
«Πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Έλληνες (σε επίπεδο ευρωζώνης) στην…απόσυρση των καταθέσεών τους από τις τράπεζες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα απανωτά κύματα ακρίβειας. Ως φαίνεται, ακόμη μια αρνητική πρωτιά σημείωσε η Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες είναι οι πρώτοι που αναγκάζονται να βάλουν «χέρι» στις καταθέσεις προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι είναι δυσβάσταχτοι, αλλά και στο γενικότερα υψηλό πληθωρισμό. Επίσης, οι πολίτες στην Ελλάδα είναι οι περισσότερο ανήσυχοι σχετικά με την πληρωμή των λογαριασμών και τρίτοι στην αλλαγή συνηθειών με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγο η Eurostat. Πάντως, είναι γεγονός πως οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν προσαρμόσει τις συνήθειές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, ενώ η παρατεταμένη ακρίβεια «χτυπά» τους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων Καταναλωτών απέσυρε τα χρήματά του από τις αποταμιεύσεις του ως απάντηση στους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού, οι οποίοι σημειώθηκαν το 2022. Οι απαντήσεις των καταναλωτών που ερωτήθηκαν διέφεραν πολύ μεταξύ των χωρών. Τα ποσοστά των καταναλωτών που έχουν ξοδέψει ορισμένες από τις αποταμιεύσεις τους λόγω του αυξημένου πληθωρισμού κυμαίνονταν μεταξύ 16% (Κροατία) ως και 58% που αφορά την Ελλάδα, η οποία καταγράφει το χειρότερο ποσοστό.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τάση αποτυπώθηκε και στα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δείχνουν μείωση των καταθέσεων. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιανουάριο σημειώθηκε καθαρή εκροή 4,510 δισ. ευρώ από καταθετικούς λογαριασμούς ιδιωτών. Τον Φεβρουάριο η τάση συνεχίστηκε με καθαρή εκροή 1,456 δισ. ευρώ και συνολικά 5,966 δισ. στο δίμηνο!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την ευρωζώνη, τον Νοέμβριο του 2022, οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν ως επί το πλείστον βραχυπρόθεσμες λύσεις ως αντίδραση στο αυξημένο κόστος, αναζητώντας νέο «δανεισμό, κυρίως μέσω πιστωτικών καρτών: Η συνολική αύξηση ήταν της τάξης του 12% σε σχέση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον ίδιο μήνα του 2021. Αντίθετα, ο νέος στεγαστικός δανεισμός μειώθηκε κατά 24% σε ετήσια βάση.
Γερμανία: Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για την ακρίβεια [γράφημα]
Η ανησυχία για το μέλλον
Περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων ανέφεραν ότι έχουν μειωθεί οι αποταμιεύσεις τους κατά την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου 2022 (37%), ενώ ένας στους δέκα «είδε» άνοδο στη μηνιαία δόση του στεγαστικού του δανείου, εξαιτίας της αύξησης στα επιτόκια από την ΕΚΤ. Όταν σκέφτονταν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις στις αρχές του 2023, σχεδόν οι μισοί ευρωπαίοι καταναλωτές ανησυχούσαν για την ικανότητά τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους (48%), σχεδόν το ένα τέταρτο ανησυχούσε για την οικονομική δυνατότητα μεταφοράς του στην εργασία (24%), με σχεδόν έναν στους πέντενα αναφέρουν ανησυχία για την πληρωμή του στεγαστικού τους δανείου (19%).

Στον τομέα της ανησυχίας πληρωμής των λογαριασμών ενέργειας κατά τους επόμενους 6 μήνες, η Ελλάδα κατέχει και πάλι δυστυχώς την πρωτιά με ένα ποσοστό το οποίο αγγίζει σχεδόν το 70%, κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Αλλαγές στις συνήθειες
Αντιμέτωπο με τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, το 71% των καταναλωτών άλλαξε συμπεριφορά προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια στο σπίτι, ενώ το 28% προσάρμοσε τη χρήση των μέσων μεταφοράς. Σε αυτήν την κατηγορία, η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση με ποσοστό 77,2%, πίσω από το 86% της Δανίας και το 82,2% του Βελγίου. Ουραγός ήταν η Ρουμανία με ποσοστό 56,8%.


Latest News

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT

Σε δίκη ο δημιουργός της Meta - Γιατί εξαγόρασε Instagram και WhatsApp
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επιδιώκουν να ακυρώσουν τις συμφωνίες απόκτησης των Instagram και WhatsApp απο τη Meta

Σε αναστολή τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ - Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Τα αντίμετρα της ΕΕ που μπαίνουν σε αναστολή καλύπτουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας 21 δισ. ευρώ