
Ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα δίνει το Bloomberg σε άρθρο του, αποτυπώνοντας τα θετικά βήματα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρει σε άρθρο ο Matthew A. Winkler «Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, έχουν καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος», ενώ προσθέτει πως «Όλα αυτά αποτελούν προφητικό σημάδι ότι η Ελλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και στην κρίση της Credit Suisse και της First Republic.»
Ακόμη, αναφέρει ότι η χώρα των 10,3 εκατ. κατοίκων, σε αντίθεση με κάθε πιστοληπτική αξιολόγηση, είναι μια οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021 με βάση τις ευνοϊκές τάσεις στο ποσοστό πληθωρισμού, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την αύξηση του ΑΕΠ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την πολιτική σταθερότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες πάνω από αυτό που οι επενδυτές θεωρούν χρέος υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης και αρκετά σύντομα αναμένεται να ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που της απονεμήθηκε τελευταία φορά από τους οίκους Moody’s Investors Service, S&P Global Ratings και Fitch Ratings το 2008.
Oμόλογα: Σκαρφαλώνουν οι αποδόσεις
Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός
Επιπλέον, το άρθρο καταγράφει ότι «Από την εκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 7%, ξεπερνώντας τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Ηνωμένου Βασιλείου (1%) και των ΗΠΑ (4%), σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, το μέτρο της υγείας του τραπεζικού κλάδου, μειώθηκαν στο 6,8% από 47% το 2017 και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά τουλάχιστον 32 ποσοστιαίες μονάδες, μέγεθος βελτίωσης που δεν έχει ξεπεραστεί πουθενά στον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg».

Η μεταβολή αποτυπώνεται στο Bloomberg Country Risk Political Score για την Ελλάδα, το οποίο υπολογίζει την ικανότητα ή/και τη δέσμευση μιας χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της ή/και να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος, το οποίο καταρτίστηκε το 2009. Η Ελλάδα με βαθμολογία πολιτικού κινδύνου 49 βελτιώθηκε κατά 25% στα τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Μητσοτάκη, ξεπερνώντας τη Γερμανία (82, -2%), τη Γαλλία (86, 0%), την Ισπανία (67, -1%), το Ηνωμένο Βασίλειο (91, -1%), τις ΗΠΑ (87, -2%) και την Ιταλία (44, -8%), σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα brand
«Είμαστε τώρα η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη» με ισχυρό τουρισμό, «ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων» με επικεφαλής τη Microsoft και μια αναπτυσσόμενη κινηματογραφική βιομηχανία. Ο 55χρονος, με σπουδές στο Χάρβαρντ, κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα brand», το οποίο καθορίζεται όλο και περισσότερο από τις εταιρείες τεχνολογίας που θα καταστήσουν τη χώρα περιφερειακό κέντρο για την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.
Σίγουρα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας και η πολιτική της βαθμολογία εξακολουθούν να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες.
Όμως, παρά το ότι αναζωπυρούμενος πληθωρισμός υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα, η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από το πρόσφατο παρελθόν της και ταχύτερα από την ομάδα των χωρών που μοιράζονται το ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς ο πολιτικός κίνδυνος της Ελληνικής Δημοκρατίας υποχωρεί.


Latest News

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βαραίνει» το Παρίσι η LVMH
Παρά το θετικό κλίμα, η μετοχή της LVMH σημειώνει βουτιά 8%

Κέρδη στην Ασία, μικρές απώλειες στις αγορές της Κίνας
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Ινδία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο

Ανοδική «ανάσα» για τη wall Street έφεραν οι εξαιρέσεις τους δασμούς - Η αβεβαιότητα παραμένει
Οι επενδυτές αναθάρρησαν μετά την εξαίρεση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών ωθώντας υψηλότερα τη Wall Street

Σε αχαρτογράφητα ύδατα οι διεθνείς αγορές και… το δολάριο
Τι αναφέρει η Deutsche Bank για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη δυναμική των διεθνών αγορών

Φρένο στο πενθήμερο sell off των αμερικανικών ομολόγων
Οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 3 έως 8 μονάδες βάσης σε όλες τις διάρκειες

Άλμα άνω του 2% στις ευρωαγορές - Ξεχώρισε η Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 2,60% και έκλεισε στις 499, 88 μονάδες

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της

Τεχνολογική ώθηση λαμβάνει η Wall Street
Σημαντική ώθηση δίνει στη Wall Street ο κλάδος τεχνολογίας μετά και την απόφαση του Τραμπ να εξαιρέσει ορισμένα προϊόντα του από τους δασμούς