είναι η εκλεκτή του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης
Αφού εγκατέλειψε τα καθήκοντά της στη Φλόριντα το 2019, η κυρία Μπόντι, 59 ετών, πρώην εισαγγελέας, εντάχθηκε στην ομάδα συνηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ
Ισχυροί άνεμοι και βροχές την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα μας αναγκάσει να βρούμε τα μπουφάν μας – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ
Οι «φουρτούνες» του Μητσοτάκη, ο καημός της Moody’s, το «τυράκι» στα νησιά, η αεικίνητη Σδούκου, υψηλές πτήσεις Τιτάνα, φως στο τούνελ για τις ΑΕΕΑΠ
«Φουρτουνιασμένος» ο Μητσοτάκης
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ
Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Με βίντεο στα social media ο δημοφιλής υπ. Άμυνας Πιστόριους ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποφιότητα για την καγκελαρία. Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς παρά τις ενστάσεις;
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ