Μετά τους μετανάστες, το qatargate, τα λόμπι και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ορισμένοι από τους αντιευρωπαϊστές βρήκαν έναν άλλον -μάλλον μικρότερο- εχθρό στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει: τα έντομα.
Από τον Ιταλό υπουργό Ματέο Σαλβίνι μέχρι τον Βρετανό Νάιτζελ Φάρατζ, οι αυτοαποκαλούμενοι υπερασπιστές της παράδοσης λένε ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο που αναμένεται να αναγκάσει το κοινό να δειπνήσει με γρύλους, ακρίδες και άλλα έντομα. Οι πολιτικοί από το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας λένε στους ψηφοφόρους να τους επανεκλέξουν διαφορετικά η αντιπολίτευση θα τους αναγκάσει να φάνε ζωύφια.
Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με τη «βούλα» της ΕΕ
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης θεωρούνται μέρος της ατζέντας βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πώληση εντόμων για τροφή επιτρέπεται στο μπλοκ από το 2021. Μπορούν να αλεσθούν σε σκόνη και να προστεθούν σε ζωοτροφές, αθλητικά ποτά, ζυμαρικά και ψωμί ή μπορεί να καταναλωθούν ολόκληρα ως σνακ. Αλλά δεδομένης της τιμής τους και της λιγότερο ελκυστικής εικόνας τους, παραμένουν μια εξειδικευμένη αγορά.
«Τρέλα»
Όχι, όμως, για τον Σαλβίνι. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης έγραψε στο Twitter ότι είναι αντίθετος στην «τρέλα» που θα «αποδυνάμωνε» την ιταλική γεωργία και τον πολιτισμό. Τον περασμένο μήνα, χαρακτήρισε τους σεφ ως «υπερασπιστές ενός τρόπου ζωής που βασίζεται στην υγεία, την ομορφιά και τον πλούτο» ενόψει των προσπαθειών επιβολής νέων τροφών όπως τα έντομα.
Την Πέμπτη, η δεξιά κυβέρνηση των Αδελφών της Ιταλίας διέταξε ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούν αλεύρι που προέρχεται από έντομα πρέπει να επισημαίνονται με σαφήνεια και να πωλούνται σε σούπερ μάρκετ σε ξεχωριστό χώρο. Το σχέδιο τίθεται σε ισχύ σε 90 ημέρες για να δοθεί χρόνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχολιάσει.
«Οι άνθρωποι μπορούν να φάνε ό,τι τους αρέσει», δήλωσε ο υπουργός γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα. «Για το αλεύρι γρύλου, τις ακρίδες, το αλευροσκούληκο και την προνύμφη gialla, πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ετικέτα που να προσδιορίζει ποια προϊόντα προέρχονται από αυτά τα έντομα».
Ο Φάρατζ, ο πιο εξέχων ευρωσκεπτικιστής του Ηνωμένου Βασιλείου και τώρα παρουσιαστής του τηλεοπτικού καναλιού GB News, είπε στο κοινό του (λανθασμένα) ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα τροφίμων της ΕΕ σημαίνει ότι τα έντομα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα βρετανικά τραπέζια.
Ο πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε τον Ιανουάριο ότι δεν θα ήθελε ακρίδες για πρωινό. «Πρόκειται να βάλουμε έντομα μαζικής παραγωγής στο φαγητό μας», έγραψε αργότερα στο Twitter.
Στη Γαλλία, ο Λοράντ Ντουπλόμπ του κόμματος των Ρεπουμπλικανών σηκώθηκε στη Γερουσία για να δηλώσει ότι όποιος ήθελε να φάει γρύλους μπορούσε να έρθει στα χωράφια του, ενώ οι άλλοι μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε ένα καλό παϊδάκι. Ως αγρότης στο επάγγελμα, ο γερουσιαστής είπε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί ότι τα τρόφιμα με βάση τα έντομα θα μπορούσαν να εισαχθούν χωρίς «να ενημερώνονται ξεκάθαρα οι καταναλωτές».
Εν τω μεταξύ, στην Πολωνία, τα βρώσιμα έντομα γίνονται ολοένα και πιο καυτό θέμα καθώς η χώρα ετοιμάζεται για εκλογές. Πολιτικοί από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες για να δείξουν την πίστη τους στο κρέας.
Η ρωσική προπαγάνδα
Η εχθρότητα προς τα «φαγώσιμα έντομα» είναι ένα αυξανόμενο μέρος των θεωριών συνωμοσίας σε όλο τον κόσμο από το 2020 και, όπως ορισμένες άλλες καμπάνιες, υπάρχει και μια ρωσική οπτική. Ως μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειάς τους να υποβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη, τα φιλικά προς το Κρεμλίνο καταστήματα παρουσιάζουν τώρα ιστορίες για Ευρωπαίους που «αναγκάζονται να τρώνε» έντομα από τις κυβερνήσεις τους. Ορισμένες δημοσιεύσεις φτάνουν στο σημείο να λένε ότι είναι άμεσο αποτέλεσμα των κυρώσεων της ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Latest News
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αντιπλημμυρική προστασία στην Αττική
Έγινε επισκόπηση των μέτρων στην Αττική, με βάση τον σχεδιασμό και τις κρίσεις επικινδυνότητας που εκπόνησε η περιφέρεια τους προηγούμενους μήνες
Κάμαλα Χάρις: Η γυναικεία ψήφος πιο σημαντική από ποτέ
Η Κάμαλα Χάρις ευελπιστεί πως η υποστήριξη των γυναικών θα είναι εκείνη που θα της εξασφαλίσει εν τέλει την θέση της πρώτης γυναίκας προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πιο δεξιά μετατόπιση για τους Τόρις στη Βρετανία - Ποια είναι η διάδοχος του Ρίσι Σούνακ
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έκλεισε ένα τρίμηνο εσωκομματικών διεργασιών στους Συντηρητικούς της Βρετανίας - Οι ψηφίσαντες ανέδειξαν την Κέμι Μπάντενοχ ως νέα ηγέτη
Μητσοτάκης: Πολλές από τις πολιτικές μας αφορούν τη νέα γενιά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρευρέθηκε στα 50ά γενέθλια της ΟΝΝΕΔ
Οι υπηρεσίες έχουν λάβει κλήσεις για 1.900 αγνοούμενους στη Βαλένθια
Η κατάσταση στη Βαλέθνια είναι πάρα πολύ δύσκολη – Εθελοντές περπατούν μιάμιση ώρα για να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Οι ΗΠΑ μπροστά στον καθρέφτη
Κάλπες σε συνθήκες ακραίας πόλωσης – Η μάχη στήθος με στήθος στις Πολιτείες-κλειδιά – Η προετοιμασία της Αθήνας για «κάθε ενδεχόμενο».
«Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός;» - Ρατσιστικό σχόλιο Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο
Ο Τραμπ μιλώντας στο Μιλγουόκι δεν μπορούσε να μην κάνει αναφορά στον star του ΝΒΑ, αλλά όπως πολλοί εγχώριοι ακροδεξιοί αμφισβήτησε την ελληνική ταυτότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
Χάρις και Τραμπ όπως δεν τους έχετε ξαναδεί - Οι αφετηρίες και οι διαδρομές [εικόνες]
Πώς μεγάλωσαν οι δυο κορυφαίοι αντίπαλοι για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ - Η είσοδος στην πολιτική και το πολιτικό στίγμα του καθενός
Σήμερα και αύριο οι εκλογές συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ
Οι εκλογές συνέδρων ολοκληρώνεται αυθημερόν και διαρκούν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα
Μητσοτάκης: Πάνω από 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός το 2027 - Προανήγγειλε έκτακτο επίδομα
Σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο έκτακτο επίδομα και στην αύξηση του κατώτατου μισθού