Το κόστος παραγωγής και συγκεκριμένα οι πρώτες ύλες, τα δημητριακά, η τροφή, η ενέργεια, τα υλικά συσκευασίας, το εργατικό, ανέβηκε κατά 45%, επισημαίνει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αυγού Γιάννης Βλαχάκης. «Το μεγαλύτερο μέρος το απορρόφησαν οι εταιρείες του κλάδου» προσθέτει για αυτό και οι τιμές του αυγού αυξήθηκαν κατά 30% τον τελευταίο χρόνο.
Ο άνθρωπος που παράγει και πουλάει στην ελληνική αγορά τα 70 εκατομμύρια από τα 1,3 δισεκατομμύρια αυγά που καταναλώνουμε ετησίως στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι τα προβλήματα προυπήρχαν πριν την αύξηση του κόστους παραγωγής, οδηγώντας στην συρρίκνωση της ελληνικής πτηνοτροφίας για παραγωγή αυγών, από τα 5,5 εκατομμύρια κοτόπουλα στα 3,5 εκατομμύρια. Δηλαδή χάθηκαν από το παραγωγικό δυναμικό της χώρας περίπου 2 εκατομμύρια όρνιθες.
Ο ίδιος αποδίδει το φαινόμενο στις εκτεταμένες ελληνοποιήσεις αυγών από τις βαλκανικές χώρες που γίνονταν και γίνονται. Όπως καταγγέλλει μάλιστα μιλώντας στο Podcast ΒΑΒΕΛ του ot.gr, υπάρχουν μονάδες ανενεργές, οι οποίες έχουν τους κωδικούς πώλησης, εισάγουν ένα έτοιμο προϊόν, βάζουν τον κωδικό εγχώριας παραγωγής και το αυγό γίνεται ελληνικό.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού και Προϊόντων Αυγού Γιάννη Βλαχάκη, στο Podcast ΒΑΒΕΛ και τον Νίκο Φιλιππίδη
ΝΦ: Λοιπόν, ο λόγος περί αυγού. Κοινώς θα σπάσουμε αυγά και έχουμε τον κατάλληλο άνθρωπο μαζί μας για να το συζητήσουμε, τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και προϊόντων αυγού, τον κύριο Γιάννη Βλαχάκη.
Γεια σας, κύριε Βλαχάκη. Τι κάνετε;
ΓΒ: Γεια σας κύριε Φιλιππίδη. Μία χαρά.
ΝΦ: Χαίρομαι. Τι αυγά θα φάμε το Πάσχα. Έχουμε αρκετά αυγά;
ΓΒ: Έχουμε. Πιστεύω ότι θα έχουμε να καλύψουμε την ελληνική αγορά. Πιστεύουμε ότι θα φτάσει η ζήτηση, όπως και πέρσι, τα επίπεδα της περσινής χρονιάς δηλαδή. Δεν ξέρουμε αν θα φύγει ο κόσμος.
ΝΦ: Θα φύγει κόσμος, αλλά θα έχει βάψει τα αυγουλάκια του. Αυτό είναι βέβαιο.
ΓΒ: Θα έχει βάψει, θα πάρει έτοιμα βαμμένα ή θα πάει στη γιαγιά στο χωριό που θα τα βάψει.
ΝΦ: Αυτά τα αυγά που θα φάμε είναι ελληνικά;
ΓΒ: Αυτό είναι μία μεγάλη κουβέντα. Πιστεύω ότι τώρα το αυγό έχει μπει στο σύστημα Άρτεμις και υπάρχουν μεγάλοι έλεγχοι.
ΝΦ: Το σύστημα Άρτεμις είναι ένα σύστημα του υπουργείου Γεωργίας που παρακολουθεί τα ισοζύγια, παραγωγές και καταναλώσεις.
ΓΒ: Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ο αρμόδιος που έχει το γάλα, το κρέας και το αυγό πρόσφατα ο οποίος εξετάζει τα ισοζύγια, δηλαδή πόσα αυγά έχει ο κύριος Φιλιππίδης, πόσες κότες; Έχει 100, άρα μπορεί να έχει 85 αυγά το πολύ την ημέρα. Πόσα πούλησες κύριε Φιλιππίδη; 250. Πού τα βρήκες τα άλλα; Τα αγόρασα από τον τάδε. Που τα βρήκε ο άλλος; Οπότε γίνεται αυτή η σύγκριση.
ΝΦ: Εμείς είμαστε ελλειμματικοί στα αυγά;
ΓΒ: Πλέον είμαστε, γιατί η παραγωγή έχει μειωθεί. Κάποτε ήμασταν αυτάρκης ως χώρα.
ΝΦ: Ποτέ πλεονασματικοί, να εξάγουμε;
ΓΒ: Όχι, δεν κάναμε εξαγωγές, αλλά αυτή την στιγμή, επειδή μειώθηκε η παραγωγή με την βοήθεια των ελληνοποιήσεων και όταν λέμε ελληνοποιήσεις, σαφές είναι. Φέρνουμε αυγά μέσω Βουλγαρίας συνήθως, μπορεί να είναι από Ρουμανία, μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας και όχι μόνο ελληνοποιήσεις, αλλά και αναβαθμίσεις αυγών. Δηλαδή μπορεί να έρθουν αυγά, γιατί έχουμε τέσσερις κατηγορίες: κλωβοστοιχίας, αχυρώνα, ελευθέρας βοσκής και βιολογικά. Άρα, όχι μόνο ελληνοποιήσεις, γίνονται και αναβαθμίσεις. Δηλαδή ένα αυγό κλωβοστοιχίας μπορεί να γίνει ελευθέρας βοσκής ή και βιολογικό.
ΝΦ: Ποιο είναι το ακριβότερο στην κατηγοριοποίηση; Πώς πάει η διαβάθμιση;
ΓΒ: Τα πιο φθηνά είναι τα κλωβοστοιχίας, πάμε πιο ακριβά του αχυρώνα, πιο ακριβά τα ελευθέρας και πιο ακριβά τα βιολογικά τα οποία είναι και ελευθέρας βοσκής τα βιολογικά, κάτι που ίσως να μην το ξέρει ο καταναλωτής.
ΝΦ: Μισό λεπτό, όταν λέμε ότι έρχονται από χώρες κυρίως μας είπατε, μέσω Βουλγαρίας δεν υπάρχει, υπάρχει μία ημερομηνία λήξης φαντάζομαι, χαλάει κάποια στιγμή το αυγό. Για όλα αυτά υπάρχουν πιστοποιητικά που να ακολουθούνε, ώστε το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίζεται είναι η υγιεινή;
ΓΒ: Σαφώς και η συσκευασία του αυγού, υπάρχουν τα χύμα αυγά. Το αυγό πουλιέται παντού, όπως ξέρουμε, δηλαδή στο μανάβικο, στη λαϊκή, στο σούπερ μάρκετ. Σε οποιοδήποτε…
ΝΦ: Στο σούπερ μάρκετ δεν έχω δει εισαγόμενο αυγό, να σας πω την αλήθεια. Όλες οι συσκευασίες που βλέπουμε είναι εταιρειών ελληνικών, όπως είναι η δική σας.
ΓΒ: Ναι, και το κάθε αυγό και η κάθε συσκευασία είναι σεσημασμένη με τον κωδικό του ωοσκοπικού κέντρου και το κάθε αυγό συγκεκριμένα έχει τον κωδικό της εκτροφής, δείχνει τον κωδικό της χώρας παραγωγής και τον κωδικό της φάρμας παραγωγής.
ΝΦ: Μάλιστα. Υπάρχει θέμα ασφάλειας σε ότι αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα τα προιοντα, τα οποία προφανώς δεν συναντάμε στο σούπερ μάρκετ και ενδεχομένως είτε βρίσκουμε σε μία υπαίθρια αγορά είτε τα καταναλώνουμε χωρίς να το ξέρουμε σε ένα εστιατόριο, για παράδειγμα.
ΓΒ: Θέμα ασφαλείας πάντα μπορεί να υπάρχει. Δηλαδή, ας πούμε…
ΝΦ: Είναι ευαίσθητο προϊόν το αυγό.
ΓΒ: Είναι ευαίσθητο προϊόν. Είναι θέμα εμπιστοσύνης και ο Έλληνας έχει συνηθίσει να τρώει ελληνικό αυγό, γιατί είναι και θέμα φρεσκάδας και συνήθως οι εταιρείες οι περισσότερες κοιτάζουν αυτή τη φρεσκάδα στο αυγό. Το αυγό έχει μία -βάσει νόμου- έχει μία ημερομηνία κατανάλωσης 28 μέρες. Άρα, στο ράφι στο σουπερμάρκετ βλέπουμε ότι φεύγει ταχύτατα, για αυτό και δεν είναι στο ψυγείο. Όταν το παίρνουμε στο σπίτι το βάζουμε στο ψυγείο για να έχουμε ακόμα περισσότερη διατηρησιμότητα.
ΝΦ: Αποκτάμε μεγαλύτερη ασφάλεια με το ψυγείο.
ΓΒ: Ναι, και μπορεί να το κρατήσεις και παραπάνω από 28 μέρες, δηλαδή δε λήγει στις 28 μέρες. Απλώς δεν είναι τόσο φρέσκο για να το κάνεις τηγανητό ή και βλέπουμε ότι όταν το βράζουμε το φρέσκο αυγό δεν ξεφλουδίζει εύκολα, ενώ με τον καιρό είναι πιο εύκολο να το ξεφλουδίσεις. Και το Πάσχα είναι καλό να βράζουμε τα αυγά που είναι λίγο πιο παλιά, να ξεφλουδίζει πιο εύκολα και να μην είναι πολύ μεγάλα, γιατί σπάνε πιο εύκολα τα μεγάλα.
ΝΦ: Υπάρχει, αντιλαμβάνομαι, ένα μεγάλο πρόβλημα στην αγορά το οποίο δεν αφορά μόνο την ελληνική αγορά. Μπορείτε να μας δώσετε λίγο, τι ακριβώς συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο; Γιατί ξαφνικά έχουμε ελλείψεις αυγών; Γιατί ξαφνικά ένα προϊόν το οποίο είναι βασικό στην ανθρώπινη διατροφή τείνει να γίνει λιγότερο προσιτό από ότι ήταν;
ΓΒ: Στην Ελλάδα να σας πω, ότι το κόστος καταρχάς ανέβηκε περίπου 45%.
ΝΦ: Το κόστος παραγωγής.
ΓΒ: Το κόστος παραγωγής και μιλάω για τις πρώτες ύλες, τα δημητριακά, η τροφή, η ενέργεια, τα υλικά συσκευασίας, το εργατικό, 45%. Αυτό προσπαθήσαμε να μετακυλήσουμε ένα μέρος στην αγορά, γιατί δεν γινόταν αλλιώς. Μπορεί να πήγε στο 26 με 28%, αυτό μεταφέραμε και απορροφήσαμε το υπόλοιπο, από την κερδοφορία μας.
ΝΦ: Ναι, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει νομίζω περίπου 30%, αν θυμάμαι καλά.
ΓΒ: Περίπου 30 ίσως να είναι ο μέσος όρος.
ΝΦ: Ναι, ναι, σε ετήσια βάση.
ΓΒ: Αυτό όμως μας έχει κάνει και υποφέρουμε αρκετά, Οπότε αυτό μετακύλησε στο ράφι.
Λέμε ότι το αυγό είναι ακόμα προσιτό, είναι μία φθηνή τροφή και περιλαμβάνει τα πάντα εκτός από βιταμίνη C. Είναι σε όλες τις δίαιτες, δηλαδή μία καλή δίαιτα είναι μία ομελέτα το πρωί και μία πορτοκαλάδα. Και ακόμα στην Ελλάδα τρώμε περίπου 130 – 140 αυγά κατά κεφαλή το χρόνο. Ενώ σε βόρειες χώρες είναι περίπου διπλάσιο.
ΝΦ: Έχουμε μισή κατανάλωση αυγών.
ΓΒ: Άμεσα και έμμεσα, μιλάω και για γλυκά και για κέικ κλπ.
ΝΦ: Είχα την αίσθηση -λαθεμένη προφανώς- ότι είμαστε σε υψηλές καταναλώσεις αυγών, τουλάχιστον στην Ευρώπη.
ΓΒ: Όχι δεν είμαστε, γιατί εμείς δεν τρώμε και πρωινό. Δεν τρώμε και πρωινό. Οι βόρειοι δηλαδή τρώνε και πρωινό. Και έχουνε καταλάβει ότι το αυγό δεν είναι το πρόβλημα της χοληστερόλης. Δηλαδή ήδη το Times, το ‘99 είχε βγάλει μία ανακοίνωση και οι γιατροί στην Αμερική λένε ότι μπορείς να τρως ένα αυγό την ημέρα και μάλιστα είναι και χορταστικό και δεν το έχουμε, δηλαδή μπορεί να αναπτυχθεί η πρωτογενής παραγωγή, ειδικά στο αυγό πάρα πολύ στην Ελλάδα.
ΝΦ: Θα ήθελα λίγο να μείνουμε λίγο στο θέμα της τιμής και της διαμόρφωσης τιμής. Γιατί διαπιστώνουμε ότι μας είπατε ότι αυξήθηκαν πρώτα από όλα οι τιμές των ζωοτροφών. Αυτό προκάλεσε κάποια επίπτωση στις μονάδες, δηλαδή μειώθηκε η παραγωγή των μονάδων και εδώ στην Ελλάδα;
ΓΒ: Η παραγωγή είχε μειωθεί και νωρίτερα, λόγω της ελληνοποίησης. Ήταν πολύ πιο εύκολο να πάρεις από κάποιον που κάνει εισαγωγή και να μην παράγεις. Διότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, υπάρχουν δυσκολίες. Και αυτή την στιγμή και η ελληνοποίηση είναι δύσκολη, γιατί υπάρχει έλλειψη παγκοσμίως και λόγω της γρίπης των πτηνών που ευτυχώς, δόξα τω θεώ δεν μας έχει επηρεάσει στην Ελλάδα και λόγω του πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία βέβαια, γιατί η Ουκρανία είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς-χώρες σιτηρών και το θέμα του…
ΝΦ: Πόση ήταν η συρρίκνωση σε αυτή τη δεκαετία, της ελληνικής κτηνοτροφίας.
ΓΒ: Η συρρίκνωση ήταν από τα 5 εκατομμύρια όρνιθες έχουμε πάει στο 3,5. Από το 5,5 στο 3,5.
ΝΦ: Χάσαμε δύο εκατομμύρια δηλαδή κοτόπουλα.
ΓΒ: Ναι, ναι. Δηλαδή υπάρχουν μονάδες ανενεργές, διότι είναι πιο εύκολη η λύση της αγοράς έτοιμου προϊόντος εισαγόμενου.
ΝΦ: Συγγνώμη, υπάρχουν μονάδες δηλαδή οι οποίες απλώς κάνουν εμπορία;
ΓΒ: Ναι, έχουν τους κωδικούς, ας πούμε και παίρνουν το έτοιμο προϊόν, βάζουν τον κωδικό…
ΝΦ: Αυτό είναι νόμιμο;
ΓΒ: Όχι, όχι.
ΝΦ: Το ελέγχει κάποιος;
ΓΒ: Τώρα έχει αρχίσει και σφίγγει το πράγμα. Γι αυτό πιστεύω ότι ή θα μπει κάποια τάξη, νομίζω ότι θα μπει και ή θα μπει πλέον μία καινούργια παραγωγική δύναμη. Υπάρχει και έλλειψη εργατικού δυναμικού.
ΝΦ: Θα ήθελα λίγο έτσι τη ματιά σας. Μας λείπει λίγο μια εικόνα στην κτηνοτροφία, δηλαδή στον πρωτογενή τομέα. Φαίνεται σαν να μην υπάρχει ένα σχέδιο. Από την στιγμή που ήμασταν ήδη ελλειμματικοί σε κάποια προϊόντα. Στο αυγό δεν ήμασταν και γίναμε. Υπάρχει έλλειψη πολιτικής, σαφέστατα.
ΓΒ: Υπάρχει, υπάρχει. Χρειάζεται μία ενδυνάμωση της πρωτογενούς παραγωγής και ενόψει της κοινοτικής οδηγίας που θα προκύψει μετά το ‘27 για την απαγόρευση των κλωβοστοιχειών, γιατί μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα το 70 και, της παραγωγής, 70% της παραγωγής, παραπάνω ίσως, είναι σε κλωβοστοιχίες.
ΝΦ: Είναι ειδικά σαν κλουβιά τα οποία είναι παραταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο η κότα, τα κοτόπουλα και γεννάνε;
ΓΒ: Ναι, και γεννάνε.
ΝΦ: Αυτό πλέον θα απαγορευτεί
ΓΒ: Αν απαγορευτεί αυτό, τώρα βέβαια μπορεί να δοθεί μια παράταση, γιατί θα είναι ελλειμματικές πολλές χώρες παραγωγή. Πρέπει να δοθούν κάποια κίνητρα για να μετατραπούν όλα αυτά σε αχυρώνες, σε ελευθέρας βοσκής, σε βιολογικά κλπ.
ΝΦ: Είναι υψηλότερου κόστους όμως αυτά.
ΓΒ: Είναι υψηλότερου κόστους. Δηλαδή σε ένα χώρο που έχουμε 30 χιλιάδες κότες, θα έχεις 10 χιλιάδες κότες.
ΝΦ: Και μικρότερης απόδοσης ή της ίδιας.
ΓΒ: Της ίδιας απόδοσης αλλά έχεις παραπάνω εργατικό κόστος και θες για τα ελευθέρας εξωτερικό χώρο 4 τετραγωνικά ανά κότα. Και στα βιολογικά. Άρα θες και καινούριους θαλάμους και εκτάσεις. Επομένως, όλο αυτό θέλει πάρα πολλές επενδύσεις. Άρα θα είμαστε ελλειμματικοί ακόμα πιο πολύ.
ΝΦ: Αυτή την στιγμή πόσο στοιχίζει ένα αυγό στην Ελλάδα και πόσο έκανε πριν ένα χρόνο; Στη λιανική.
ΓΒ: Κοιτάξτε, δεν είναι μεγάλη η διαφορά. Δηλαδή ωραία, έχει ανέβει ας πούμε, 20% – 25%. Υπάρχουν διαφορετικά είδη, από κλωβοστοιχία, ένα απλό αυγό μπορεί να κάνει από 6 αυγά 1,50 έως 1,90. Δεν είναι κάτι τρομερό.
ΝΦ: 30 λεπτά περίπου χονδρικά, ναι. Έκανε 20 πέρσι, δηλαδή λεπτά;
ΓΒ: Ναι, μπορεί να έκανε 20. Αλλά τα βιολογικά μπορεί να κάνουν τα 6 αυγά 3,50 ευρώ.
ΝΦ: Επηρεάζει η τιμή;
ΓΒ: Επηρεάζει, επηρεάζει.
ΝΦ: Θα ήθελα λίγο έτσι να μας δώσετε λίγο μια εικόνα σε σχέση με το κόστος παραγωγής.
Δηλαδή μας είπατε νωρίτερα ότι έχει ανέβει η τιμή του καλαμποκιού, η τιμή και των υπόλοιπων πραγμάτων που συνθέτουν το κόστος παραγωγής. Όλα αυτά κάποιοι φεύγουν από τη μέση, για παράδειγμα το ρεύμα έχει αποκατασταθεί η κατάσταση. Δεν έχει αποκατασταθεί;
ΓΒ: Υπήρχε κάποια επιδότηση στο ρεύμα.
ΝΦ: Σωστά. Και τώρα υπάρχει.
ΓΒ: Η οποία σταματάει τώρα, το Μάρτιο.
ΝΦ: Οι τιμές έχουν υποχωρήσει βέβαια.
ΓΒ: Ναι, λίγο ναι.
ΝΦ: Άρα, αυτό λέω, δεν έχει εξομαλυνθεί το περιβάλλον; Προσπαθώ να καταλάβω αν υπάρχει περιθώριο σε ένα από τα προϊόντα που συνθέτουν αυτό που λέμε, πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, να υπάρχει αν όχι σταθεροποίηση ακόμα και μείωση της τιμής του. Όχι επαναφορά στα προηγούμενα επίπεδα, αλλά να κάνει ένα βήμα πίσω, να βρεθεί πιο κοντά εκεί που ήταν η τιμή του. Το βλέπετε αυτό πιθανό; Έχει αποκατασταθεί η κατάσταση στις ζωοτροφές, για παράδειγμα;
ΓΒ: Όχι, όχι ακόμα. Γιατί πέφτει κάτι. Ανεβαίνει η σόγια. Εγώ νομίζω ότι ανεβαίνοντας ένα σκαλοπάτι μένουμε στο σκαλοπάτι αυτό.
ΝΦ: Πώς βρεθήκατε στην πτηνοτροφία;
ΓΒ: Στην ουσία είμαι μηχανολόγος – μηχανικός. Έχω κάνει μεταπτυχιακά στην Αμερική MBA, είχα δουλέψει σε κάποιες εταιρείες. Ο πατέρας μου είχε την εταιρεία αυτή και κάποια στιγμή, δεν τα βρίσκαμε και πολύ καλά και δεν συμφωνούσε με αυτά που ήθελα και του λέω, αν πάμε σε ελεύθερες κότες θα έρθω. Και τον έπεισα. Κάπως έτσι έγινε.
ΝΦ: Κι έτσι υπήρξε η αλλαγή που πριν δεν υπήρχε νομίζω στην Ελλάδα, στην ελληνική πτηνοτροφία, η ελευθέρας βοσκής. Πότε έγινε αυτό;
ΓΒ: Πήγα από το ‘90 και ξεκίνησε το ‘94 με τα αυγά αχυρώνα. Και το 2000 βγάλαμε πρώτοι τα βιολογικά. Είχαμε βγάλει το ‘96 τα ελευθέρας και το ‘13 ήμασταν τελείως χωρίς κλουβιά.
ΝΦ: Έχετε υπολογίσει ποτέ πόσα αυγά πουλάτε;
ΓΒ: Πουλάμε γύρω στα 70 εκατομμύρια αυγά το χρόνο.
ΝΦ: Και πόσο είναι όλη η Ελλάδα σε αυγά;
ΓΒ: Εντάξει, δεν είμαστε τεράστιοι. Υπολογίστε γύρω στο 1,3 δις αυγά το χρόνο.
ΝΦ: Τρώμε 1,3 δις αυγά το χρόνο;
ΓΒ: Περίπου. Αν υπολογίσετε 140.
ΝΦ: Σωστά, για κάθε Έλληνα πολίτη. Από αυτά περίπου το Πάσχα τι ποσοστό είναι;
ΓΒ: Το Πάσχα κάποτε ήταν μεγάλη η κατανάλωση. Τώρα πια παίρνουν λίγα.
ΝΦ: Γενικά, είναι επικερδής δραστηριότητα; Δηλαδή οι εταιρείες έχουν κέρδη, που συμμετέχουν μεγάλα;
ΓΒ: Κάποιες ναι, κάποιες όχι.
ΝΦ: Είναι ανάλογα με το επιχειρηματικό μοντέλο, φαντάζομαι.
ΓΒ: Ναι, ναι.
ΝΦ: Πείτε μας τα λίγο τα σχέδια τα δικά σας.
ΓΒ: Τα σχέδια τα δικά μας είναι επενδυτικά, ας πούμε, είναι βήμα-βήμα. Δεν κάνουμε τεράστια. Νομίζω ότι κάθε χρόνο κάνουμε κάτι. Όχι υπερβολικά μεγάλα βήματα. Αλλά η παραγωγή μας αυτή την στιγμή φεύγει. Το 22, ας πούμε, δεν ήταν μια καλή χρονιά λόγω του κόστους.
ΝΦ: Στην πανδημία ήταν καλα; Καλύτερα.
ΓΒ: Πολύ καλά. Ήταν πολύ καλά , γιατί ο κόσμος έμενε μέσα, μαγείρευε, οπότε δεν συγκρίνουμε εκείνη τη χρονιά με τις υπόλοιπες.
ΝΦ: Η καλύτερη χρονιά δηλαδή ήταν το 2021 ή το 2020;
ΓΒ: Το ‘20, το ‘20 ήταν πολύ καλό.
ΝΦ: Επενδυτικά μου λέγατε νωρίτερα ότι ετοιμάζετε, μπαίνετε και σε τυριά; Αγοράσατε τυροκομική εταιρεία.
ΓΒ: Ναι, ναι.
ΝΦ: Σε τι τυρί;
ΓΒ: Κατίκι Δομοκού.
ΝΦ: Τύπου Δομοκού.
ΓΒ: Ναι, ναι.
ΝΦ: Το καλάθι του Άδωνη;
ΓΒ: Το καλάθι εξαρτάται ποιο προϊόν θα μπει. Υπάρχουν κάποιες αδυναμίες σε αυτό το θέμα. Δηλαδή αν μπει ένα προϊόν μου στο οποίο δεν έχω επάρκεια. Υπάρχει ένα θέμα.
ΝΦ: Έχει μπει μέχρι τώρα προΪόν σας, στο καλάθι;
ΓΒ: Έχει μπει, έχει μπει. Ναι, ναι. Αλλά τις πρώτες μέρες υπήρχε μια αύξηση πωλήσεων τύπου 70% στο προϊόν αυτό.
ΝΦ: Καλό ακούγεται αυτό.
ΓΒ: Καλό είναι, αλλά μπορεί να μην έχεις από αυτό το προϊόν, το συγκεκριμένο τόσο.
ΝΦ: Μία πρόβλεψη για φέτος, πώς βλέπετε να πηγαίνει η κατάσταση σε ότι αφορά πάντα το δικό σας προϊόν;
ΓΒ: Το κόστος…
ΝΦ: Ναι, ναι. Θέλω κόστος, τιμές και βέβαια πωλήσεις.
ΓΒ: Ο Γενάρης ήταν καλός, ας πούμε. Και ο Φλεβάρης μου δείχνει καλός. Οπότε κάπως αισιόδοξα.
ΝΦ: Καλύτερα από ότι περιμένατε.
ΓΒ: Από περσι.
ΝΦ: Έχετε αρχίσει και συνηθίσει να αφομοιώνετε τα επίπεδα τιμών με λίγα λόγια. Γιατί οι τιμές δεν μειώθηκαν.
ΓΒ: Όχι, όχι.
ΝΦ: Παρόλα αυτά βλέπετε καλύτερες πωλήσεις από πέρσι.
ΓΒ: Ναι.
ΝΦ: Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί δεν έχει καταλάβει κανείς αν πράγματι υπήρξε και σημαντικές υπολογίσιμες ενισχύσεις των μισθών. Ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης δηλαδή επί της ουσίας του μέσου Έλληνα καταναλωτή.
ΓΒ: Εμείς ανεβάσαμε μισθούς. Γιατί είναι λογικό να ζητάνε οι εργαζόμενοι μια αύξηση μισθού.
ΝΦ: Για να μπορέσει να προσαρμοστεί.
ΓΒ: Βέβαια.
ΝΦ: Τελευταία ερώτηση. Η καλύτερη και η χειρότερη αντιμετώπιση του κλάδου από Έλληνα πολιτικό.
ΓΒ: Δύσκολη ερώτηση. Καλύτερη θα έλεγα, στο Υπουργείο που ασχολείται με τον κλάδο μου;
ΝΦ: Ποιος έχει νοιαστεί το αυγό -για να καταλάβουμε πραγματικά ποιος δικαιούται να λέει ότι πραγματικά είναι έτοιμος να σπάσει αυγά.
ΓΒ: Η κυρία Αραμπατζή.
ΝΦ: Φωτεινή Αραμπατζή. Βουλευτής Σερρών. Υφυπουργός η οποία ήταν αρμόδια για την κτηνοτροφία, σωστά;
ΓΒ: Ναι, ναι. Πολύ ικανή. Και μία πολύ καλή άποψη -κακή δεν έχω για κάποιον- έχω για τον κ. Μπακογιάννη. Με την ιδιότητά του ως περιφερειάρχη.
ΝΦ: Δηλαδή;
ΓΒ: Δηλαδή ήταν ένας άνθρωπος που είχα κάποια προβλήματα ήσσονος αξίας. Αλλά ήταν διαβασμένος. Δηλαδή μου λέει, έχεις ένα θέμα με το χωριό εκεί. Και έμεινα ενθουσιασμένος.
ΝΦ: Νοιάζεται δηλαδή για τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας.
ΓΒ: Ναι, ναι. Τρελάθηκα.
ΝΦ: Το πρόβλημα τι φύσεως ήταν, αν επιτρέπεται;
ΓΒ: Είχα κάνει μια μονάδα στο Δομοκό πτηνοτροφική και δεν μου έδιναν νερό.
ΝΦ: Έχετε και τέτοια.
ΓΒ: Ναι.
ΝΦ: Μάλιστα. Εκεί τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
ΓΒ: Τίποτα, μίλησε στο δήμαρχο και το έλυσε.
ΝΦ: Ο δήμαρχος από μόνος του, όχι, ε;
ΓΒ: Ήθελε το σπρώξιμο.
ΝΦ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Βλαχάκη.
ΓΒ: Να είστε καλά.
ΝΦ: Ευχαριστώ πολύ. Καλό Πάσχα!
ΓΒ: Καλό Πάσχα!
ΝΦ: Καλό Πάσχα, με υγεία!