
Ιδιαιτέρως δυναμική προδιαγράφεται η εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού για φέτος, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στα στοιχεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τη ζήτηση στην Ελλάδα να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 60% τον Φεβρουάριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο, περυσινό μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας AirDNA ακολούθησαν η Νορβηγία και η Πορτογαλία με άνοδο 52,7% και 44,1% αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, η διαθέσιμη προσφορά καταλυμάτων στην Ελλάδα αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 7%, με τους ιδιοκτήτες ακίνητων να εκμεταλλεύονται όπως φαίνεται την παρατεταμένη υψηλή τουριστική περίοδο. Οι διαθέσιμες λίστες στην Ελλάδα είναι επίσης κατά 2% αυξημένες σε σύγκριση με το 2019.

Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 13,7% σε ετήσια βάση και οι τιμές κατά 26% μετά από έναν αδύναμο περυσινό Φεβρουάριο.
Η προοπτική
Αξίζει να σημειωθεί ότι η AirDNA προβλέπει μια ισχυρή άνοιξη και μια ακόμη πιο ισχυρή καλοκαιρινή σεζόν για τον κλάδο των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, με ρυθμό αύξησης της ζήτησης κατά 32,8% σε ετήσια βάση και 24,5% σε σύγκριση με το 2019. Οι ταξιδιώτες είναι περισσότερο από πρόθυμοι να εξασφαλίσουν τα καλοκαιρινά τους καταλύματα, καθώς οι κρατήσεις για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι αυξημένες πάνω από 30% σε σχέση με το 2019.
Airbnb: Πληρότητες πάνω από 85% για τις διακοπές του Πάσχα [πίνακας]
Η Ελλάδα ειδικότερα σημειώνει την πέμπτη υψηλότερη ανάπτυξη για τους επόμενους έξι μήνες, με πάνω από 50% αύξηση στις διανυκτερεύσεις για το καλοκαίρι σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρσι.
Σημειώνεται πως τη χρονιά που πέρασε η Ελλάδα βρέθηκε στην τέταρτη θέση μεταξύ των είκοσι συνολικά ευρωπαϊκών χωρών. Η Ουγγαρία είχε την ισχυρότερη ανάκαμψη, με 62,1% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2021, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (60,2%) και τη Νορβηγία (59,4%). Η Ελλάδα είχε ποσοστό ανόδου κοντά στο 57%.
Τι συμβαίνει σε επίπεδο Ευρώπης
Η ζήτηση για βραχυχρόνια διαμονή κατά το δεύτερο μήνα του έτους σημείωσε αύξηση 47,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 και 26,6% από πέρυσι.
Οι διαθέσιμες καταχωρίσεις αυξήθηκαν εφέτος τον Φεβρουάριο κατά 2,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, και κατά 13,7% έναντι του Φεβρουαρίου του 2022, σηματοδοτώντας τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα αύξησης. Παρά την τόσο σημαντική διαφορά μεταξύ της ζήτησης και της αύξησης των καταχωρίσεων, ο αριθμός των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων αυξήθηκε σταθερά σύμφωνα με τη ζήτηση, καθώς οι οικοδεσπότες ανοίγουν τα ημερολόγιά τους για μεγαλύτερες περιόδους.
Τον Φεβρουάριο, η προσφορά διαθέσιμων διανυκτερεύσεων ήταν 37,8% μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2019 (20,7% έναντι του 2022).
Ωστόσο, η αύξηση των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων ήταν βραδεία σε σύγκριση με την αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα εκτός αιχμής, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων πληρότητας κατά 6,9% σε σχέση με το 2019 (4,9% έναντι του 2022).
Όλες οι χώρες της Ευρώπης, εκτός από την Δανία, αναμένεται να παρουσιάσουν διψήφιο ποσοστό αύξησης στις κρατήσεις μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου, με τη χώρα μας να παρουσιάζει εντυπωσιακές επιδόσεις, καθώς οι κρατήσεις εμφανίζονται αυξημένες πάνω από 50%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Η Πολωνία εμφανίζεται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη, με τις συνολικές κρατήσεις διανυκτερεύσεων τους επόμενους έξι μήνες να αυξάνονται κατά 65,6%.


Latest News
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς

Τα δύο σχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου
Τι αλλάζει σε σχολάζουσες κληρονομιές, και δωρεές

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.