Σχεδόν οι μισές καλλιέργειες ντομάτας στη Μεσσηνία, υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης, με τους αγρότες να ζητούν άμεσα οικονομική ενίσχυση για να στηριχθεί το εισόδημά τους.

Ειδικότερα, η προσβολή της καλλιέργειας από τον ιό και οι επιπτώσεις από την έλλειψη εργατικών χεριών, την αύξηση της τιμής των εισροών και της ενέργειας έχουν μειώσει το εισόδημα των αγροτών σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ντομάτα: Πώς θα κινηθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στην περιοχή της Τριφυλίας η καλλιεργούμενη έκταση στα θερμοκήπια ανέρχεται σε 2.800 στρέμματα περίπου.

Η καλλιέργεια γίνεται σε δύο καλλιεργητικές περιόδους. Η πρώτη αρχίζει Δεκέμβριο και ολοκληρώνεται Ιούλιο και η δεύτερη αρχίζει Ιούλιο και ολοκληρώνεται Δεκέμβριο.

Η καλλιεργούμενη έκταση της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου ανέρχεται σε περίπου 1.300 στρέμματα και στην δεύτερη καλλιεργητική περίοδο περίπου σε 1.100 στρέμματα.

Το μέγεθος της ζημιάς

Για την καλλιέργεια αλλά και το μέγεθος της ζημιάς κάνουν λόγο σε επιστολή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φλιατρών, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι ζημιές από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της ντομάτας είναι πολύ μεγάλες.

Να σημειωθεί ότι, ο ιός προσβάλλει τα φύλλα και προκαλεί χλώρωση, μωσαϊκό και κατσάρωμα. Προσβάλλει τους καρπούς και προκαλεί καστανές περιοχές, ρυτίδωση, παραμορφώσεις, ανομοιόμορφη ωρίμανση και τους καθιστά μη εμπορεύσιμους.

«Τα ασθενή φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής έως και 70%. Η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 50% για το 2022 στην περιοχή μας. Επιπλέον προέκυψε υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος», επισημαίνουν οι παραγωγοί.

Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο κατά 50% λόγω αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, της ενέργειας και των εργατικών χεριών, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις όπως τονίζουν οι παραγωγοί, είναι πολύ μειωμένα κατά 50% εξαιτίας της υποβάθμισης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και της μείωσης της παραγωγής.

Ένταση των προσβολών

Οι παραγωγοί με σεμινάρια και ενημερώσεις με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την μείωση των προσβολών και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Όμως η υψηλή μολυσματική ικανότητα του ιού και η ένταση των προσβολών, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης του ιού δυσκολεύουν την αντιμετώπισή του.

Επιπλέον οι καλλιεργούμενες ποικιλίες και υβρίδια είναι ευαίσθητες και προσβάλλονται από τον ιό. Δεν υπάρχουν ανθεκτικά υβρίδια και ποικιλίες.

Για τους παραπάνω λόγους οι Αγροτικοί Σύλλογοι ζητούν οικονομική ενίσχυση, η οποία είναι αναγκαία για να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας.

Στον πίνακα που ακολουθεί περιλαμβάνονται στοιχεία για την καλλιέργεια ντομάτας της περιοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ
AGRO |

Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ

«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017», είπε ο κ. Δήμας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς