Το πράσινο φως στη ΔΕΗ έδωσε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για τη μεταβίβαση λιγνιτικών εκτάσεων της στο Δημόσιο.
Να σημειωθεί ότι η συνολική έκταση των ακινήτων ανέρχεται σε 97.000 στρέμματα και πρόκειται ως επί το πλείστον για παλιά ορυχεία.
Σύμφωνα με το σχέδιο απόσχισης που ενέκριναν οι μέτοχοι της ΔΕΗ τα ακίνητα αυτά περνούν στη «Μεταλιγνιτική». Στη συνέχεια η εταιρεία αυτά θα αποσχισθεί από τον όμιλο.
Ακολούθως η νεοσυσταθείσα εταιρεία θα μεταβιβάσει τις εκτάσεις στο ελληνικό Δημόσιο, και συγκεκριμένα στην εταιρεία με την επωνυμία “Μετάβαση”. Για τη συναλλαγή αυτή το δημόσιο δεν θα καταβάλει χρηματικό πσοό για την απόκτησή τους, αλλά θα χρηματοδοτήσει το κόστος της αποκατάστασης των εδαφών των προαναφερόμενων λιγνιτικών εκτάσεων.
Αναλυτικότερα:
«Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00 μ.μ., η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, σύμφωνα με την Πρόσκληση που δημοσιεύτηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2023, κατά το νόμο και το Καταστατικό της, και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Εταιρείας.
Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων παρέστησαν νόμιμα (αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπου) 317 μέτοχοι, εκπροσωπούντες 232.315.973 κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου επί συνόλου 373.438.313 κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου (δεν υπολογίζονται για το σχηματισμό απαρτίας σε Γενική Συνέλευση οι ίδιες μετοχές σύμφωνα με τον Ν. 4548/2018, άρθρο 50, παρ. 1, περ. α’) , ήτοι σημειώθηκε απαρτία 62,21%. Κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 30ης Μαρτίου 2023, συζητήθηκε και λήφθηκε απόφαση για το παρακάτω θέμα της ημερήσιας διάταξης, που τέθηκε σε ψηφοφορία:
ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ : Έγκριση της διάσπασης, ήτοι, της απόσχισης του Κλάδου Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης Πυρήνων Ζωνών Απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε. με σύσταση νέας εταιρείας (“Μεταλιγνιτική Α.Ε.”) και εισφοράς του Κλάδου στην εταιρεία που θα συσταθεί, κατ’ εφαρμογή των νόμων 4601/2019, 4872/2021, ως ισχύουν, της κυρωθείσας με τον ν. 4956/2022 Προγραμματικής Σύμβασης, του άρθρ. 5 παράγρ. 4 του ν. 2859/2000, του άρθρ. 52 του ν. 4172/2013, και του άρθρ. 61 του ν. 4438/2016, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του Σχεδίου Πράξης Διάσπασης μετά των Παραρτημάτων του και εξουσιοδοτήσεις.
Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τα ακόλουθα:
Α) την έγκριση της διάσπασης της Εταιρείας ήτοι, της απόσχισης του Κλάδου Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης Πυρήνων Ζωνών Απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε. με σύσταση νέας εταιρείας (“Μεταλιγνιτική Α.Ε.”) και εισφορά του Κλάδου στην εταιρεία που θα συσταθεί, κατ’ εφαρμογή των νόμων 4601/2019 και 4872/2021, ως ισχύουν, της κυρωθείσας με τον Ν. 4956/2022 Προγραμματικής Σύμβασης, του άρ. 5 παρ. 4 Ν. 2859/2000, του άρ. 52 Ν. 4172/2013, και του άρ. 61 Ν. 4438/2016.
Β) την έγκριση του Σχεδίου Πράξης Διάσπασης μετά των Παραρτημάτων αυτού, όπως αυτό εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.
Γ) την εξουσιοδότηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας όπως ορίσει τα Μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της νέας εταιρείας με διακριτικό τίτλο “Μεταλιγνιτική Α.Ε.” που θα συσταθεί, όπως οριστικοποιήσει και υπογράψει για λογαριασμό της ΔΕΗ τη Συμβολαιογραφική Πράξη Διάσπασης (Απόσχισης) του Κλάδου Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης Πυρήνων Ζωνών Απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε. με σύσταση νέας εταιρείας και εισφοράς του Κλάδου σε αυτή, υπό τους βασικούς όρους που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Πράξης Διάσπασης, όπως υπογράψει κάθε άλλο σχετικό με την ολοκλήρωση της διάσπασης και της μεταβίβασης των μετοχών της ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ Α.Ε. προς την ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. έγγραφο, με παράλληλη χορήγηση δικαιώματος να υπεξουσιοδοτεί στελέχη της Εταιρείας, προκειμένου να οριστικοποιήσουν και υπογράψουν συμπληρωματικές συμβολαιογραφικές πράξεις, που τυχόν απαιτηθούν, για τη μεταγραφή/καταχώριση των παγίων στις αρμόδιες αρχές ανά τη χώρα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο για την ολοκλήρωση της διάσπασης και να διευθετούν τυχόν εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τη Συμβολαιογραφική Πράξη και την όλη διαδικασία Διάσπασης (Απόσχισης) και έγκρισης αυτής από τις αρμόδιες Αρχές.
Ο συνολικός αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι ανήλθε σε 232.315.973 που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% του παρισταμένου μετοχικού κεφαλαίου.
Αριθμός ψήφων υπέρ: 232.306.756, κατά: 0, αποχή: 9.217.
Συνεπώς, το θέμα υπερψηφίστηκε με ποσοστό 99,9960 % επί των έγκυρων ψήφων».
Latest News
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg