
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν αρκετές χώρες στο νότιο ημισφαίριο φέρνουν αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για την καλλιέργεια μήλων και αχλαδιών τη νέα σεζόν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Παγκόσμιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA), η οποία ενοποιεί τα στοιχεία από την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική, η παραγωγή μήλων το 2023 αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,38% και να φτάσει τους 4.974.990 τόνους, ενώ η παραγωγή αχλαδιών αναμένεται να μειωθεί κατά 1,25% σε σύνολο 1.319.601 τόνων.
WAPA: Λιγότερα τα ευρωπαϊκά αποθέματα μήλων
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης στην Fruit Logistica του Βερολίνου, η WAPA παρουσίασε την αρχική της πρόβλεψη για την καλλιέργεια μήλων και αχλαδιών στο Νότιο Ημισφαίριο για την επόμενη σεζόν, η οποία υπολόγιζε αύξηση 6% και 1% για τα μήλα και τα αχλάδια αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2022. Οι προβλέψεις για την καλλιέργεια μήλων της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αφρικής αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κατά 77.902 τόνους και 77.276 τόνους αντίστοιχα.

Οι προβλέψεις
Έτι, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόβλεψη μικρότερη καλλιέργεια μήλου αναμένεται στη Νέα Ζηλανδία, (457.675 τόνους, -9% σε σύγκριση με το 2022), την Αυστραλία (-8% σε σύγκριση με το 2022, σε σύνολο 290.000 τόνους) και τη Νότια Αφρική (1.142.880 τόνους, πτώση 5 %).
Η Χιλή παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός (1.409.633 τόνοι, σύμφωνα με το 2022), ακολουθούμενη από τη Βραζιλία (1.150.000 τόνοι, +12%). Η παραγωγή μήλων στην Αργεντινή αναμένεται να φτάσει τους 525.000 τόνους (+24% σε σύγκριση με το 2022).
Οι εξαγωγές αναμένεται επίσης να μειωθούν (-3% σε σύγκριση με το 2022) σε σύνολο 1.556.668 τόνων). Η Χιλή παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας (604.000 τόνοι) ακολουθούμενη από τη Νότια Αφρική (509.158 τόνοι), της οποίας οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν κατά 10%. Εξαγωγές από τη Νέα Ζηλανδία (286.823 τόνοι) και την Αυστραλία (2.687 τόνοι) αναμένεται επίσης να μειωθούν κατά 15% και 1% αντίστοιχα. Οι εξαγωγές της Βραζιλίας (70.000 τόνοι) και της Αργεντινής (84.000 τόνοι), από την άλλη πλευρά, αναμένεται να ανακάμψουν από τα χαμηλά στοιχεία του 2022.
Με 1.843.130 τόνοι, το Gala παραμένει μακράν η πιο δημοφιλής ποικιλία, με την παραγωγή του να αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% σε σύγκριση με το 2022.
Τα αχλάδια
Όσον αφορά τα αχλάδια, οι καλλιεργητές του Νοτίου Ημισφαιρίου προβλέπουν ελαφρά μείωση της καλλιέργειας κατά 1%, ενώ η Αργεντινή και η Χιλή αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 4% και 2% αντίστοιχα.
Η Αργεντινή παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός στο νότιο ημισφαίριο (592.000 τόνοι), ακολουθούμενη από τη Νότια Αφρική (477.419 τόνοι), τη Χιλή (170.000 τόνοι), την Αυστραλία (72.016 τόνοι) και τη Νέα Ζηλανδία (8.120 τόνοι).


Latest News

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις
![Κομφούζιο: Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/komfouzio-600x391.jpg)
Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης για το νέο «Κομφούζιο» – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]
Στα 60 εκατ. ευρώ το νέο «Κομφούζιο» - Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων της πρόσκλησης είναι πενταετούς διάρκειας

Προγραμματική συμφωνία ΕΛΓΑ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – Τι περιλαμβάνει
Με επίκεντρο την έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση η συνεργασία ΕΛΓΑ και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
![Φρούτα και λαχανικά: Μείωση των εισαγωγών κατά 2,89% το α’ τρίμηνο του 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_potatoes_onions-2-600x352.png)
Έριξαν προσωρινά ταχύτητα οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών [πίνακες]
Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2025

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης