Οριακή συρρίκνωση για τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής, μείωση της παραγωγής αλλά και κατανάλωσης του βόειου και του χοίρειου κρέατος με παράλληλη αύξηση των πουλερικών, προβλέπουν οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Κομισιόν για τον αγροτικό τομέα της ΕΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ παρέμεινε σταθερή το 2022, με χαμηλότερη όμως περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνες και, συνεπώς, μειωμένη διαθεσιμότητα για μεταποίηση.
ΕΕ: Ποιες είναι οι προοπτικές στον αγροτικό τομέα
Ο καιρός ήταν ιδιαίτερα ζεστός και ξηρός, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του χόρτου και των καλλιεργειών για ζωοτροφές.
«Το 2023, η μείωση της τιμής του νωπού γάλακτος στην ΕΕ είναι πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερες σφαγές, καθώς το κόστος των ζωοτροφών και άλλων εισροών μπορεί να παραμείνει υψηλό», προβλέπεται στην έκθεση.
Μάλιστα, εκτιμάται, ότι συνολικά, τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγικής της ΕΕ θα συρρικνωθούν κατά 1% και η συνολική παραγωγή γάλακτος κατά 0,2%.
Στη θετική πλευρά, η έκθεση αναφέρει, ότι οι εξαγωγές τυριού της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 2%, λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης στην Κίνα και της σταθερής ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Προϊόντα κρέατος
Η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ μειώθηκε το 2022 κατά 2,4% και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023 κατά 1,6%.
Οι αυξημένες τιμές του βόειου κρέατος συγκριτικά με άλλα είδη κρέατος, αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε ακόμα χαμηλότερη κατανάλωση, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2023 κάτω από τα 10 κιλά (-1,7%).
Ομοίως, η παραγωγή χοίρειου κρέατος στην ΕΕ μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 5,6%. Λόγω της περιορισμένης προσφοράς, η εγχώρια χρήση στην ΕΕ μειώθηκε κατά 2,8% το 2022, με μέσο όρο 31,8 κιλά ανά κάτοικο. Αυτό θα μειωθεί περαιτέρω το 2023 με κατά 5,5%.
Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση πουλερικών στην ΕΕ μπορεί να αυξηθεί κατά 2,5%. Αυξημένες αναμένονται και οι εισαγωγές στην ΕΕ κατά 7% το 2023, προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.
Latest News
Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι αγρότες από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur «ετοιμάζεται» εδώ και 25 χρόνια περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου
Στα 160 εκατ. τόνους η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ – Ψηλά στο αιγοπρόβειο στην Ελλάδα
Πόσο και ποιοι παράγουν γάλα (αιγοπρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο) η ΕΕ – Πώς κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις αιρεσιμότητας για να μη χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις
Οι υποχρεώσεις των αγροτών στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας 2024, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Επιβολή κυρώσεων αν δεν τηρηθούν οι απαιτήσεις
Πώς θα βελτιωθεί το πρόγραμμα των νέων αγροτών - Τι προτείνει η ΕΘΕΑΣ
Η ΕΘΕΑΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της
Τι προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία λιπασμάτων
Η δυναμική που διαμορφώνεται στον κλάδο των λιπασμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αναδείχτηκε κατά την εκδήλωση - συνέδριο του ΣΠΕΛ
Ποιος φταίει για την έξαρση της ευλογιάς προβάτων, ρωτούν οι κτηνοτρόφοι
Το αίτημα για εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές από την ευλογιά προβάτων επαναλαμβάνει ο ΣΕΚ
Πράσινο φως σε νέους κανόνες για την προστασία των φυτών από τα παράσιτα
Δημιουργείται φυτοϋγειονομική ομάδα έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην υγεία των φυτών
Η Γεωργία Κωστηνάκη στο τιμόνι του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος
Ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος στοχεύει στη διαμόρφωση δράσεων προστιθέμενης αξίας για το ελληνικό ρύζι - Ποιο είναι το νέο ΔΣ
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος