
Διαδοχικά ρεκόρ συμμετοχής «σπάει» το νέο επικουρικό ταμείο ΤΕΚΑ, οδεύοντας προς την ολοκλήρωσή της πρώτης φάσης της λειτουργίας τους.
Οι νέοι ασφαλισμένοι του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης έφτασαν τις 171.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) του μηνός Ιανουαρίου. Τις συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν υποβάλει συνολικά 77.000 εργοδότες.
Οι νέες εισφορές επικούρισης για ελεύθερους επαγγελματίες [πίνακας]
Το συσσωρευμένο κεφάλαιο έφθασε – στις αρχές Μαρτίου – τα 32 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται το 2050 να διαμορφωθεί στα 65 δισ. ευρώ.
Ρεκόρ
Το προηγούμενο ρεκόρ εγγραφής νέων εργαζομένων στο ΤΕΚΑ, είχε καταγραφεί τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μετά από εννέα μήνες λειτουργίας. Τότε στο ταμείο είχαν ενταχθεί 102.000 νέοι εργαζόμενοι έναντι 60.000 που ανέμενε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκινώντας το εγχείρημα.
Στο τέλος του 2022 οι εγγραφές είχαν φτάσει τις 150.000 προερχόμενοι από 65.000 εργοδότες ενώ σύμφωνα με τα νέα στοιχεία στις αρχές του έτους εντάχθηκαν στο ταμείο περίπου 30.000 νέα μέλη. Υπολογίζεται πως μέχρι το 2050, οι ασφαλισμένοι θα έχουν φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια.
Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, εκτιμάται ότι θα σημειωθεί νέα αύξηση του ρυθμού εισαγωγής νέων μελών.
Άλλωστε, φέτος, μπορούν εθελοντικά να ασφαλίζονται στο ΤΕΚΑ και οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ με ηλικία κάτω των 35 ετών (γεννημένοι από 1/1/1987 και μετά).
Σημειώνεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2022, στο ΤΕΚΑ εντάσσονται υποχρεωτικά όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, καθώς και όσους έχουν γεννηθεί από 1/1/2004 και εφεξής.
Η μετάβαση
Η εθελοντική αυτή μετάβαση από τον κλάδο επικούρισης του ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ωστόσο εφόσον επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτό, θα ασφαλίζονται – συνεχώς – στο συγκεκριμένο ταμείο για επικουρική ασφάλιση.
Προαιρετικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μπορούν να υπαχθούν με αίτησή τους – εντός του 2023 – εργαζόμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους. Πρόκειται για τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:
- Οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί. Τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ. Τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση άλλων φορέων επικουρικής ασφάλισης.
- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας σύνταξης του πρώην ΟΑΕΕ, καθώς και όσοι είναι στον Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων, εφόσον δεν υπάγονται σε άλλο ασφαλιστικό φορέα και έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών. Το ίδιο ισχύει και για ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονταν στην ασφάλιση του π. Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (π. ΕΤΕΑΜ).


Latest News

Ερχεται το ψηφιακό πελατολόγιο - Η ΑΑΔΕ θα «βλέπει» online τα αυτοκίνητα σε συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια
Μέσω κινητού οι επαγγελματίες θα σκανάρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας κάθε οχήματος και τις αποδείξεις που εκδίδουν και αυτόματα θα ενημερώνεται το ψηφιακό πελατολόγιο

Πληρωμές με IRIS σε όλη την αγορά
Τι αλλάζει στις συναλλαγές με τις επιχειρήσεις από 1η Νοεμβρίου

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

ΑΑΔΕ: Μικρή αναβολή στην έναρξη υποχρεωτικής ψηφιακής έκδοσης δελτίων αποστολής
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»

«Εσείς ρωτάτε. Εγώ απαντάω» - Η Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό
Η νέα αύξηση για το 2025 ανέρχεται σε 6,02% εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Απριλίου του 2025 και ωφελεί συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες
![Κατώτατος μισθός: Πρεμιέρα με 880 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_lefta_misthoi5-600x352.png)
Κατώτατος μισθός: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν - Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]
Ο κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ

Οι πληρωμές με POS «εξαφάνισαν» από την αγορά μετρητά 5,79 δισ. ευρώ
Οι 30 κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση χρήσης μετρητών το 2024 λόγω POS – Tι δείχνει η ανάλυση της ΑΑΔΕ