Οι αγορές ομολόγων σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες οικονομίες του κόσμου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αθέτησης υποχρεώσεων καθώς η αναταραχή στα τραπεζικά συστήματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τις «εύθραυστες» αναδυόμενες χώρες να δανειστούν και να αποπληρώσουν χρέος, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Τα επικίνδυνα ομόλογα της Credit Suisse bank
Οι χώρες που παραπαίουν στο χείλος της χρεοκοπίας επωμίστηκαν το κύριο βάρος του selloff στις αναδυόμενες αγορές αυτόν τον μήνα, στέλνοντας τις αποδόσεις σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι συνέπειες από μια σειρά τραπεζικών αποτυχιών στις ΗΠΑ ανάγκασαν τη διάσωση του ελβετικού δανειστή Credit Suisse Group AG στην Ευρώπη και οδήγησαν τους επενδυτές σε φυγή από τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως.
Ανησυχίες για τις ευάλωτες οικονομίες
Από το Πακιστάν μέχρι τη Βολιβία, οι επενδυτές εκφράζουν τώρα αυξανόμενες αμφιβολίες για την ικανότητα των ευάλωτων οικονομιών να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ξένο νόμισμα. Στην αβεβαιότητα προστίθεται η συνεδρίαση πολιτικής της Federal Reserve την Τετάρτη, όταν αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό ή θα κάνουν μια παύση για να επανεκτιμήσουν τις πιέσεις που κυματίζουν στις παγκόσμιες αγορές.
«Η όρεξη για ανάληψη κινδύνου για πιστώσεις αναδυόμενων αγορών έχει καταρρεύσει καθώς η αγορά βλέπει αυτές τις χώρες ως τους πιο αδύναμους κρίκους», δήλωσε ο Gordon Bowers, αναλυτής της Columbia Threadneedle Investments με έδρα το Λονδίνο. «Ο φόβος είναι ότι οι αυστηρότερες παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν αντανακλαστικά να ωθήσουν την προβληματική πίστωση σε οριακό σημείο καθώς μια άτακτη υποτίμηση του ξένου νομίσματος καθιστά την εξυπηρέτηση των χρεών αφόρητη».
Στα ύψη τα ασφάλιστρα κινδύνου
Το ασφάλιστρο κινδύνου για τα ομόλογα της Τυνησίας διευρύνθηκε κατά περίπου 1.690 μονάδες βάσης από τα τέλη Φεβρουαρίου σε ρεκόρ 3.930 τη Δευτέρα. Το κόστος για την ασφάλιση του χρέους από χρεοκοπία έχει αυξηθεί περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο αυτόν τον μήνα, στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 2.436 μονάδων βάσης.
Το spread στα ομόλογα δολαρίου της βορειοαφρικανικής γειτονικής Αιγύπτου εκτινάχθηκε ξανά πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, αφού έπεσε κάτω από αυτό το βασικό όριο για το χρέος τον Οκτώβριο, όταν έκλεισε τη δική της συμφωνία με το ΔΝΤ. Οι συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης πλησιάζουν τα υψηλά όλων των εποχών που σημειώθηκαν τον Ιούλιο, καθώς οι επενδυτές σε ομόλογα χάνουν την εμπιστοσύνη τους.
Τα ομόλογα της Βολιβίας εντάχθηκαν επίσης στο κλαμπ αυτό το μήνα, με το spread να φτάνει στο ρεκόρ των 1.274 μονάδων βάσης τη Δευτέρα. Η Fitch Ratings μείωσε την αξιολόγησή της για το έθνος της Νότιας Αμερικής, ενώ η S&P Global Rating σήμανε ότι θα μπορούσε να υποβαθμιστεί καθώς τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα εξατμίζονται. Τα ομόλογα βυθίστηκαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα καθώς το έθνος έπρεπε να πληρώσει τοκομερίδιο 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στην Ασία, τα ομόλογα του Πακιστάν ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων στις αναδυόμενες αγορές αυτόν τον μήνα, καθώς η βάθυνση της πολιτικής κρίσης φαινόταν ότι θα επιδεινώσει τις καθυστερήσεις στην επίλυση επειγόντων δημοσιονομικών και οικονομικών προβλημάτων. Το ομόλογό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που λήγει τον Απρίλιο του 2024 διαπραγματεύεται τώρα σε περίπου 42 σεντς στο δολάριο.
Υψηλό κόστος χρηματοδότησης
Αν και οι τραπεζικές ανησυχίες μπορεί να μην αποτελούν άμεσο έναυσμα για χρεοκοπία των αναδυόμενων αγορών, μπορεί να είναι υψηλότερο το κόστος χρηματοδότησης, δήλωσε ο Guido Chamorro, συνεπικεφαλής του χρέους σε σκληρά νομίσματα αναδυόμενων αγορών στην Pictet Asset Management στο Λονδίνο.
«Οι χώρες με επερχόμενες λήξεις σε ομόλογα που διαπραγματεύονται στο 15% μπορεί να μην θέλουν να εκδώσουν ομόλογα με 15%,» είπε ο Chamorro. «Και ακόμα κι αν το έκαναν, αμφιβάλλω ότι θα υπήρχε ζήτηση για αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Latest News
Traders σορτάρουν γιουάν και ευρώ λόγω νίκης Τραμπ
Η νίκη Τραμπ δείχνει ισχυρό δολάριο και τα άλλα νομίσματα φαίνεται να χάνουν σε αξία
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου
Ο χάκερ και η ράπερ "κροκόδειλος της Wall Street" που έκλεψαν δισ. σε bitcoin
Ο γεννημένος στη Ρωσία χάκερ και η αυτοαποκαλούμενη «κροκόδειλος της Wall Street» σύζυγός του έκλεψαν δισεκατομμύρια σε κρυπτονομίσματα
Ο χρυσός χάνει τη λάμψη του «δια χειρός» Τραμπ
Οι τιμές του χρυσού έχουν υποχωρήσει σχεδόν 7% από την ημέρα των εκλογών
O Tραμπ ρίχνει γκρίζα σύννεφα στα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών
Οι δασμοί, η άνοδος του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων θολώνουν τις προοπτικές για το χρέος των αναδυομένων αγορών
Πετρέλαιο: Εβδομαδιαίες απώλειες που ξεπέρασαν το 4%
Καμπανάκι για τους επενδυτές η μειωμένη ζήτηση από την Κίνα
Τα «Trump trades» μεγαλώνουν την ψαλίδα μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών μετοχών
Οι ευρωπαϊκές αγορές δε δείχνουν να μπορούν να συμπορευθούν με τις αμερικανικές και τα χειρότερα φαίνεται να έπονται
Πόσα δισ. θα ρίξουν σε επενδύσεις οι μεγάλοι και οι μικροί του ΧA
Πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό τοπίο στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Το βλέμμα και στην ανάπτυξη στο εξωτερικό
«Καταιγίδα» εκδόσεων ομολόγων φέρνει η εκλογή Τραμπ
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι φορολογικές περικοπές θα ενισχύσουν τα κέρδη
Τεχνολογικό σφυροκόπημα δέχτηκε η Wall Street
Οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν την εβδομάδα χαμηλότερα. Ο Nasdaq σημείωσε πτώση 3,1%, ενώ ο S&P 500 και ο Dow έχασαν 2,1% και 1,2%, αντίστοιχα