
Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκεται ο κλάδος της πτηνοτροφίας, που εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος των αδειοδοτήσεων για τα πτηνοτροφεία της χώρας, ενώ η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ), προειδοποιεί ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει να μπει λουκέτο σε επιχειρήσεις.
Η ΕΔΟΠ επισημαίνει ότι, «ενώ, αρκεί η ψήφιση σχετικής τροπολογίας για να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική πτηνοτροφία, η σχετική διαδικασία καθυστερεί αναίτια, με αποτέλεσμα οι πτηνοτρόφοι να έχουν περιέλθει σε απόγνωση».
Πτηνοτροφία: Ενίσχυση για ζωοτροφές ζητούν και οι παραγωγοί γαλοπούλας
Καταστροφική η πορεία της πτηνοτροφίας
«Αν η επιβεβλημένη αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος παραπεμφθεί για μετά τις επερχόμενες εκλογές (με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα), η ζημιά στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου θα είναι καταστροφική, καθώς οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, έχουν υποβάλλει σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης. Τα σχέδια αυτά, χωρίς την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν μπορούν να λάβουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), η οποία είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου. Συνεπώς, η καθυστέρηση της σχετικής συζήτησης στη Βουλή θα οδηγήσει στην απώλεια των προθεσμιών υλοποίησης των επενδύσεων», τονίζει η ΕΔΟΠ, συμπληρώνοντας ότι δεν ανανεώνονται οι άδειες λειτουργίας των πτηνοτροφείων, με αποτέλεσμα το άμεσο κλείσιμο περίπου του 56% εξ’ αυτών!

Ο κλάδος έχει θέσει εγκαίρως το θέμα υπ’ όψιν του ίδιου του πρωθυπουργού και, ασφαλώς, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις και επείγουσες προτεραιότητες στο κυβερνητικό και στο νομοθετικό έργο. Όμως, το πρόβλημα των αδειοδοτήσεων έχει κι αυτό πλέον αποκτήσει τη διάσταση του υπερεπείγοντος, υπονομεύοντας τη λειτουργία και την ανάπτυξη πολλών, υγιών κατά τα άλλα επιχειρήσεων, που καλύπτουν σε τεράστιο ποσοστό τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας μας κοτόπουλο, απασχολώντας άμεσα και έμμεσα δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και συνεισφέροντας συνολικά στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.
Εκτός αγοράς το 56% των επιχειρήσεων
Οι εκπρόσπωποι επισημαίνουν ότι, αν δεν επιλυθούν άμεσα τα θέματα των αδειοδοτήσεων, το 56% του κλάδου της πτηνοτροφίας θα βρεθεί εκτός αγοράς. «Επιπλέον, το γεγονός ότι ο κλάδος δεν επιδοτήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων έμεινε εκτός των επιδοτήσεων για τις ζωοτροφές, δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν βρισκόμαστε στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης – κάτι που προφανώς αρνούμαστε να πιστέψουμε. Τέλος, να σημειώσουμε ότι, η μη συμπερίληψη της δημιουργίας νέων πτηνοτροφικών θαλάμων στο πρόγραμμα επιδοτήσεων (αναπτυξιακό νόμο), μόνο τροχοπέδη αποτελεί στην ανάπτυξη και εξέλιξη μιας υγιούς, ανταγωνιστικής πρωτογενούς παραγωγής», τονίζει η ΕΔΟΠ.
Μάλιστα, απευθύνειμ για μια ακόμη φορά και με δεδομένη πλέον την ημερομηνία των εκλογών, αγωνιώδη έκκληση ώστε να κινηθούν άμεσα και να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να αποφευχθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, το καταστροφικό σενάριο για τον κλάδο – ένα σενάριο που νομοτελειακά θα περιλαμβάνει λουκέτα στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες