
Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον Μάιο ως τον μήνα των εκλογών στην τηλεοπτική συνέντευξή του (Alpha) την περασμένη εβδομάδα, ακυρώνοντας τότε τα σενάρια για καλοκαιρινή αφετηρία της αναμέτρησης, άρχισαν να πληθαίνουν οι εισηγήσεις να αποκαλύψει και την ακριβή ημερομηνία.
Ήδη αντιπολιτευόμενες φωνές είχαν αρχίσει να χρεώνουν στην κυβέρνηση ότι κρατά κρυφό τον εκλογικό χρόνο, ενώ και στους γαλάζιους κόλπους είχε ξεκινήσει εκ νέου μια… ημερομηνιολογία – με αιχμή τις δύο τελευταίες Κυριακές της άνοιξης.
Η απόφαση του Μητσοτάκη για την 21η Μαΐου, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν ελήφθη χθες. Ο ίδιος την είχε κυκλώσει εδώ και μέρες. Απλώς κρίθηκε ότι συνιστά θεσμική στάση η ανακοίνωση της ημερομηνίας κατά το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της γαλάζιας διακυβέρνησης, κατόπιν τηλεφωνήματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Σερβία.
Ο πρωθυπουργός θέλησε να καθαρίσει το τοπίο. Και να αρχίσει ουσιαστικά ο προεκλογικός αγώνας με πρώτο γαλάζιο μότο το «Σταθερά – Τολμηρά – Μπροστά». Το σχετικό σινιάλο για επαναφορά σε μια προεκλογική κανονικότητα έδωσε άλλωστε στο κομματικό ακροατήριο από το προηγούμενο βράδυ στη Λαμία.
«Ενιαία διαδικασία»
Όπως ξεκαθαρίζει ο Μητσοτάκης (το έκανε εκ νέου χθες στο Μαξίμου), δίνοντας το δικό του σκεπτικό για την αναμέτρηση, η πρώτη κάλπη θα βγάλει κόμμα και πρωθυπουργό και η δεύτερη, που όπως φαίνεται θα υπάρξει, θα υποδείξει το πως θα κυβερνηθεί η χώρα. Μια «ενιαία διαδικασία», σύμφωνα με τον ίδιο.
Αυτό ακριβώς συζητήθηκε μεταξύ άλλων και πίσω από τις κλειστές πόρτες του Υπουργικού, αφότου ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ημερομηνία της κάλπης. Τον λόγο πήραν περίπου οκτώ υπουργοί σε εκείνη την εκτός ατζέντας πολιτική συζήτηση και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να επικρατήσει, να εμπεδωθεί στους πολίτες η λογική της «ενιαίας διαδικασίας». Ή, όπως φαίνεται να ειπώθηκε, η λογική της «μίας κάλπης».
Τι σημαίνει;
Όσο κι αν η ΝΔ διεκδικεί την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου, την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ποντάρουν στην πρώτη, το γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζει ως κομβική για την προοπτική της επόμενης μέρας το αποτέλεσμα από την απλή αναλογική. Η επίδοση στις 21 Μαΐου μπορεί να τη θέσει σε τροχιά αυτοδυναμίας ή να την πετάξει εκτός.
Πρώτη κάλπη «σαν τελική», έλεγε προ μηνών ο Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της αναμέτρησης. Και τώρα ζητάει με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση να μεταφέρονται στους πολίτες «με καθαρά λόγια» οι γαλάζιες θέσεις αλλά και τα μεγάλα διακυβεύματα των εθνικών εκλογών στις 21 Μαΐου. Και αυτό σε συνεχή αντιπαραβολή με «προτάσεις ακυβερνησίας» και «σενάρια παραλυσίας» που, όπως θεωρεί το Μαξίμου, προτάσσουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Προτάξτε παραδείγματα»
Στο πλαίσιο των συζητήσεων για το μετεκλογικό τοπίο, οι οποίες έχουν προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνητικοί, κινούμενοι με αφήγημα «σταθερότητας» και «αυτοδυναμίας», επιμένουν ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν γνώση των επιδιώξεων των κομμάτων.
«Το δικό μας σύνθημα είναι: προχωράμε μαζί μπροστά αλλάζοντας την Ελλάδα, πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά» είπε ο Μητσοτάκης στους υπουργούς, δίνοντας εκ νέου σήμα για «συγκρίσεις» με τους πολιτικούς αντιπάλους του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ο λαός θα ζυγίσει και θα αποφασίσει σωστά».
Με ρητορική περί «παγίδας ακυβερνησίας» για την απλή αναλογική, ο Μητσοτάκης παρότρυνε τα στελέχη του να παραπέμπουν σε παραδείγματα άλλων χωρών. «Στη γειτονική Βουλγαρία θα γίνουν την Κυριακή εκλογές. Είναι οι πέμπτες εκλογές. Οι πέμπτες μέσα σε δύο χρόνια» σημείωσε.
Ο φόβος της χαλαρής αντιμετώπισης
Με βάση αυτά και με δεδομένο τον στρατηγικό στόχο για αυτοδύναμη κυβέρνηση, πίσω από τη λογική της «μίας κάλπης», δηλαδή πίσω από τη διαρκή προβολή διακυβευμάτων, κινδύνων, διλημμάτων για την 21η Μαΐου, κρύβονται ουσιαστικά οι μεγαλύτερες εκλογικές αγωνίες των γαλάζιων.
Πρωτίστως, η πιθανότητα να δείξουν οι ψηφοφόροι μια χαλαρή αντιμετώπιση της καθοριστικής για τους συσχετισμούς της επόμενης μέρας πρώτης κάλπης. Πόσω μάλλον, το ενδεχόμενο να μεταφραστούν σε διαμαρτυρία και ενίσχυση του «αντι-» τα αρνητικά συναισθήματα της κοινωνίας, όπως αποτυπώθηκαν σε όλες τις δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία των Τεμπών.
Εξ ου και ο πρωθυπουργός σε μια φάση που είναι αναγκαία τόσο η μέγιστη γαλάζια συσπείρωση όσο και ο «επαναπατρισμός» απογοητευμένων με την κυβέρνηση ή σκεπτικών ψηφοφόρων ζητάει αυτοκριτική αλλά περισσότερο θετικό λόγο πλέον. Με βασικό μήνυμα ότι «επιπόλαιες επιλογές» ή «απερίσκεπτα μηνύματα», όπως έλεγε προχθές, «δεν διορθώνονται μετά».


Latest News

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων