
Όταν ο Eric Martel επέστρεψε στη Bombardier την άνοιξη του 2020, η εταιρεία ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που είχε αφήσει πέντε χρόνια νωρίτερα. Η εταιρεία είχε μόλις πουλήσει τα δύο μεγαλύτερα τμήματα της, τα οποία κατασκεύαζαν εμπορικά τζετ και τρένα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συγκεντρώσουν χρήματα. Μια νέα ασθένεια με το όνομα Covid-19 ξεσπούσε σε όλο τον κόσμο, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επιβάλουν lockdown, ενώ η οικονομία προχωρούσε προς την ύφεση. Τα εργοστάσια της Bombardier σώπασαν.
«Η εταιρεία βρισκόταν σε μια πολύ, πολύ επισφαλή κατάσταση», ανέφερε ο 55χρονος Martel, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Μόντρεαλ. Σήμερα, το καθήκον του δεν είναι πλέον απλώς να διατηρήσει σταθερή την εταιρεία, αλλά να πείσει τους επενδυτές ότι έχει ένα αξιόπιστο σχέδιο για πραγματική ανάπτυξη, ό,τι κι αν συμβεί στην οικονομία. Η Bombardier ανακοίνωσε πιο φιλόδοξους οικονομικούς στόχους την Πέμπτη, με το πλάνο να κάνει λόγο για τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα και 900 εκατομμύρια δολάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές το 2025.
Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τα επιβατικά αεροπλάνα υδρογόνου
Οι μετοχές έκαναν άλμα έως και 9% πριν κλείσουν στο 3% στις συναλλαγές του Τορόντο. Μάλιστα, έχουν εξαπλασιαστεί από τότε που ο Martel ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, πραγματοποιώντας ένα ράλι ανακούφισης καθώς η εταιρεία έκανε πρόοδο στην αποπληρωμή των μεγάλων χρεών της. «Φτάσαμε στον γκρεμό το 2020 και γυρίζουμε πίσω», είπε.
Στο χείλος της χρεοκοπίας
Η διολίσθηση της Bombardier προς το χείλος της χρεοκοπίας πυροδοτήθηκε από την απόφασή της να αμφισβητήσει την Boeing Co. και την Airbus SE με το πρόγραμμα εμπορικών αεροσκαφών της σειράς C. Το έργο ήταν μια παταγώδης αποτυχία: το κόστος ανάπτυξης υπερέβη κατά πολύ τον προϋπολογισμό στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια και η εταιρεία αναγκάστηκε να το δώσει στην Airbus, η οποία μετονόμασε το τζετ σε Α220.
Αυτό ήταν απλώς ένα στάδιο σε μια πολυετή πώληση που οδήγησε επίσης τη Bombardier να ανακοινώσει την εκχώρηση του τμήματος κατασκευής τρένων στη γαλλική Alstom SA στις αρχές του 2020. Αμέσως μετά, ο Alain Bellemare αποχώρησε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Ήταν στο χέρι του Martel να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την Alstom και άλλες δύο και να πάρει τα μετρητά. «Υπήρχαν τρεις μεγάλες συναλλαγές που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση στο πλαίσιο της Covid. Υπήρχαν προκλήσεις και τις κλείσαμε όλες».
Το πλεονέκτημα του Martel
Αλλά ο Martel, ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός, είχε ένα σημαντικό πλεονέκτημα καθώς επικεντρώθηκε στην πώληση ιδιωτικών τζετ σε πλούσιους και εταιρείες.
Τερμάτισε την παραγωγή των μικρών Learjet, ποντάροντας αντ’ αυτού σε ιδιωτικά τζετ μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, όπως το Challenger και το Global. Τον Μάιο, το Global 8000, μια βελτιωμένη έκδοση του Global 7500 που μπορεί να μεταφέρει έως και 19 άτομα, εισήχθη στην αγορά ως το ταχύτερο επαγγελματικό αεροσκάφος με μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας περίπου 720 μίλια την ώρα και τιμή 81 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο αναλυτής της Goldman Sachs, Noah Poponak, δήλωσε ότι η ομάδα διαχείρισης της Bombardier έχει κάνει «εξαιρετική δουλειά» βελτιώνοντας τις λειτουργικές επιδόσεις, τα περιθώρια κέρδους και τις ταμειακές ροές.
Χαμόγελα στους εργαζόμενους
Ακόμη και οι εργαζόμενοι φαίνεται να έχουν βρει το δρόμο τους μετά από χρόνια αβεβαιότητας. Η Bombardier απασχολούσε κάποτε έως και 60.000 άτομα, ενώ τώρα έχει 15.900. Όταν μια απεργία απείλησε τις επιχειρήσεις στο Μόντρεαλ το περασμένο καλοκαίρι, ο Martel κατέβηκε από το γραφείο του για να συμμετάσχει ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις.
Όλοι συμφωνούν, ωστόσο, ότι το μέλλον δεν θα είναι εύκολο. Η πανδημία επιτάχυνε την πώληση ιδιωτικών τζετ καθώς οι πλούσιοι άνθρωποι προσπαθούσαν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν και αναζητούσαν περισσότερη άνεση και απόσταση από τους άλλους. Αυτή η δυναμική έχει μειωθεί καθώς οι φόβοι φεύγουν.
Ο Martel είπε στους επενδυτές την Πέμπτη ότι δεν υπάρχουν σχέδια για ένα νέο αεροσκάφος έως το 2025, αλλά δεν απέκλεισε τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές. «Δεν νιώθω πίεση ούτε από την πελατειακή βάση ούτε από κάποιον ανταγωνιστή να ξεκινήσω ένα πρόγραμμα τώρα», επεσήμανε.


Latest News

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW