Οι διαδικτυακές έρευνες και οι διαγωνισμοί βρίσκονται παντού στο διαδίκτυο. Οι λόγοι είναι απλοί: είναι εύκολο και όχι ακριβό το να δημιουργήσει κάποιος μια τέτοια έρευνα, παίρνει λίγο χρόνο να τη συμπληρώσουν οι ερωτώμενοι και είναι εύκολο να ερμηνεύσουν οι ειδικοί τα αποτελέσματά της έρευνας. Για αυτό άλλωστε, παραμένουν ένα δημοφιλές εργαλείο μάρκετινγκ για τις επιχειρήσεις.

«Πολλές από αυτές τις έρευνες είναι πράγματι νόμιμες και μάλιστα οι συμμετέχοντες μπορούν ως αντάλλαγμα για το χρόνο και τις πληροφορίες που έδωσαν να πληρωθούν, να μπουν σε κλήρωση για δώρα ή να έχουν άλλα οφέλη» αναφέρει ο Φιλ Μάνκαστερ από την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET. «Όμως, είναι εξίσου εύκολο και για τους απατεώνες να μιμηθούν τέτοιου είδους έρευνες. Σε μια τέτοια περίπτωση, πώς θα ξεχωρίσετε μια κανονική έρευνα από μια ψεύτικη;».

Πόση ανησυχία προκαλεί η ασφάλεια των έξυπνων οικιακών συσκευών

Είτε οι απατεώνες επιδιώκουν να κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης, τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή άλλες πληροφορίες, να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας ή σε άλλη συσκευή ή να σας προσθέσουν σε λίστες ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, είναι καλό να μάθετε ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς να «ξεχωρίσετε την ήρα από το σιτάρι», λέει ο ειδικός της ESET.

Σημάδια για να εντοπίσετε μια απάτη έρευνας

Οι εκστρατείες εξαπάτησης αποτελούν μια ολοένα και μεγαλύτερη επιχείρηση για τους κυβερνοεγκληματίες. Μελέτη αποκάλυψε πρόσφατα ότι ένα μόνο εγκληματικό δίκτυο κέρδιζε 80 εκατομμύρια δολάρια το μήνα από τα θύματα παγκοσμίως – χρησιμοποιώντας έρευνες και δώρα από 120 γνωστές μάρκες για να προσελκύσει τα θύματά του.

Τέτοιου είδους απάτες συχνά ξεκινούν με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα μήνυμα κειμένου που πιθανότατα έχει σταλεί σε αμέτρητα άλλα θύματα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μήνυμα phishing που έχει σχεδιαστεί για να παρασύρει τον παραλήπτη να συμμετάσχει κάνοντας κλικ.

Σωστά μαντέψατε. Αυτή η έρευνα ήταν μέρος μιας καμπάνιας απάτης και φυσικά δεν είναι πραγματική.

Η απάτη συχνά επικαλείται τη συμμετοχή μιας γνωστής μάρκας για να προσδώσει μια αίσθηση νομιμότητας και να ενθαρρύνει το θύμα να συμμετάσχει. Το Δεκέμβριο του 2022, μια δημοφιλής απάτη έρευνας χρησιμοποίησε για τον σκοπό αυτό την εμπορική ονομασία της σοκολατοβιομηχανίας Cadbury, υποσχόμενη στους παραλήπτες την ευκαιρία να κερδίσουν «ένα αποκλειστικό Χριστουγεννιάτικο Μαγικό Καλάθι με Σοκολάτες», εάν έπαιρναν μέρος σε ένα σύντομο κουίζ.

Η απάτη μπορεί να περιλαμβάνει ένα θεματικό δέλεαρ – όπως η χριστουγεννιάτικη προσφορά της Cadbury ή η υποτιθέμενη «40ή επέτειος» της εταιρείας Costco που χρησιμοποιήθηκε σε μια καμπάνια τον Ιούνιο του 2022 στη Νότια Αμερική.

Στους συμμετέχοντες προσφέρονται χρήματα, ή δωροκάρτα, ή ένα gadget (π.χ. iPad/iPhone), συμμετοχή σε μια κλήρωση, έκπτωση στην επόμενη αγορά τους ή οποιαδήποτε άλλα ανύπαρκτα βραβεία αν συμμετάσχουν στην έρευνα. Αλλά…

Απάτη που εξαπλώθηκε στη Λατινική Αμερική το 2022

Οι απατεώνες μπορεί να ζητήσουν από το υποψήφιο θύμα να πληρώσει ένα «τέλος διεκπεραίωσης», «φόρους» ή μια χρέωση «αποστολής/ διακίνησης» προκειμένου να λάβει το… ανύπαρκτο βραβείο.

Κάνοντας κλικ στο μήνυμα, ο χρήστης δε θα μεταβεί στην επίσημη ιστοσελίδα μιας εταιρείας, αλλά σε μια πλαστή ιστοσελίδα.

Συχνά, ο χρήστης ανακατευθύνεται πολλές φορές καθ’ οδόν προς την ψεύτικη έρευνα, όπως συνέβη με μια απάτη, η οποία υποσχέθηκε στα θύματα μια δωροκάρτα Ultra Beauty αξίας 500 δολαρίων.

Πολλές φορές οι…. «διοργανωτές» της διαδικτυακής έρευνας ζητούν από τα θύματα να ποστάρουν την προσφορά της έρευνας/δώρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να τη μοιραστούν με τις άλλες επαφές τους, γεγονός που διαδίδει την απάτη ακόμη περισσότερο, ενώ προσθέτει νομιμότητα στα μάτια των αποδεκτών.

Οι απάτες που αφορούν ψεύτικες έρευνες κάνουν το γύρο του κόσμου εδώ και χρόνια. Στη φωτογραφία βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα απάτης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τις απάτες ερευνών;

Εάν είστε αρκετά άτυχοι και πέσετε θύμα απάτης, υπάρχουν διάφορα πιθανά αποτελέσματα. Μπορεί:

  • Να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε προσωπικές πληροφορίες που στη συνέχεια χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να σας προσθέσουν σε μια λίστα spam.
  • Να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες που οδηγούν σε απάτη ταυτότητας ή/και σε περαιτέρω απόπειρες phishing.
  • Να εγκαταστήσετε εν αγνοία σας κακόβουλο λογισμικό στο σύστημά σας επισκεπτόμενοι την ψεύτικη ιστοσελίδα. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να κλέψει τα στοιχεία σύνδεσής σας για τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, να κρυπτογραφήσει τα αρχεία σας ώστε να σας εκβιάσουν για να πληρώσετε λύτρα (ransomware), να εντάξει τον υπολογιστή σας σε ένα κακόβουλο δίκτυο botnet κ.λπ.
  • Να σας ζητηθεί να πληρώσετε κάποια χρήματα για το τίποτα, όπως για παράδειγμα για να γίνετε μέλος μιας ομάδας που θα μοιράζεται μαζί σας λεπτομέρειες για πληρωμένες έρευνες.
  • Να πέσετε θύμα μιας απάτης όπου σας ζητείται να πληρώσετε μια μικρή προκαταβολή σε αντάλλαγμα για ένα βραβείο που δεν θα λάβετε ποτέ.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι απάτες ερευνών οδηγούν σε απώλεια χρημάτων ή δεδομένων – να μη μιλήσουμε δε για τη συναισθηματική οδύνη της προσπάθειας να πάρετε πίσω τα χρήματά σας και να ακυρώσετε τις τραπεζικές κάρτες σας.

Πώς να προστατέψετε τον εαυτό σας

Με βάση τα παραπάνω, είναι λογικό να κατανοήσετε τα σημάδια που προδίδουν μια απάτη έρευνας, τι πρέπει να κάνετε για να παραμείνετε ασφαλείς και να κάνετε αν πέσετε θύμα.

Αυτές 16 βήματα που προτείνει ο Phil Muncaster από την ESET για να εντοπίσετε ύποπτες έρευνες:

  1. Προσέξτε τυχόν προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο χρηματικό έπαθλο για λίγα λεπτά εργασίας ή ένα ακριβό δώρο.
  2. Προσέξτε τα τυπογραφικά λάθη ή την κακή γραμματική – μπορεί να είναι σημάδι ότι τα πράγματα δεν είναι απολύτως σωστά.
  3. Οι συντομευμένες διευθύνσεις URL μπορεί επίσης να υποδηλώνουν απάτη.
  4. Οι προσφορές που ισχύουν για περιορισμένο χρόνο είναι ένας άλλος τρόπος για τους απατεώνες να εντείνουν την πίεση στα θύματά τους.
  5. Ορισμένες φορές μπορεί να μην είναι σαφές ποιος διεξάγει την έρευνα – χωρίς να υπάρχει σύνδεσμος “επικοινωνήστε μαζί μας”.
  6. Εάν ο αποστολέας χρησιμοποιεί δωρεάν λογαριασμό webmail, τότε η έρευνα είναι πιθανό να είναι απάτη.
  7. Επίσης, λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για να παραμείνετε ασφαλείς και προστατευμένοι:
  8. Μην εμπιστεύεστε τυφλά τις προσφορές ερευνών, ακόμη και αν αυτές αποστέλλονται από φίλο ή μέλος της οικογένειας.
  9. Ερευνήστε το διαγωνισμό για να δείτε αν έχει αναφερθεί ως απάτη ή αν είναι νόμιμος.
  10. Εγκαταστήστε μια λύση ασφαλείας από αξιόπιστο προμηθευτή σε όλες τις συσκευές και τους υπολογιστές.
  11. Διατηρείτε ενημερωμένο το λειτουργικό σας σύστημα και τις εφαρμογές σε όλους τους υπολογιστές και τις συσκευές.
  12. Να εμπιστεύεστε μόνο τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών, όπως το Google Play και το App Store.
  13. Ενημερωθείτε για τις τρέχουσες απειλές – θα προσφέρει ένα χρήσιμο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.
  14. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) για όλους τους σημαντικούς λογαριασμούς. Ακόμα και αν οι απατεώνες κλέψουν τους κωδικούς σας, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους λογαριασμούς με ενεργοποιημένο το 2FA.
  15. Να αντιμετωπίζετε με καχυποψία τα αυθαίρετα emails ή τις αυθαίρετες κλήσεις.
  16. Ποτέ μην πληρώνετε για να πάρετε χρήματα αργότερα – πρόκειται πάντα για απάτες.

Αν συμβεί το χειρότερο, ενημερώστε αμέσως την τράπεζα σας και ακυρώστε τις κάρτες ή κλειδώστε τις πρώτα μέσω της τραπεζικής σας εφαρμογής. Και αλλάξτε τυχόν κωδικούς πρόσβασης που μπορεί να έχουν παραβιαστεί.

Οι έρευνες μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τις εταιρείες, αλλά συχνά έχουν περιορισμένη αξία για τους καταναλωτές. Καλύτερα να τις αποφεύγετε εντελώς, εκτός αν έχετε έναν πολύ καλό λόγο για να συμμετάσχετε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Οι προβλέψεις της SAS για το 2025
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται εξειδικευμένη και βιώσιμη

Στελέχη και ειδικοί της SAS, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα των δεδομένων και του AI, έκαναν προβλέψεις για τις τάσεις και τις βασικές επιχειρηματικές και τεχνολογικές εξελίξεις του 2025

Κυβερνοασφάλεια: Το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό κατά τον Οκτώβριο
Τεχνολογία |

Το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό κατά τον Οκτώβριο

Οι ειδικοί της Check Point Software στην κυβερνοασφάλεια αποκαλύπτουν σημαντική αύξηση των infostealers όπως το Lumma Stealer, ενώ κακόβουλο λογισμικό για κινητά όπως το Necro συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή