Τακτικά πυρηνικά όπλα πρόκειται να αποθηκεύσει στο έδαφος της Λευκορωσίας η Ρωσία, χωρίς ωστόσο – κατά το Κρεμλίνο – να παραβιάσει τις συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση γύρω από την Μπαχμούτ, υποστηρίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις

Αυτό δήλωσε το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επικαλέστηκε τις ενέργειες των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε θέσει εδώ και καιρό το ζήτημα της τοποθέτησης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, δήλωσε ο Πούτιν στην κρατική τηλεόραση.

Δικαιολόγησε δε την κίνησή του επικαλούμενος αντίστοιχες ενέργειες από τις ΗΠΑ, που έχουν εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα σε χώρες – συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο ούτε εδώ: Πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Εδώ και καιρό έχουν αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμαχικών τους χωρών», είπε ο Πούτιν.

«Συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε το ίδιο – χωρίς να παραβιάσουμε τις υποχρεώσεις μας, το τονίζω, χωρίς να παραβιάσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

Αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές

Η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία έως την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι η Μόσχα έχει σταθμεύσει στη Λευκορωσία 10 αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει ήδη μεταφέρει στη Λευκορωσία έναν αριθμό συστημάτων τακτικών πυραύλων Iskander τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον