
Συλλαλητήριο στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα σχεδιάζουν δενδροκαλλιεργητές και αμπελοκαλλιεργητές από Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Ημαθία, Φλώρινα, Κοζάνη, Φθιώτιδα, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί – εφόσον δεν υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος – την Τετάρτη 5 Απριλίου.
«Περιμένουμε άμεσα εξαγγελίες και δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και το υπουργείο για να αποζημιωθούν όλα τα αγροτικά προϊόντα στα οποία έχει υπάρξει απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών, συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιών στην παραγωγή καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής των χρημάτων για τα προϊόντα που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Αν αυτό δεν υλοποιηθεί τότε η ομόφωνη απόφαση μας είναι να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Απριλίου και συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι μας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.
Αγροτικά προϊόντα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι [παραδείγματα]

Περιμένουν τις ενισχύσεις
Όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η στήριξη στα κεράσια όπως είχε δεσμευτεί το κυβερνητικό κλιμάκιο, ενώ σε άλλα προϊόντα (πχ Σταφύλια, Αμύγδαλα, Καπνά, Φασόλια κ.α) «η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική του διαίρει και βασίλευε δίνοντας επιλεκτικά χρήματα σε κάποιες περιοχές και αφήνοντας έξω από την ενίσχυση ολόκληρες περιοχές με ομοειδή προϊόντα κρατώντας ισορροπίες ανάμεσα σε τοπικούς βουλευτές και παράγοντες όμως η επιβίωση μας δεν είναι παιχνίδι ισορροπιών ή ψήφων. Πολλά προϊόντα δεν θα ενισχυθούν με αποτέλεσμα συνάδελφοι μας να μην έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν».
Οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν κάνουν πίσω από το δικαίωμα στην επιβίωση και «να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη ούτε θέλουμε ζωή με επιδόματα και pass. Επενδύουμε χρήματα, δουλεύουμε σκληρά, απαιτούμε να πουλάμε την παραγωγή μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνει βιώσιμο εισόδημα να συνεχίζουμε την δραστηριότητα μας».
Τι διεκδικούν
Οι δενδροκαλλιεργητές και αμπελοκαλλιεργητές, διεκδικούν και απαιτούν:
- Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη και πρέπει να καλύπτουν όλους τους νομούς της χώρας.
- Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
- Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής και η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει στήριξη. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α)
- Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72€/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023 καθώς τα ψίχουλα των 76εκ ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022.


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες