![ReLiFe: Έργο ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου από τη Sunlight Group](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/Sunlight-Industrial-Park-in-Xanthi.jpg)
Η Sunlight Group ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης του έργου ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου ReLiFe, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με εταίρους. Το έργο ReLife έλαβε χρηματοδότηση περίπου 3,6 εκατ. ευρώ από τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης EIT RawMaterials, ενώ οι εταίροι του ReLiFe συνεισφέρουν επίσης με 1,5 εκατ. σε ίδια κεφάλαια.
Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία πιλοτικής μονάδας με δυναμικότητα ανακύκλωσης 500 τόνων μπαταριών λιθίου ετησίως στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Sunlight Group στην Ξάνθη. Η πιλοτική μονάδα θα είναι η πρώτη του είδους της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως.
Sunlight: Αυξάνει την παραγωγική δυναμικότητα μπαταριών λιθίου
Το ReLiFe ευθυγραμμίζεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις μπαταρίες και τους σχετικούς στόχους για ανάκτηση κρίσιμων υλών, και θα έχει διάρκεια τριών ετών – από 1.1.2023 έως 31.12.2025.
Θα ανακυκλώνει μπαταρίες λιθίου-φωσφορικού σιδήρου (LFP) – το είδος, δηλαδή, των μπαταριών λιθίου που η Sunlight Group παράγει στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη και στη νέα εγκατάστασή της στο Mebane της Βόρειας Καρολίνας. Παράλληλα, θα ανακυκλώνει υλικά που δημιουργούνται κατά την παραγωγή πρωτότυπων στοιχείων LFP στην υπό υλοποίηση πιλοτική γραμμή της Sunlight Group, με ποσοστό ανάκτησης >95% και επίπεδο καθαρότητας ανθρακικού λιθίου άνω του 99%.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/ReLiFe-Project-Team.jpg)
Η υλοποίηση του έργου απαντά σε μια σειρά βασικών στόχων της ΕΕ σχετικά με τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (Critical Raw Materials), τη βιωσιμότητα, την ενεργειακή μετάβαση, και την κυκλική οικονομία. ReLiFe (Recycling Lithium Ferrophosphate) σημαίνει Ανακύκλωση Σιδηροφωσφορικού Λιθίου και αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση μιας από τις πιο επιτακτικές ενεργειακές ανάγκες παγκοσμίως: την ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων ανακύκλωσης των μπαταριών ιόντων λιθίου. Των μπαταριών δηλαδή που οδηγούν τις εξελίξεις για την απανθρακοποίηση και την εξασφάλιση ενός αμιγώς ηλεκτρικού μέλλοντος, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα.
Σε συνέχεια της λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας ανακύκλωσης, επιπλέον επενδύσεις μπορούν να μεγιστοποιήσουν τη σχετική παραγωγή ώστε να δημιουργηθεί βιομηχανικής κλίμακας εγκατάσταση ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου με ετήσια δυναμικότητα χιλιάδων τόνων. Η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει την κυκλική οικονομία, καθιστώντας δυνατή την ανάκτηση τριών κρίσιμων για την ΕΕ πρώτων υλών (λίθιο, φωσφορικός σίδηρος και γραφίτης) που περιέχονται στις μπαταρίες LFP. Επιπλέον, καθίσταται δυνατή και η ανάκτηση βασικών μετάλλων, όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης