«Αν καταρρεύσει η Τυνησία, υπάρχει κίνδυνος προσφυγικού κύματος 900 χιλιάδων ανθρώπων, δηλαδή ένα τραγικό, καταστροφικό συμβάν για την ανθρωπότητα. Αυτό τόνισε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, σε παρέμβασή της στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

ΟΗΕ: Οι γυναίκες πρώτα θύματα των πολέμων

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η Μελόνι πρόσθεσε ότι «χρειάζονται γρήγορες και συγκεκριμένες κινήσεις, ώστε να αποφευχθεί η συνέχιση μιας κατάστασης στην οποία εγκληματικές οργανώσεις ελέγχουν τη διακίνηση ανθρώπων στην Μεσόγειο».

Η εφημερίδα La Stampa γράφει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες χώρες -όπως η Αυστρία και η Ολλανδία- ευχαρίστησαν την Ιταλία για τον εποικοδομητικό διάλογο που ξεκίνησε η Μελόνι για την αποτελεσματική συνεργασία στην καταπολέμηση διακινητών ανθρώπων».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο μεταξύ την περασμένη εβδομάδα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. συμφώνησαν να ληφθεί μία σειρά μέτρων με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη.

«Θα ενεργήσουμε για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων μας και την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τις εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν συμπεριλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των υποδομής φύλαξης των συνόρων της Βουλγαρίας με την Τουρκία, όπως το να εγκατασταθούν κάμερες και να οικοδομηθούν φυλάκια. Οι χώρες μέλη της ΕΕ επιδιώκουν επίσης την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων για τις απελάσεις, ώστε να αυξηθούν, είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε σημαντικό οι χώρες μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για τη μετανάστευση, «για τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, τη βελτίωση των υποδομών, τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης (των μεταναστών)».

Η σύνοδος —στην οποία συμμετείχε ως προσκεκλημένος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι— είχε αρχικά συγκληθεί εξαιτίας της αύξησης των αιτήσεων ασύλου και των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στις χώρες της ΕΕ, που ώθησαν αρκετές κυβερνήσεις να ζητήσουν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.

Το 2022, οι αρχές κατέγραψαν αύξηση κατά 64% των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX). Ενώ οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50%. Επιπλέον, περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία βρήκαν καταφύγιο σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα