Την επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά προσπαθούν να διαβάσουν αναλυτές και διπλωμάτες τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα. Τα βήματα που μπορούν να γίνουν και να αξιοποιήσουν το περιβάλλον και τη θετική πολιτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί με γνώμονα λύσεις και όχι απλώς χαμηλούς τόνους και ακινησία.

Ανάλογα και με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης σε Ελλάδα και Τουρκία.

Τουρκία: Κάτι πολύ βαθύτερο από το τέλος του Ερντογάν

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βαδίζοντας προς την κρίση των πολιτών στις 14 Μαΐου δείχνει να έχει αλλάξει στάση όσον αφορά τη ρητορική της απέναντι στην Αθήνα.

Η ηρεμία στον αέρα, με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις να έχουν μηδενιστεί από τους σεισμούς στην Τουρκία και μετά, με ένα μορατόριουμ αποχής από τις προκλήσεις να έχει επικρατήσει και το ερώτημα να είναι αν αυτό μπορεί να επεκταθεί πέρα από τα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

Κάτι που θα μπορούσε να είναι στους στόχους, αφού είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για νέο εκτροχιασμό. Και ενώ η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών υπογραμμίζεται σε κάθε ευκαιρία, το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτό μπορεί να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις, μετά τις κάλπες. Είτε με κυβέρνηση Ερντογάν είτε όχι.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΣΤΗΡΙΞΗ. Σε αυτή τη φάση που η Αθήνα και η Αγκυρα έχουν δεσμευθεί με συγκεκριμένους συμβολισμούς η μία απέναντι στην άλλη. Η Τουρκία θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Τουρκίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ). Δύο πεδία εξαιρετικά σημαντικά και για τις δύο χώρες, δεδομένων τόσο των πολιτικών ζητημάτων μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, όσο και της σημασίας της ναυτιλίας για την Ελλάδα. Με τη στήριξη στη διπλωματική πρακτική να προϋποθέτει και μια «σιωπηρή δέσμευση» για αποφυγή προκλήσεων.

ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. Σύμφωνα με αναλυτές η Αγκυρα δείχνει μέσω των διπλωματών της, σε αυτό το κλίμα, όπως έχει διαμορφωθεί, διατεθειμένη – μετά τις εκλογές – να προχωρήσει σε συνομιλίες για επίλυση των νομικών ζητημάτων της με την Ελλάδα, διαχωρίζοντας τα πολιτικά. Στις νομικές εκκρεμότητες η Αθήνα αναγνωρίζει μόνο την υφαλοκρηπίδα, με διπλωματικούς κύκλους της γείτονος να βλέπουν παράθυρο ευκαιρίας να ανοίξει μια συζήτηση. Στα πολιτικά θέματα οι διπλωμάτες της Τουρκίας κατατάσσουν ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέσω της οποίας αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Το αν Αθήνα και Αγκυρα θα μπορέσουν να καθίσουν τελικά σε ένα τραπέζι διαλόγου – τυπικά ή όχι – θα αποδειχθεί σαφώς μετά τις κάλπες.

Ακόμα και αν ο πάγος έγινε προσπάθεια να σπάσει στις συνομιλίες για τη θετική ατζέντα μεταξύ των συνομιλιών των ΥΦΥΠΕΞ Φραγκογιάννη – Ακτσαπάρ στην Αγκυρα, αλλά και στη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες. Με εκκρεμότητα μια συνάντηση στο πεδίο των φονικών σεισμών στην Τουρκία Παναγιωτόπουλου – Ακάρ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Επικαιρότητα |

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.