Ιδιαιτέρως δυναμική προδιαγράφεται η εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού για φέτος, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στα στοιχεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τη ζήτηση στην Ελλάδα να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 60% τον Φεβρουάριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο, περυσινό μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας AirDNA ακολούθησαν η Νορβηγία και η Πορτογαλία με άνοδο 52,7% και 44,1% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, η διαθέσιμη προσφορά καταλυμάτων στην Ελλάδα αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 7%, με τους ιδιοκτήτες ακίνητων να εκμεταλλεύονται όπως φαίνεται την παρατεταμένη υψηλή τουριστική περίοδο. Οι διαθέσιμες λίστες στην Ελλάδα είναι επίσης κατά 2% αυξημένες σε σύγκριση με το 2019.

Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 13,7% σε ετήσια βάση και οι τιμές κατά 26% μετά από έναν αδύναμο περυσινό Φεβρουάριο.

Η προοπτική

Αξίζει να σημειωθεί ότι η AirDNA προβλέπει μια ισχυρή άνοιξη και μια ακόμη πιο ισχυρή καλοκαιρινή σεζόν για τον κλάδο των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, με ρυθμό αύξησης της ζήτησης κατά 32,8% σε ετήσια βάση και 24,5% σε σύγκριση με το 2019. Οι ταξιδιώτες είναι περισσότερο από πρόθυμοι να εξασφαλίσουν τα καλοκαιρινά τους καταλύματα, καθώς οι κρατήσεις για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι αυξημένες πάνω από 30% σε σχέση με το 2019.

Airbnb: Πληρότητες πάνω από 85% για τις διακοπές του Πάσχα [πίνακας]

Η Ελλάδα ειδικότερα σημειώνει την πέμπτη υψηλότερη ανάπτυξη για τους επόμενους έξι μήνες, με πάνω από 50% αύξηση στις διανυκτερεύσεις για το καλοκαίρι σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρσι.

Σημειώνεται πως τη χρονιά που πέρασε η Ελλάδα βρέθηκε στην τέταρτη θέση μεταξύ των είκοσι συνολικά ευρωπαϊκών χωρών.  Η Ουγγαρία είχε την ισχυρότερη ανάκαμψη, με 62,1% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2021, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (60,2%) και τη Νορβηγία (59,4%). Η Ελλάδα είχε ποσοστό ανόδου κοντά στο 57%.

Τι συμβαίνει σε επίπεδο Ευρώπης

Η ζήτηση για βραχυχρόνια διαμονή κατά το δεύτερο μήνα του έτους σημείωσε αύξηση 47,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 και 26,6% από πέρυσι.

Οι διαθέσιμες καταχωρίσεις αυξήθηκαν εφέτος τον Φεβρουάριο κατά 2,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, και κατά 13,7% έναντι του Φεβρουαρίου του 2022, σηματοδοτώντας τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα αύξησης. Παρά την τόσο σημαντική διαφορά μεταξύ της ζήτησης και της αύξησης των καταχωρίσεων, ο αριθμός των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων αυξήθηκε σταθερά σύμφωνα με τη ζήτηση, καθώς οι οικοδεσπότες ανοίγουν τα ημερολόγιά τους για μεγαλύτερες περιόδους.

Τον Φεβρουάριο, η προσφορά διαθέσιμων διανυκτερεύσεων ήταν 37,8% μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2019 (20,7% έναντι του 2022).

Ωστόσο, η αύξηση των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων ήταν βραδεία σε σύγκριση με την αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα εκτός αιχμής, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων πληρότητας κατά 6,9% σε σχέση με το 2019 (4,9% έναντι του 2022).

Όλες οι χώρες της Ευρώπης, εκτός από την Δανία, αναμένεται να παρουσιάσουν διψήφιο ποσοστό αύξησης στις κρατήσεις μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου, με τη χώρα μας να παρουσιάζει εντυπωσιακές επιδόσεις, καθώς οι κρατήσεις εμφανίζονται αυξημένες πάνω από 50%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η Πολωνία εμφανίζεται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη, με τις συνολικές κρατήσεις διανυκτερεύσεων τους επόμενους έξι μήνες να αυξάνονται κατά 65,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ενδιαφέρον απο το εξωτερικό αλλα και την εγχώρια αγορά
Ακίνητα |

Πόλος έλξης η Αθηναϊκή Ριβιέρα - Ενδιαφέρον απο διεθνή και εγχώρια αγορά

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ελκυστική, παρά το γεγονός της μεγάλης αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια- Εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από τις τιμές στην Γαλλική και την Ισπανική Ριβιέρα