
Σε εφτά με δέκα μέρες αναμένεται ότι θα αποβιβαστούν στη Μύκονο τα μέλη του πρώτου μικτού κλιμάκιου των «Ράμπο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να ξεκινήσουν ελέγχους για την αυθαίρετη δόμηση στο νησί. Η αρχή θα γίνει από το «χαρτοφυλάκιο» των κτιρίων που βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο οποίος έπεσε προ ημερών θύμα ξυλοδαρμού, καθώς και από τις εκατοντάδες καταγγελίες που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην κεντρική υπηρεσία δόμησης των Κυκλάδων, την Πολεοδομία Σύρου.
Οι έλεγχοι
Μάλιστα, οι επιθεωρητές θα στραφούν και στα ήδη νομιμοποιημένα αυθαίρετα της Μυκόνου. Κι αυτό διότι την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων στο νησί συνοδεύει μια μακρά πικρή ιστορία. Το καλοκαίρι του 2012, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε παραδεχθεί ότι ο νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων (ο οποίος αργότερα κρίθηκε αντισυνταγματικός) δημιούργησε μια νέα γενιά αυθαιρέτων. Έλεγχοι των υπηρεσιών του υπουργείου είχαν δείξει ότι νησιά όπου η γη έχει τεράστια αξία, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος πολλοί επιτήδειοι δήλωναν για νομιμοποίηση αυθαίρετα που δεν υπήρχαν για να μπορέσουν έπειτα να τα χτίσουν με την …ησυχία τους, παρακάμπτοντας έτσι την «κόκκινη γραμμή» της 28ης Ιουλίου 2011 (όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν).
Μύκονος: Καρέ καρέ η αυθαιρεσία στην παραλία Πάνορμος
Τότε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε δεσμευθεί ότι θα εντοπίσουν τα αυθαίρετα και θα τα γκρεμίσουν όλα. Ωστόσο τίποτε δεν έγινε. Τις ίδιες υποσχέσεις είχε δώσει και το 2020 ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Οικονόμου, νυν σύμβουλος σε πολεοδομικά ζητήματα στο Μαξίμου. Ούτε τότε προχώρησαν έλεγχοι και κατεδαφίσεις.
Οι αεροφωτογραφίες
Ωστόσο, οι έλεγχοι δεν είναι εύκολο να γίνουν καθώς το Δημόσιο δεν διαθέτει αεροφωτογραφίες του 2011, οπότε οι ελεγκτές δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει πρόταση στην κυβέρνηση από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να προμηθευτούν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες με ορθοφωτοχάρτες του 2011, καλύπτοντας το υψηλό κόστος της προμήθειας με κονδύλια του Πράσινου Ταμείου που προέρχονται από τα πρόστιμα νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων.
Νέοι …σερίφηδες θα ελέγχουν την αυθαίρετη δόμηση
Η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία μεικτών κλιμακίων ελέγχου προβλέφθηκε με ειδική ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη από τη Βουλή. Αφού ο νόμος δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ θα συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια με τουλάχιστον τρία μέλη, τα οποία θα προέρχονται από υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Η απόφαση θα κοινοποιείται αποκλειστικώς και μόνο στα οριζόμενα μέλη.
Τα μεικτά κλιμάκια θα ελέγχουν περιβαλλοντικές και πολεοδομικές παραβάσεις ιδίως δε αυθαιρέτων κτισμάτων, κατόπιν αυτεπάγγελτης ή μετά από έγγραφη καταγγελία εντολής ελέγχου από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος και θα εκδίδουν πόρισμα – έκθεση αυτοψίας. Μάλιστα, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ θα ασκεί _παράλληλα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης _ το σύνολο των κυρωτικών τους αρμοδιοτήτων και ιδίως εκείνες που αφορούν την έκδοση πράξης επιβολής προστίμου και τις κυρώσεις για τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά την 28η.7.2011 (πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, πρωτόκολλα κατεδάφισης κλπ.).


Latest News
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND