Μία δήλωση που θα συζητηθεί πραγματοποίησε ενόψει των εκλογών στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), Τουφάν Αλγκάν θέτοντας εν αμφιβόλω τη νομιμότητά της τρίτης προεδρικής θητείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε δηλώσεις που έκανε στον Ορχάν Ουγουρλούογλου και στην εφημερίδα «Yeniçağ», ο Αλγκάν υποστήριξε πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά.
«Ο πρόεδρος του CHP και υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει υποστηρίξει κατά τον παρελθόν ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Με βάση την εμπειρία μου κι εγώ πιστεύω το ίδιο, ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος», είπε χαρακτηριστικά.
Τουρκία: Κάτι πολύ βαθύτερο από το τέλος του Ερντογάν
«Μπορεί να είναι υποψήφιος μόνο αν η Εθνοσυνέλευση προκηρύξει πρόωρες εκλογές», προσέθεσε ο Αλγκάν που ήταν επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) από το 1996 έως το 2004.
Η πρ0ηγούμενη φορά που υπήρχε ανάλογο δίλημμα νομιμότητας με τον Ερντογάν
Μάλιστα ο Αλγκάν αναφέρθηκε και στο ερώτημα που είχε προκύψει πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, στις 3 Νοεμβρίου του 2002, για αν το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε να είναι βουλευτής ή όχι.
Σύμφωνα με το άρθρο 11 για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, όσοι έχουν καταδικαστεί με το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές. Τότε ο Ερντογάν είχε τοποθετήσει τον εαυτό του, πρώτο υποψήφιο στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης και πρώτο στον εκλογικό κατάλογο. Έτσι κατάφερε να μπει στην προσωρινή λίστα για το Κοινοβούλιο.
Τότε το ερώτημα που είχε τεθεί ήταν αν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής ή όχι. Στο Συμβούλιο το οποίο διέθετε επτά μέλη οι ψήφοι ήταν τρεις υπέρ και τρεις κατά. Τότε ο Αλγκάν ψήφισε πως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος.
Ωστόσο ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση έθεσαν κάποια ένσταση για τους εκλογικούς καταλόγους.
Ο Ουγουρλούογλου έχει κατά καιρούς λάβει και την άποψη και έξι πρώην υπουργών Δικαιοσύνης της Τουρκίας, του Σαντουλάχ Εκρίν, του Χασάν Ντενιζκουρντού, του καθηγητή, δρ. Χιμέτ Σαμί Τουρκ, του Σεϊφί Οκτάι, του Σακίρ Σεκέρ και του Ολτάν Σουνγκουρλού. Όπως επισημαίνει όλοι ισχυρίζονται το ίδιο, ότι δηλαδή ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι για τρίτη φορά υποψήφιος πρόεδρος.
Ωστόσο το Ανώτατο Εκλογικό Σύμβουλο όπως υποστηρίζει η αγγλική έκδοση της εφημερίδας Duvar, στις 24 Μαρτίου ομόφωνα αποδέχθηκε το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» και δημιουργώντας το ερώτημα κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι νόμιμο.
Τι κάνει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο
Οι αρμοδιότητες του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το τουρκικό Euronews αφορούν όλες τις διατάξεις που βεβαιώνουν ότι η διαχείριση και διεξαγωγή των εκλογών θα πραγματοποιηθεί με έναν δίκαιο και διαφανή τρόπο.
Είναι ένα Συνταγματικό Συμβούλιο που εξετάζει όλα τα παράπονα και τις αντιρρήσεις περί νοθείας στις εκλογές και παίρνει την τελική απόφαση, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα στο κοινό γρήγορα και με ασφάλεια.
Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση για την υποψηφιότητα Ερντογάν
Ο Ερντογάν εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος το 2014. Αργότερα εκλέχθηκε ξανά τον Ιούνιο του 2018 υπό το νέο σύστημα προεδρίας. Σύμφωνα με το νέο σύστημα ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μέχρι δύο φορές.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι δεν υπάρχει νομικό κόλλημα να είναι ο Ερντογάν ξανά υποψήφιος, καθώς το σύστημα είναι νέο και ο ρόλος είναι διαφορετικός μετά τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος το 2017, καθώς ο πρόεδρος έχει διαφορετικό ρόλο.
Σύμφωνα πάντως με το Άρθρο 101 του Τουρκικού Σύνταγμα βάζει όριο δύο θητειών στον πρόεδρο. Μία αλλαγή στο Σύνταγμα χρειάζεται τις ψήφους των δύο τρίτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (400 βουλευτές), τους οποίους δεν διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός των Ερντογάν και Μπαχτσελί.
Επίσης ο Ερντογάν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος αν το Κοινοβούλιο αποφάσιζε να διεξάγει πρόωρες εκλογές, κάτι που θα χρειαζόταν τη θετική ψήφο των 360 από τους 600 βουλευτές.
Ωστόσο ο Τούρκοε πρόεδρος χρησιμοποίησε την εξουσία για να προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές καθώς η κυβέρνηση έχει 334 βουλευτές και δεν θα μπορούσε να περάσει τον συγκεκριμένο νόμο από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Πηγή: in.gr
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία