Με τη γρίπη των πτηνών Η5Ν1 να αποδεκατίζει δεκάδες εκατομμύρια πουλερικά και άγρια πουλιά σε όλο τον κόσμο, οι παρασκευαστές εμβολίων δηλώνουν έτοιμοι να παράγουν εμβόλιο στην περίπτωση που ο ιός μεταπηδήσει στον άνθρωπο και προκαλέσει πανδημία.
Η γρίπη H5N1 κλάδος 2.3.4.4b έχει προκαλέσει πρωτοφανή επιδημία στα πτηνά, ωστόσο τα κρούσματα σε ανθρώπους είναι μέχρι σήμερα ελάχιστα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος παραμένει μικρός.
Ωστόσο οι φαρμακοβιομηχανίες προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Τρεις μεγάλοι παρασκευαστές εμβολίων -GSK, Μoderna και CSL Seqirus- δήλωσαν στο Reuters ότι αναπτύσσουν ή ετοιμάζονται να δοκιμάσουν σε ανθρώπους εμβόλια για το συγκεκριμένο στέλεχος.
Άλλες εταιρείες, όπως η Sanofi, δήλωσαν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα να αρχίσουν την παραγωγή εμβολίων για προηγούμενα στελέχη του Η5Ν1, τα οποία θα κάλυπταν ως έναν βαθμό και τον νέο υπότυπο.
Στο μεταξύ, αρκετές κυβερνήσεις εξετάζουν τη δυνατότητα εμβολιασμού των πουλερικών, μια νέα αγορά που θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη.
Οι πλούσιοι προηγούνται
Λιγότερο καθησυχαστικό είναι πάντως το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της δυνητικής παραγωγής ανθρώπινου εμβολίου θα κατέληγε σε πλούσιες χώρες που έχουν εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια ετοιμότητας, δήλωσαν ειδικοί της δημόσιας υγείας και φαρμακοβιομηχανίες.
Και αυτό σημαίνει ότι τα φτωχότερα κράτη θα έμεναν ανεμβολίαστα, όπως συνέβη και στα πρώτα κύματα της πανδημίας Covid-19.
«Σε περίπτωση επιδημίας γρίπης θα μπορούσαμε δυνητικά να έχουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με την υπερσυσσώρευση εμβολίων και τον εθνικισμό των εμβολίων συγκριτικά με την Covid» προειδοποίησε ο δρ Ρίτσαρντ Χάτσετ, διευθύνων σύμβουλος του CETI (Συνασπισμός Καινοτομίας για Επιδημική Ετοιμότητα), οργανισμού που χρηματοδοτεί την έρευνα εμβολίων.
Πράγματι, το διεθνές πλαίσιο για ενδεχόμενη πανδημία γρίπης προβλέπει ότι το 10% της παγκόσμιας παραγωγής θα πρέπει να διατεθεί στον ΠΟΥ για χρήση σε χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος, συγκριτικά με το 20% που προβλέπεται για πανδημίες από άλλους ιούς.
Ο ΠΟΥ δεν σχολίασε το ενδεχόμενο άνισης κατανομής των εμβολίων, δήλωσε όμως ότι καταρτίζονται κανόνες «ώστε οι χώρες να εργαστούν μαζί και όχι σε ανταγωνισμό η μία με την άλλη».
Αλλαγές στην γραμμή παραγωγής
Οι εταιρείες εμβολίων γρίπης έχουν ήδη την απαιτούμενη εμπειρία, αφού παράγουν κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις για την εποχική γρίπη.
Σε περίπτωση πανδημίας, θα σταματούσαν ή θα περιόριζαν την παραγωγή του εποχικού εμβολίου για να εστιαστούν στο εμβόλιο του Η5Ν1.
Πολλά από αυτά τα νέα εμβόλια θα ήταν ουσιαστικά προ-εγκεκριμένα, καθώς θα ήταν σχεδόν ίδια με τα εποχικά εμβόλια που έχουν ήδη υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές. Αυτή είναι εξάλλου η προσέγγιση που εφαρμόζεται κάθε χρόνο για το νέο εποχικό εμβόλιο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 20 αδειοδοτημένα εμβόλια για την ευρύτερη οικογένεια ιών Η5.
Ωστόσο η μαζική παραγωγή εμβολίων που στοχεύουν ειδικά το H5N1 κλάδος 2.3.4.4b θα απαιτούσε μήνες, προειδοποιούν οι εταιρείες, ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιούν την «παραδοσιακή» μέθοδο που απαιτεί 4 με 6 μήνες, στην οποία ο ιός καλλιεργείται σε αβγά κότας.
Η διαδικασία θα ήταν πολύ ταχύτερη στην περίπτωση των εμβολίων mRNA, τα οποία μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε νέα στελέχη επειδή βασίζονται μόνο σε γενετικό υλικό του ιού και δεν απαιτούν την καλλιέργειά του.
Μάλιστα οι έρευνες της Moderna για τα εμβόλια mRNA ξεκίνησαν με την πανδημική γρίπη, δήλωσε στο Reuters ο Ραφαέλ Ναχμπαγκάουερ, εκτελεστικός διευθυντής της Moderna αρμόδιος για λοιμώδη νοσήματα.
Η Moderna έχει ήδη δοκιμάσει ένα εμβόλιο mRNA για την εποχική γρίπη, το οποίο όμως έδωσε ανάμεικτα αποτελέσματα στην κλινική δοκιμή.
Τους επόμενους μήνες, η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει μικρή κλινική μελέτη εμβολίου mRNA ειδικά για τον Η5Ν1, είπε ο Ναχμπαγκάουερ.
Πηγή: in.gr
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ