Όταν οι άνθρωποι εκπέμψουν αθροιστικά περίπου 1.000 γιγατόνους άνθρακα, τότε το νότιο τμήμα του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας θα λιώσει προκαλώντας τελικά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά σχεδόν έξι πόδια ή 1,8 μέτρα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Μόλις οι άνθρωποι εκπέμψουν αθροιστικά περίπου 2.500 γιγατόνους άνθρακα , ολόκληρο το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας θα λιώσει και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα ανέβει κατά 6,9 μέτρα ή 22,6 πόδια.

Βουλγαρία: Συρρικνώνονται οι παγετώνες στη χώρα
Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε περίπου 500 γιγατόνους εκπομπών άνθρακα.

Προς οριακό σημείο

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Geophysical Research Letters διαπίστωσε ότι οι εκπομπές άνθρακα βρίσκονται στα μισά του δρόμου προς ένα οριακό σημείο μετά το οποίο η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο του πάγου της Γροιλανδίας δεν θα είχε επιστροφή.

«Αφού έχουμε εκπέμψει περισσότερους από ~ 1.000 γιγατόνους άνθρακα συνολικά, δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε το νότιο τμήμα του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας να λιώσει , ακόμα κι αν θα σταματήσουμε τελείως να εκπέμπουμε άνθρακα τότε. Αυτή η τήξη θα προκαλούσε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 1,8 μέτρα», δήλωσε στο CNBC ο Dennis Höning, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων.

Όσο περισσότερο ξεπεράσουμε το πρώτο σημείο καμπής των 1.000 γιγατόνων εκπομπών άνθρακα, τόσο πιο γρήγορα θα λιώσει το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας.

Πλήγμα κυρίως για παράκτια κράτη

«Σίγουρα, οι παράκτιες περιοχές θα επηρεάζονταν περισσότερο από αυτό, ειδικά οι φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες που δε διαθέτουν την τεχνογνωσία και τα συστήματα για τη σύγχρονη διαχείριση των ακτών», δήλωσε ο Höning στο CNBC.

Επιπλέον,ανεφερε ότι οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει από προηγούμενες μελέτες ότι το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας θα μπορούσε να λιώσει εντελώς με την υπερθέρμανση του πλανήτη κάπου μεταξύ 1 και 3 βαθμών Κελσίου.

Αλλά οι μεθοδολογίες προηγούμενων μελετών ήταν λιγότερο ακριβείς, επειδή οι υποθέσεις που έγιναν σε αυτά τα μοντέλα ήταν υπερβολικά απλοϊκές και ως εκ τούτου μη ρεαλιστικές, δήλωσε ο Höning.

«Ενώ η εξερεύνηση των σημείων ανατροπής που συνδέονται με τις θερμοκρασίες είναι χρήσιμη για την κατανόηση της σταθερότητας του κλιματικού συστήματος, στον πραγματικό κόσμο, η σωρευτική εκπομπή άνθρακα είναι αυτή που καθορίζει εάν θα ξεπεραστεί πραγματικά ένα σημείο καμπής», είπε ο Höning .  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μελετήσαμε για πρώτη φορά τις συνδέσεις μεταξύ των σωρευτικών εκπομπών άνθρακα και του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας με ένα πλήρως συζευγμένο ερευνητικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις σχετικές διαδικασίες ανάδρασης».

Το CLIMBER-X

Ο Höning χρησιμοποίησε το σύστημα CLIMBER-X που μοντελοποιεί την εξέλιξη της Γης σε μεγάλες χρονικές περιόδους.

«Μόλις ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο, η συμπεριφορά του συστήματος αλλάζει ποιοτικά και προσεγγίζει μια εντελώς νέα ισορροπία. Αυτό οφείλεται σε αυτοενισχυόμενους μηχανισμούς ανάδρασης: Όταν το φύλλο πάγου λιώνει, η επιφάνειά του εκτίθεται σε θερμότερες θερμοκρασίες αέρα και η τήξη αναπόφευκτα πολλαπλασιάζεται», δήλωσε.

Εάν οι συνολικές εκπομπές άνθρακα παραμείνουν κάτω από το όριο των 1.000 γιγατόνων εκπομπών άνθρακα, τότε το λιώσιμο πάγου της Γροιλανδίας θα είχε σαν αποτέλεσμα η στάθμη της θάλασσας να ανέβει μόνο λίγα εκατοστά.

Το δεύτερο σημείο καμπής θα συμβεί όταν θα  έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα 2.500 γιγατόνοι εκπομπών άνθρακα, οπότε ολόκληρο το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας θα λιώσει και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα ανέβει κατά 6,9 μέτρα ή 22,6 πόδια.

Η πλήρης τήξη θα πάρει χρόνο, εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια», ανέφερε ο Höning.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου