
Ασανσέρ οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες μέρες. Μετά τις διαδοχικές μειώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, χθες Δευτέρα σημείωσαν ράλι ανόδου, για να δείξουν σημάδια μικρή υποχώρησης νωρίς το πρωί σήμερα Τρίτη, ενώ κινούνται και πάλι ανοδικά.
Συγκεκριμένα, το Brent κερδίζει 67 σεντς ή 0,86% και διαμορφώνεται στα 78,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο κατά 60 σεντς, αυξημένο κατά 0,82% και βρίσκεται στα 73,3 δολάρια το βαρέλι.
Οι παγίδες από τις «πειραγμένες αντλίες» – Πώς θα τις αποφύγετε
Τα καύσιμα
Στην Ελλάδα, οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά κινούνται ανοδικά.
Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή για την βενζίνη των 95 οκτανίων ήταν την 1η Μαρτίου στα 1,897 ευρώ το λίτρο και την Δευτέρα 27 Μαρτίου ήταν 1,900 ευρώ.
Αντίστοιχα το diesel κίνησης ήταν στα 1,702 ευρώ το λίτρο και προχθές υποχώρησε στα 1,664 ευρώ το λίτρο.

Άρχισε η άνοδος των τιμών
Για την τιμή των καυσίμων μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου ο οποίος τόνισε ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση στην τιμή των καυσίμων και μια πτώση στην τιμή του πετρελαίου.
Παράλληλα, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχει πτώση στην τιμή του πετρελαίου brend υπάρχει μια αύξηση της τιμής της βενζίνης. Μια αύξηση των 5 λεπτών το λίτρο, με προσέγγιση τα 2 ευρώ. Στις νησιωτικές περιοχές έχει φτάσει στα 2 ευρώ ενώ αναμένεται να τα ξεπεράσει.
Τι ίδιο, συνεχίζει, αναμένεται και στην Ηπειρωτική χώρα πριν την έξοδο από τις αστικές πόλεις για το Πάσχα.
Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2023 ανήλθε σε 576 εκατ. έναντι στόχου για έσοδα 647 εκατ. ευρώ, δηλαδή απόκλιση 71 εκατ. ή ποσοστό 11%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα τα έσοδα ήταν στα 630 εκατ. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν ξεκάθαρα την εικόνα της κατανάλωσης, αφού ο ΕΦΚ είναι σταθερός και δεν διαφοροποιείται από το πόσο μεταβάλλονται οι τιμές και επιβάλλεται ανά χιλιόλιτρο.
Ακόμη και η είσπραξη του ΦΠΑ των πετρελαιοειδών προϊόντων είναι χαμηλότερη του στόχου. Και αυτό είναι σημαντικό αφού ο ΦΠΑ επιβάλλεται επί της συνολικής τιμής και σχετίζεται με το πόσο υψηλή ή χαμηλή είναι η τιμή.
Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ διαμορφώθηκαν στο 2μηνο στα 335 εκατ. έναντι στόχοι 347 εκατ. και 361 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Δηλαδή έχουμε υστέρηση έναντι του στόχου κατά 3,5%, ενώ είναι τα έσοδα είναι χαμηλότερα 7,2% σε σχέση με πέρυσι.


Latest News

Τι αλλάζει από σήμερα στα επιδόματα - Πώς θα καταβάλλονται
Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τα επιδόματα

Χατζηδάκης: Στο 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα και 0,2% το δημοσιονομικό πλεόνασμα
Τι δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής από τον νέο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη

Αρίστος Δοξιάδης: «Εγώ είμαι ο πρωτάρης της κυβέρνησης»
«Έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό έργο να συνεχίσουμε» είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Ανάπτυξης

eGov-KYB: Στοιχεία επιχειρήσεων με ένα κλικ
Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο στην κατεύθυνση του περιορισμού της γραφειοκρατίας και της εξοικονόμησης χρόνου.

Ο «χάρτης» των πληρωμών - Πότε θα καταβληθούν επιδόματα και συντάξεις
Αναλυτικά οι πληρωμές και οι δικαιούχοι

Μητσοτάκης για Moody’s: Πλήρως προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις
«Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε Baa3 της Moody's σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα για την αποκατάσταση της επενδυτικής μας βαθμίδας από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης», επισημαίνει.

Με προϊόντα made in Greece γεμίζουν το καλάθι τους οι καταναλωτές - Τι δείχνει έρευνα
Οι καταναλωτές συνεχίζουν να επιλέγουν για τις αγορές τους προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label)

Ποιος Ευρωπαίος ζει περισσότερο - Η πρωταθλήτρια περιοχή στην Ελλάδα
Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες κατά 3-10 χρόνια, ανάλογα με τη χώρα

Πού ψάχνουν πολυτελή ακίνητα τα βαριά πορτοφόλια - Οι περιοχές
Τα πολυτελή ακίνητα κερδίσουν συνεχώς νέο έδαφος - H Ελλάδα κατατάσσεται στις 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως στις προβλεπόμενες καθαρές εισροές εκατομμυριούχων για το 2024

Τρία στοιχήματα για 5 οικονομικά υπουργεία - Το guidance Μαξίμου μέχρι τις εκλογές
Η κυβέρνηση θέλει σε βάθος 2ετίας να ανακοινώνει σταδιακά τα θετικά μέτρα που αφορούν το εισόδημα, τις αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας και να επιταχύνει τις δράσεις για υποδομές και τις συγκοινωνίες.