Σταδιακά η Βόρεια Εύβοια με πρωταγωνιστή την Λουτρόπολη της Αιδηψού, διεκδικεί να αποτελέσει ένα νέο ταξιδιωτικό προορισμό, προσελκύοντας νέους (και σε ηλικία) ταξιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πέρα από τους παραδοσιακούς που γνωρίζουν καλά  τα οφέλη των ιαματικών της πηγών.
Ο τουρισμός ευεξίας που τα τελευταία χρόνια αποτελεί μία συνεχώς ανερχόμενη τάση, στα Λουτρά Αιδηψού ήταν  γνωστός από αρχαιοτάτων χρόνων, όταν τα Λουτρά Αιδηψού αποτελούσαν πόλο έλξης επισκεπτών από πολλά μέρη ακόμη και τα πιο μακρινά του τότε γνωστού κόσμου.
ΕΤΑΔ: Τα ιαματικά λουτρά Αιδηψού και Καϊάφα θα λειτουργούν καθημερινά και τον Οκτώβριο
Όλα ξεκίνησαν σύμφωνα με την μυθολογία, από τη θεά Αθηνά που ζήτησε από τον αδελφό της Ήφαιστο έναν τόπο στον οποίο θα απολαμβάνει τα λουτρά και θα ξεκουράζεται μετά από κάθε άθλο, ο αγαπημένος της ήρωας Ηρακλής. O  Ήφαιστος δεν χαλάει χατίρι στην αδελφή του και χτυπάει με το θεϊκό σφυρί στα έγκατα της γης, φέρνοντας στην επιφάνεια της, θερμά και ιαματικά νερά.
Κατά τη μυθολογία, αυτοί που εγκαταστάθηκαν πρώτοι στην Εύβοια και στην αρχαία Αιδηψό ήταν οι Κουρήτες που έφεραν τη λατρεία του Δία. Προς τιμή του έκτισαν ναό, που μέσα σε αυτόν ανάθρεψαν τον Δία και έγιναν οι φύλακές του.
Εξαιτίας της φήμης της περιοχής ήταν πολλοί αυτοί που συνέρρεαν για λουτροθεραπεία, έτσι ώστε από εκείνη κιόλας την εποχή ζητούσαν από τους επισκέπτες να καταβάλουν τέλος διαμονής. Η περιοχή έζησε τη μεγάλη της ακμή κυρίως κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους, ιδιαίτερα τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Ο ιστορικός Πλούταρχος αναφέρει ότι η Αιδηψός ήταν ένας χώρος, όπου συναντιόνταν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα για να κάνουν λουτρά, να ξεκουραστούν, να συζητήσουν και να διασκεδάσουν. Χρήση των λουτρών έκανε ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας. Σύμφωνα με τον ιστορικό Πλούταρχο, όταν ο Σύλλας αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας ερχόταν στα Λουτρά. Σήμερα σώζονται ερείπια λουτρών, που φέρουν την ονομασία «Λουτρά του Σύλλα».
Η σύγχρονη περιοχή Λουτρά της Αιδηψού άρχισε να κατοικείται μόνιμα από το 1900 και μετά. Στις αρχές του 19ου αιώνα, η περιοχή της Αιδηψού δέχεται τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, οι οποίοι ώθησαν την ανάπτυξη στους τομείς της αλιείας, γεωργίας και του εμπορίου. Σε αυτό το διάστημα κατασκευάζονται στα Λουτρά Αιδηψού μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης δημιουργούνται ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια για να καλύψουν τις ανάγκες των λουόμενων και ταυτόχρονα άλλες μορφές επιχειρήσεων, όπως πολυτελή κέντρα διασκέδασης.
Το τουριστικό πρόσωπο των Λουτρών Αιδηψού είναι πλέον γεγονός. Επώνυμοι εφοπλιστές, βιομήχανοι, πολιτικοί και καλλιτέχνες τα επισκέπτονται. Εδώ πέρασαν στιγμές ξεκούρασης ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Κωστής Παλαμάς και πολλοί άλλοι.
Τα Λουτρά της Αιδηψού με τη λήξη του πολέμου γίνονται και πάλι τόπος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τη μακρινή ακμάζουσα Αίγυπτο και Κύπρο, όπως επίσης και από την Ευρώπη και Αμερική. Πολλοί άνθρωποι της πολιτικής, της τέχνης και του πλούτου, όπως ο Τσώρτσιλ, ο Ωνάσης, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας και άλλοι, περνούν ώρες διαμονής και διασκέδασης, ενώ ο λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης διανύει την εφηβεία του εργαζόμενος στην περιοχή, και γράφοντας το έργο του «Καληνύχτα Ζωή».
Σήμερα ολόκληρη η Βόρειος Εύβοια με πρωταγωνιστή τα Λουτρά Αιδηψού στοχεύει σε μία νέα τουριστική ανάπτυξη, στηριζόμενη σε ένα πιο σύγχρονο τουριστικό πρότυπο. Και αν κάποια ονομαστά στο παρελθόν ξενοδοχεία στέκουν ακόμη εκεί εγκαταλειμμένα, πλαισιωμένα από ορισμένα πιο σύγχρονα που συμβολίζουν όμως την  άναρχη ανάπτυξη της δεκαετίας του ’60 και ’70 που μένουν κλειστά με πωλητήρια στις εισόδους τους, υπάρχουν εν τούτοις και  κάποια άλλα που ανακαινίζονται σχεδόν εκ του μηδενός, από έλληνες και ξένους επενδυτές, σημάδια μιας νέας αναπτυξιακής τροχιάς που αρχίζει να διαγράφει η περιοχή. Ένα είναι σίγουρο ότι σε λίγα χρόνια τα Λουτρά της Αιδηψού θα είναι ένας πολύ σύγχρονος τουριστικός προορισμός. Στην προοπτική αυτή πιστεύουν ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Γ. Κοντζιάς  καθώς και η Ένωση Ξενοδόχων Αιδηψού και Βόρειας Εύβοιας με πρόεδρο τον κ. Θεόδωρο Ρουμελιώτη που  θεωρούν ότι η περιοχή μπορεί να ακολουθήσει μια νέα δυναμική πορεία και για τον λόγο αυτό αναπτύσσουν από κοινού πρωτοβουλίες εξωστρεφείς τόσο προς το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.
Πρόσφατα ο κ. Ρουμελιώτης βρέθηκε στη Σερβία η οποία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες του τουρισμού για την Βόρεια Εύβοια, καθώς κάθε χρόνο δέχεται  πλήθος επισκεπτών από την συγκεκριμένη χώρα. Το ενδιαφέρον για την Βόρεια Εύβοια συνεχίζει να είναι έντονο και εμείς από την πλευρά μας δουλεύουμε για να βελτιώνουμε το προϊόν και τις παροχές μας, μας αναφέρει.
Επίσης πολύ ισχυρή είναι και η παρουσία της αγοράς του Ισραήλ στην περιοχή μας τόσο στον κλάδο του τουρισμού όσο και σε αυτόν των επενδύσεων καθώς αγοράζονται στην περιοχή ξενοδοχεία από Ισραηλινούς επενδυτές, μια πολύ δυναμική με συνεχώς αυξανόμενη τάση, προσθέτει ο κ. Ρουμελιώτης.
Γενικότερα έχοντας επεκτείνει τις υπηρεσίες που παρέχει σε μεγαλύτερο φάσμα του τουρισμού ευεξίας η περιοχή προσελκύει πλέον, όπως επισημαίνεται από τους φορείς της, τουρίστες κάθε ηλικίας. Επίσης και επισκέπτες από το εξωτερικό όπως τη Ρουμανία τη Σερβία, Σκόπια και Ουγγαρία, κ.λ.π. καθώς μπορεί να συνδυάσει τα λουτρά και με τα μπάνια στη θάλασσα κάτι που δεν μπορεί να το κάνει σε άλλα γνωστά κέντρα θερμαλισμού στην Ευρώπη.
Επίσης στη Βόρεια Εύβοια προσφέρονται όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς υπάρχουν πολύ γνωστά μοναστήρια (Αγ. Ιωάννης Ρώσσος, Όσιος Δαυίδ κ.α.), επισκέψιμα οινοποιία, τυροκομεία, τα παγκοσμίως γνωστά σύκα Ταξιάρχη, χαρτογραφημένα μονοπάτια για πεζοπορία, κέντρο ιππασίας, αρχαιολογικοί χώροι, κέντρο θαλάσσιων σπορ και, φυσικά, αμέτρητες οργανωμένες και μη παραλίες. Παράλληλα πληθαίνουν κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις με διάφορες αφορμές οι οποίες τείνουν να γίνουν θεσμός όπως π.χ. οι αποκριάτικες στην παραλία της Αιδηψού.
Όπως σημειώνει σχετικά ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ιωάννης Γ. Κοντζιάς, με βασικό σημείο αναφοράς την πρώτη πόλη Θερμαλισμού και Ευεξίας στην Ελλάδα και τον κόσμο, την Αιδηψό, ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού διαθέτει ένα μοναδικό γεωμορφολογικό ανάγλυφο και ένα πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο για κάθε ταξιδιώτη που θα θελήσει να τον επισκεφθεί.
O πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιδηψού και Βόρειας Εύβοιας κ. Θοδωρής Ρουμελιώτης επισημαίνει, επίσης, σχετικά: «Η Αιδηψός είναι παγκοσμίως γνωστή για τα ιαματικά της νερά, έναν φυσικό πλούτο, ο οποίος δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να περάσει στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας. Είναι το τουριστικό κέντρο της βορείου Εύβοιας και προσφέρει όλες τις μορφές τουρισμού με σημαντικότερη αυτή του ιαματικού».
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τέλος βιώσιμης ανάπτυξης: Οι ξενοδόχοι κατά της απόφασης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Τουρισμός |

Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος

Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού