![Σύνοδος υπ. Ενέργειας Ε.Ε.: Υπέρ η Ελλάδα της παράτασης του «κόφτη» στο φυσικό αέριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/fysiko-aerio-2-910x521-768x440-1.jpg)
Αν και η ενεργειακή κρίση αποκλιμακώνεται και οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινούν από καλύτερη βάση τις προσπάθειες ανεφοδιασμού των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων με φυσικό αέριο, εντούτοις ο κίνδυνος των ελλείψεων παραμένει.
Και σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή τα προβλήματα ασφάλειας εφοδιασμού δεν αποκλείονται και για τον επόμενο χειμώνα του 2023-2024.
Ηλεκτρική ενέργεια: Όλο το ελληνικό σχέδιο για τη μεταφορά ρεύματος από ΑΠΕ στην Ευρώπη
Ο «κόφτης»
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη δωδεκάμηνη παράταση του μέτρου, γνωστού κι ως «κόφτη», της μείωσης κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ε.Ε.
Το μέτρο λήγει στις 31 Μαρτίου, και σήμερα στη Σύνοδο των 27 υπουργών Ενέργειας, θα επιδιωχθεί η επέκταση του «κόφτη» και για τη χρονική περίοδο 1 Απριλίου 2023 έως 31 Μαρτίου 2024. Αν υιοθετηθεί αυτή η απόφαση η Ευρώπη θα εξοικονομήσει 60 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Το μέτρο του περιορισμού της κατανάλωσης αερίου εφαρμόστηκε από την 1η Αυγούστου 2022 και λήγει σε λίγες ημέρες στις 31 του μηνός. Αποφασίστηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τη δραστική περιοκοπή των ροών του ρωσικού καυσίμου προς την Ε.Ε.
Ο περιορισμός κατά 15% είναι σε εθελοντική βάση –κι έτσι προτείνεται να ισχύσει και για το 2024– και καθίσταται υποχρεωτικός στην περίπτωση που σημάνει συναγερμός στην Ε.Ε. ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού (Κατάσταση Επιφυλακής).
Το αποτέλεσμα
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρ. Επιτροπής το μέτρο έφερε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 19,3% την περίοδο Αυγούστου 2022 – Ιανουαρίου 2023.
Έτσι, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και λόγω του ήπιου χειμώνα, τα ποσοστά πλήρωσης των αποθηκών αερίου στην Ευρώπη είναι με το τέλος της χειμερινής περιόδου πάνω από 50%, όταν συνήθως είναι στο 28% με 33%.
Η Ελλάδα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, αναμένεται να ταχθεί υπέρ της επέκτασης του «κόφτη» της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Η χώρα μας πέτυχε τους επτά πρώtους μήνες (Αύγουστος 2022-Φεβρουάριος 2023) της οκτάμηνης περιόδου μείωσης της κατανάλωσης ορυκτού αερίου που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μειώσει την κατανάλωση αερίου κατά 20.9% σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας. Έτσι ξεπέρασε κατά πολύ τον ευρωπαϊκό στόχο του -15%, και κατά 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρισμού της Ε.Ε.
Στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., ο κ. Σκρέκας αναμένεται να παρουσιάσει στους άλλους 26 υπουργούς και την ελληνική πρόταση για την ενίσχυση και την επέκταση του ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.
Απώτερος στόχος είναι η εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας ενέργειας για την Ε.Ε. και φυσικά η υλοποίηση των επενδύσεων ελληνικού ενδιαφέροντος. Αυτές είναι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο και τη Μ. Ανατολή. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η μεταφορά, μέσω υποβρύχιων καλωδίων, πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ των χωρών στις προαναφερόμενες περιοχές.
Οι ποσότητες ρεύματος είναι δυνατόν να φτάσουν και μέχρι την Κεντρική Ευρώπη από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις για την ενίσχυση και επέκταση τους.
Η Αθήνα προτείνει τέσσερα σημεία:
1. Διάδρομοι ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά – Νότου
Στις βόρειες χώρες της Ε.Ε. υπάρχει περισσότερη ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά) και στις νότιες άφθονο αιολικό δυναμικό. Οι ισχυρές ηλεκτρικές διασυνδέσεις θα επιτρέψουν την αδιάλειπτη ροή ηλεκτρικής ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου.
2. Έμφαση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Δυτ. Βαλκανίων
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν μεγάλη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι μόλις 1 GW. Απαιτείται αναβάθμιση του δικτύο ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης θα διευκολύνουν την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο, την Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική προς τη Νότια Ευρώπη και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη όπου είναι απαραίτητη.
3. Ταχύτερη αδειοδότηση
Απαιτείται η θέσπιση ταχύτερων διαδικασιών αδειοδότησης έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα πρότυπα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις ΑΠΕ.
4. Χρηματοδότηση επενδύσεων.
Στην Ευρώπη υπάρχουν διάσπαρτα προγράμματα και πηγές για τη χρηματοδότηση υποδομών. Όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Connecting Europe Facility κλπ
Η ελληνική πλευρά προτείνει να συγκεντρωθούν πόροι από αυτά τα προγράμματα που να εστιάζουν στα δίκτυα, δημιουργώντας ένα νέο «European Grid Facility»
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια
![Βαλτική: Αποσύνδεση από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας – Θα συνδεθούν με την ΕΕ οι 3 χώρες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/california-revma-600x400.jpg)
Αποσυνδέεται από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας η Βαλτική – Θα συνδεθεί με την ΕΕ
Οι τρεις χώρες στη Βαλτική αποσυνδέθηκαν σήμερα από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας, ετοιμάζοντας την σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση
![Ηλεκτρική ενέργεια: Οι Βαλτικές χώρες λένε «αντίο» στον Πούτιν – Τι αλλάζει στα ευρωπαϊκά δίκτυα [χάρτης]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/ot_energy_ee333-600x352.png)
Οι Βαλτικές χώρες λένε «αντίο» στην ηλεκτρική ενέργεια του Πούτιν - Τι αλλάζει στα ευρωπαϊκά δίκτυα [χάρτης]
Η ρωσική ηλεκτρική ενέργεια θα πάψει από αύριο να τροφοδοτεί τις χώρες της Βαλτικής - Οι νέες γραμμές διασύνδεσης
![Κυρανάκης: Έως το 2030 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει 18 data center](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-600x400.jpg)
Έως το 2030 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει 18 data center
«Η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και ετοιμάζονται οι απαραίτητες υποδομές ώστε να διασφαλιστεί επαρκής ηλεκτροδότηση» είπε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης από το 14ο Athens Energy Summit