
Την άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν για το αντίθετο, εκφράζει η BlackRock, την ώρα που οι φόβοι για μια τραπεζική κρίση συγκλονίζουν τις αγορές.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο προτιμά τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό – τίτλους που προσφέρουν προστασία από την άνοδο των τιμών – θεωρώντας ότι οι αγορές κάνουν λάθος αναμένοντας επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ καθώς η οικονομία οδεύει προς την ύφεση. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της έχουν καταστήσει σαφές ότι τα προβλήματα που πλήττουν τον τραπεζικό κλάδο δεν θα σταματήσουν τη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, ανέφεραν οι αναλυτές της BlackRock.
Πώς αναλύουν τρεις «γκουρού» των αγορών το ρόλο της Fed στην τραπεζική κρίση
«Δεν βλέπουμε μειώσεις επιτοκίων φέτος – αυτό είναι το παλιό εγχειρίδιο παιχνιδιού, όταν οι κεντρικές τράπεζες έσπευδαν να σώσουν την οικονομία καθώς ερχόταν η ύφεση», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. «Βλέπουμε μπροστά μας μια νέα, πιο διαφοροποιημένη φάση ανάσχεσης του πληθωρισμού, αλλά όχι μειώσεις επιτοκίων ακόμα».
Οι απόψεις διίστανται
Η άποψη της BlackRock έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της TD Securities και της DoubleLine Capital LP, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η Fed κάνει λάθος σχετικά με την ανάγκη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται. Η κατάρρευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών και της Credit Suisse αυτόν τον μήνα επιβάλλουν μια διεθνή επανεξέταση των προοπτικών της νομισματικής πολιτικής, καθώς προκαλούνται οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών διετών ομολόγων – μεταξύ των πιο ευαίσθητων τίτλων σε αλλαγές στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών – αυξήθηκαν από τα χαμηλότερα επίπεδα φέτος, καθώς η ανησυχία για τη μετάδοση της κρίσης στον τραπεζικό τομέα υποχωρεί. Ενώ οι επενδυτές έχουν επιστρέψει στην τιμολόγηση της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων από τη Fed κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάιο, στοιχηματίζουν επίσης ότι μπορεί να υπάρξει χαλάρωση κατά 65 μονάδες βάσης περίπου μέχρι το τέλος του έτους.
Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ενισχύουν την άποψη της BlackRock ότι η Fed μπορεί να «υποτιμά το πόσο επίμονος αποδεικνύεται ο πληθωρισμός λόγω της στενής αγοράς εργασίας». Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, ενώ η έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι έτοιμος να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
«Πιστεύουμε ότι η Fed θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μειώσεις των επιτοκίων μόνο αν μια πιο σοβαρή πιστωτική κρίση έπαιρνε διαστάσεις και προκαλούσε μια ακόμη βαθύτερη ύφεση από ό,τι αναμένουμε», δήλωσαν οι αναλυτές της BlackRock.


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%