Ως γνωστόν, τα 4 εισηγμένα ΜΕΖΖ αφορούν σε εταιρείες με ενεργητικό τις ομολογίες χαμηλής (junior), υψηλής (senior) και ενδιάμεσης (mezzanine) εξοφλητικής προτεραιότητας, που συνδέονται με την (πολύ χαμηλή) αξία των κόκκινων δανείων των συνδεόμενων τραπεζών.
Και κάθε σχήμα MΕΖΖ έχει διαφορετικό μίγμα βαθμού εξοφλητικής προτεραιότητας, και φυσικά διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Οίκοθεν νοείται ότι πρόκειται για το ίδιο αφήγημα, με μία και μόνο σημαντική διαφορά:
οι ΦΒΜΕΖΖ (ΠΕΙΡ), ΓΚΜΕΖΖ (ΑΛΦΑ) και ΣΑΝΜΕΖΖ (ΠΕΙΡ) προβλέπουν την αποπληρωμή των τόκων των mezzanine με υψηλή προτεραιότητα πριν την αποπληρωμή του κεφαλαίου των senior ομολόγων. Αντίθετα, η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (ΕΥΡΩΒ) προβλέπει την αποπληρωμή των τόκων των mezzanine μετά την αποπληρωμή των τόκων αλλά και του κεφαλαίου των senior ομολόγων.
Άρα, τα τρία πρώτα ΜΕΖΖ δύνανται να διανέμουν μέρισμα από τα κουπόνια των ομολόγων τους, και μάλιστα πριν την αποπληρωμή των senior. Κάτι που έκανε ήδη η ΦΒΜΕΖΖ με 7% και 9% κουπόνι, που έδωσε μέρισμα 0,0144€ στις 9 Νοε 2022).
Κι όμως, μόνο τα ΓΚ και ΣΑΝ “ξεκόλλησαν” αισθητά αυτό το διάστημα, και η πιθανή επεξήγηση είναι ότι αναμένεται μέρισμα. Όπως έκανε δηλαδή και η ΦΒ, λίγους μήνες πριν.
Η υπεροπλία του ΓΚ είναι προφανής σε όλα τα επίπεδα, με τη μετοχή να γράφει ήδη +70% στον μήνα, έναντι του ..φτωχού -40% του ΣΑΝ.
Σαν να καταλάβαμε προς τί η υποαπόδοση της ΑΛΦΑ έναντι της ΠΕΙΡ.
Στα υπόλοιπα, η πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας δεν προσέθεσε κάποιο νέο δεδομένο στην υφιστάμενη ανάλυση, καθώς ο τζίρος ήτο πενιχρός, παρά τα θετικά πρόσημα.
Κάποια ενδιαφέροντα χαρτιά είναι ο ΟΠΑΠ, ΟΛΠ (αν περάσει το 19,5), ΕΕΕ (που κινείται ακόμα για τα 27) και ΜΥΤΙΛ (που δεν καταλαβαίνει από πτώση), ενώ κάποια “υποτιμημένα” είναι η CENER, ΕΛΧΑ και ΕΧΑΕ. Πάντως, το ταβάνι για τον ΓΔ είναι οι 1060, και μόνο πάνω από εκεί θα μπορούσαμε να δούμε ισχυρή κίνηση.