Για «χαμένη δεκαετία» προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς η δυνητική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Η δυνητική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα έχει επιβραδυνθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, επικαλούμενη τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τράπεζες: Ηρεμία μετά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές – Φόβοι για νέα «καταιγίδα»

Έχοντας ξεκινήσει τη χιλιετία σε μια ταχύτερη τροχιά, το «όριο ταχύτητας» της παγκόσμιας οικονομίας – ή ο υψηλότερος μακροπρόθεσμος ρυθμός με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς να προκαλέσει πληθωρισμό – πρόκειται να επιβραδυνθεί μεταξύ 2022 και 2030 στο 2,2% ετησίως, δήλωσε ο οργανισμός σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης

«Μια χαμένη δεκαετία θα μπορούσε να δημιουργηθεί για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και ανώτερος αντιπρόεδρος για τα οικονομικά της ανάπτυξης, σε μια ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση. «Η συνεχιζόμενη μείωση της δυνητικής ανάπτυξης έχει σοβαρές συνέπειες για την ικανότητα του κόσμου να αντιμετωπίσει τη διευρυνόμενη σειρά προκλήσεων που είναι μοναδικές για την εποχή μας – πεισματική φτώχεια, αποκλίνοντα εισοδήματα και κλιματική αλλαγή».

Η πιθανή ανάπτυξη θα μπορούσε να φτάσει έως και το 2,9%, σηματοδοτώντας μια επιτάχυνση εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναπτύξουν τα σωστά σχέδια για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, της προσφοράς εργασίας και τη στήριξη των επενδύσεων.

Ευθραυστη οικονομία

Η πιο πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας τοποθετείται στο πλαίσιο μιας εύθραυστης παγκόσμιας οικονομίας που εξακολουθεί να πλήττεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις προσπάθειες να «ξανανοίξει» μετά τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας Covid.

Πολλές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αντιμετωπίζουν συνεχιζόμενες δημογραφικές κρίσεις που έχουν σημάνει μια στροφή σε πολιτικές για την προώθηση περισσότερης τεκνοποίησης – ή για την ώθηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως απέδειξε πιο πρόσφατα η Γαλλία.

Οι αναλυτές της έκθεσης σημειώνουν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν, με πιο απότομη πτώση της δυνητικής ανάπτυξης, εάν πραγματοποιηθεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση ή ύφεση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εξηγεί πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Συμμετοχή περισσότερων γυναικών

Τα μεταβαλλόμενα δημογραφικά στοιχεία -δηλαδή, μια μικρότερη ομάδα εργαζομένων και χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην εργασία, καθώς πολλές κοινωνίες γερνούν – καθορίζουν περίπου στο ήμισυ της αναμενόμενης επιβράδυνσης της δυνητικής ανάπτυξης έως το 2030.

Οι συγγραφείς αναφέρουν συγκεκριμένα οικονομίες όπου η γυναικεία συμμετοχή στην εργασία υστερεί, εκτιμώντας ότι ορισμένες περιοχές στη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δυνητική ανάπτυξή τους κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως την περίοδο 2022-30, εάν ανεβάσουν αυτά τα ποσοστά

Δημοσιονομικός – Νομισματικός Συντονισμός

Έχει γίνει μια κοινή έκκληση στον απόηχο της πανδημίας: οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά για να διασφαλίσουν ότι οι προσπάθειές τους δεν έχουν πολλαπλούς σκοπούς, ειδικά εν μέσω υψηλού πληθωρισμού. Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας ζητά να επικεντρωθεί ο περιορισμός της αύξησης των τιμών, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η μείωση του χρέους.

Επενδυτική Ενίσχυση

Οι κυβερνήσεις πρέπει να «βάλουν» περισσότερα χρήματα για αναπτυξιακά έργα, και κυρίως να κοιτάξουν προς τον μετριασμό του κλιματικού κινδύνου – συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της ενέργειας, της γεωργίας και των συστημάτων γης και νερού, σύμφωνα με την έκθεση. Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει 0,3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως στη δυνητική ανάπτυξη.

Μείωση Εμπορίου-Κόστους

Ενώ συστήνουν την περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου , οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας ζήτησαν από τις χώρες με το υψηλότερο κόστος αποστολής και logistics να το μειώσουν στο μισό, μεταξύ άλλων αλλαγών στις τελωνειακές και συνοριακές διαδικασίες που έχουν λειτουργήσει ως πρόσθετος δασμός. Οι καθυστερήσεις στη διέλευση αποδεικνύονται αρκετά δαπανηρές, με κάθε μέρα μεταφοράς να ισοδυναμεί με δασμό 0,8%, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα που αναφέρει η έκθεση.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι εκπτώσεις στο κόστος του εμπορίου μπορούν να επιτευχθούν με τρόπο φιλικό προς το κλίμα, όπως με την άρση οποιασδήποτε μεροληψίας υπέρ των προϊόντων  άνθρακα στα δασμολογικά προγράμματα των χωρών.

Μηχανή Υπηρεσιών

Ο τομέας των υπηρεσιών χαρακτηρίζεται στην έκθεση ως δυνητικά «η νέα κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης», υποδεικνύοντας μια άνοδο της εποχής Covid στις εξαγωγές ψηφιακών υπηρεσιών που σχετίζονται με την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών σε περισσότερες από τις μισές εξαγωγές υπηρεσιών το 2021, από 40% μόλις δύο χρόνια νωρίτερα.

Αυτό είναι ένα όφελος για την παραγωγικότητα, σύμφωνα με τους αναλυτές, και ιδιαίτερα οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πρέπει να επιδιώξουν να ενισχύσουν τη σχετική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζιτζικώστας : Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, δεν έπρεπε να συμβεί
Διεθνή |

Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας

Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»