H Consensus Economics σημειώνει στη μελέτη της Consensus Forecasts – G7 & Western Economy για το μήνα Μάρτιο, ότι τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά γεγονότα έχουν αφήσει τις προοπτικές της G7 και της Δυτικής Ευρώπης θολές, λόγω της μεγαλύτερης αβεβαιότητας.
Μετά το αδύναμο τελευταίο τρίμηνο για το 2022, τα στοιχεία Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου έχουν αποδειχθεί περισσότερο ανθεκτικά από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Το επίπεδο δραστηριότητας έχει διατηρηθεί ικανοποιητικό στον τομέα των υπηρεσιών για τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.
Αντιθέτως, η μεταποίηση εξακολουθεί να πλήττεται από δυσμενείς αντίθετους ανέμους στη ζήτηση ειδικά από την πλευρά των εξαγωγών.
Ταυτόχρονα, προβληματική φαίνεται η κατάσταση για τις αγορές εργασίας των χωρών της G7. Αυτό περιπλέκει το έργο των υπευθύνων χάραξης πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι, δεδομένης αυτής της δυναμικής, το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed θα αυξηθεί «υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν».
Μια εβδομάδα αργότερα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ρίχτηκαν σε αναταραχή μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.
Ορισμένοι αναρωτήθηκαν αν αυτό θα ωθήσει τη Fed να σταματήσει την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, αν και αυτό φαίνεται απίθανο προς το παρόν όπως σημειώνει η Consensus Economics.
Στην Ευρωζώνη, η αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σταμάτησε στο 0% (από τρίμηνο σε τρίμηνο) από 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2022, ελαφρώς χαμηλότερα από το αρχικά ανακοινωθέν 0,1%.
Τα υψηλά επιτόκια, καθώς και οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, έπληξαν την ιδιωτική κατανάλωση η οποία μειώθηκε κατά 0,9% (από τρίμηνο σε τρίμηνο), εξαλείφοντας την άνοδο κατά 0,9% το τρίτο τρίμηνο.
Ακόμη μεγαλύτερη μείωση κατά 3,6% σημειώθηκε στις επενδύσεις. Οι καθαρές εξαγωγές συνέβαλαν στην αποτροπή μιας οριστικής συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
Μετά από το αδύναμο τέλος του 2022, οι όγκοι λιανικών πωλήσεων ανέκαμψαν εν μέρει κατά 0,3% τον Ιανουάριο, λόγω των δαπανών για τρόφιμα και ποτά.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας έφτασε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο 6,7%.
Σύμφωνα με τη Consensus Economics, οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν μειωθεί, αλλά οι κίνδυνοι πληθωρισμού έχουν αυξηθεί. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 5,6% το Φεβρουάριο από 5,3%.
Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 16ης Μαρτίου σημειώθηκε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ η Consensus Economics αναμένει συνέχιση των ήδη σηματοδοτημένων αυξήσεων των επιτοκίων.
Πηγές:
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώσεις:
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.
Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.
Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.
Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις
* Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών
Latest News
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics
Με «ΑΡΙΣΤΑ» σε όλα τα Κριτήρια Αξιολόγησης πιστοποιήθηκε το ΕΚΠΑ
Για πρώτη φορά το ΕΚΠΑ πιστοποιήθηκε με «Άριστα» σε όλα τα κριτήρια που συνιστούν το πλαίσιο αξιολόγησης
Πού θα είναι το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός το 2025-2026; - 22 οίκοι προβλέπουν την ελληνική οικονομία
Τις εκτιμήσεις οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία το 2026 παρουσιάζει για πρώτη φορά η Focus Economics
Με 114 εταιρείες και περισσότερους από 800 φοιτητές οι Ημέρες Καριέρας του ΟΠΑ
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία τις Ημέρες Καριέρας 2024 - Τι δηλώνει στον ΟΤ ο πρύτανης
Γιώργος Μπάλτας: Πώς το διαδίκτυο και τα social media επηρεάζουν τις τιμές στην αγορά
Ο Γιώργος Μπάλτας είναι καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Warwick της Αγγλίας.
Ορόσημο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Έναρξη Διατμηματικών Μαθημάτων Κινεζικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού
Τα μαθήματα διοργανώνονται από το Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας, σε σύμπραξη με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Tα δύο σημάδια της οικονομικής στασιμότητας στην Ευρωζώνη
Σύμφωνα με την Oxford Economics ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης παρέμεινε άτονος
Μακροοικονομικές επιπτώσεις των φορολογικών αλλαγών – Η περίπτωση της Ελλάδας
Η εμπειρική ανάλυση υποδεικνύει ότι οι αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές έχουν αρνητικές επιδράσεις στην οικονομική ανάπτυξη
UOA STORE: Το ΕΚΠΑ απέκτησε το δικό του κατάστημα αναμνηστικών ειδών
Εγκαινιάστηκε το νέο κατάστημα αναμνηστικών ειδών του ΕΚΠΑ και τα γραφεία της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας του