Μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας, ο ΕΦΚΑ βγάζει προς αξιοποίηση μια σειρά «φιλέτα» στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μέσω των οποίων και της εταιρείας ειδικού σκοπού που δημιουργήθηκε (Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης μονοπρόσωπη ΑΕ), ευελπιστεί να ενισχύσει τα έσοδά του.

Στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται τουλάχιστον 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ προς αξιοποίηση αναμένεται να προωθηθούν ακίνητα που στεγάζουν γραφεία, εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες ή ξενοδοχεία, με συνολική επιφάνεια που προσεγγίζει τα 20.000 τ.μ.

Το μεγάλο έγκλημα με τα 70 χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου – Τα «φιλέτα» που μένουν στα… αζήτητα

Στο ιστορικό κέντρο

Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΕΦΚΑ, το πενταώροφο Μέγαρο ΤΣΜΕΔΕ στην οδό Κολοκοτρώνη, δίπλα στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, αποπερατώθηκε το 1939 και κρίθηκε διατηρητέο, ενώ στους σχεδιασμούς είναι η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας ή τουριστικού καταλύματος, μετά την εκτέλεση επενδυτικού προγράμματος ανακαίνισης από ιδιώτη μισθωτή – επενδυτή. Το ίδιο ισχύει και για το τριώροφο ακίνητο στη Σταδίου, συνολικής επιφάνειας 3.105 τ.μ., που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα.

Το κτίριο επί της οδού Νεοφύτου Δούκα 7 στο Κολωνάκι είναι ένα τριώροφο νεοκλασικό με ημιυπόγειο, στην οδό Βουλής 6 βρίσκονται στην ουσία δύο κτίρια με καταστήματα στην πρόσοψη του ενός, τα οποία έχουν κριθεί διατηρητέα, στην οδό Βερανζέρου 26 βρίσκεται το δεκαώροφο ξενοδοχείο «Ηνίοχος», ενώ στην Κολοκοτρώνη 44, στον Πειραιά, βρίσκεται διατηρητέο κτίριο που έχει αναγερθεί πριν το 1937.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή των ακινήτων του e-ΕΦΚΑ που πραγματοποιήθηκε το 2017, ο Φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 517 ακίνητα. Τα 230 αφορούν πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.). Υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά, ενώ η μέση παλαιότητα των κτιρίων που έχει στην κατοχή του ο e-ΕΦΚΑ προσεγγίζει κατά μέσο όρο τα 47 έτη, με το 40% να έχουν ανεγερθεί μετά τη δεκαετία του ’80.

Για τις υπηρεσίες

Από τα υπάρχοντα κτίρια του ΕΦΚΑ, στο 30,2% στεγάζονται υπηρεσίες του ταμείου, στο 28,2% στεγάζονται δωρεάν φορείς υπηρεσιών υγείας, το 18,9% είναι εκμισθωμένα, το 18,8% παραμένουν αναξιοποίητα και το 3,9% είναι κτίρια που προορίζονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του Ταμείου.

Τέλος, από τα κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα, η πλειοψηφία ανήκει στο π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ 75,8%, το 55,2% στο π. ΝΑΤ, το 52,1% στο π. ΕΤΑΑ, το 17,0% στο π. ΟΑΕΕ και το 6.9% στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σύμφωνα με τους αρμοδίους στον e-ΕΦΚΑ, η μεγάλη διαφορά στην αξιοποίηση των ιδιόκτητων ακινήτων ανάμεσα στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα υπόλοιπα Ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ οφείλεται στην ύπαρξη συγκροτημένης Τεχνικής Υπηρεσίας στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι το 2016 για τους π. ΦΚΑ (πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), οπότε και καταργήθηκε με τον Ν. 4430/2016.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου