Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αφενός αναμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και αφετέρου προσπαθούν να διαχειριστούν τα κέρδη του προηγούμενου τετραημέρου.
Οι δείκτες
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,02% στις 7.622 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,27% στις 15.564 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,30% στις 7.285 μονάδες.
Οικονομικά στοιχεία
Πλούσια σε στοιχεία για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών η σημερινή ημέρα, με τον κύκλο εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία να προβληματίζει, καθώς μειώθηκε κατά 7,1% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, οι λιανικές πωλήσεις σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 1,3%. Σε ονομαστικούς όρους, ο ημερολογιακά και εποχικά διορθωμένος κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσιο επίπεδο, αλλά μειώθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, ο γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 5,6% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας INSEE. Ο ρυθμός πληθωρισμού υποχώρησε ελαφρώς σε σύγκριση με την ανάγνωση του Ιανουαρίου.
Η ελαφρά συρρίκνωση του ρυθμού πληθωρισμού έρχεται καθώς το κόστος της ενέργειας αναμένεται να μειωθεί, ενώ οι τιμές των πετρελαιοειδών συνεχίζουν να μειώνονται. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων, του καπνού και των βιομηχανικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθούν τον Μάρτιο τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση.
Θετικά πάντως λειτουργεί η ανακοίνωση ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε τριμηνιαία αύξηση μόλις 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2022, η οποία ωστόσο ξεπέρασε τις προσδοκίες. Σε ετήσιο επίπεδο, η οικονομία αυξήθηκε κατά 0,6%, περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. Επίσης, αυξήθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.
Σε όρους παραγωγής, ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσε επέκταση 0,1% σε τριμηνιαία βάση. Ο τομέας των κατασκευών αυξήθηκε κατά 1,3%. Εν τω μεταξύ, ο τομέας της παραγωγής παρέμεινε αμετάβλητος. Ο δείκτης αποταμίευσης των νοικοκυριών αυξήθηκε σε 9,3% έναντι 8,9% που είχε καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο.
Latest News
Στο «ράλι του Άη Βασίλη» προσδοκούν οι επενδυτές καθώς οι μετοχές ρίχνουν ταχύτητα
Οι αγορές δίχνουν αισιοδοξία για ένα santa rally, αν και αρκετά είναι τα δεδομένα που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση
Θετικό το αφήγημα για το ΧΑ και για το 2025 - Τι λένε οι αναλυτές
Το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τις ελληνικές μετοχές στο επίκεντρο των επενδυτών και το 2025
Οι «εκ Δυσμάς» κίνδυνοι για το ελληνικό χρηματιστήριο και το ερωτηματικό των 12 δισ.
Το σήμα που έδωσε η Federal Reserve μέσα στην εβδομάδα για λιγότερες μειώσεις επιτοκίου μέσα στο 2025 ήταν ένα reality check για όλες τις αγορές παγκοσμίως
Μεγάλη ανατροπή με ισχυρά κέρδη στη Wall Street
H Wall Street έκλεισε με σημαντικά κέρδη, τα οποία και ροκάνισαν τις απώλειες της εβδομάδας
Τραμπ και Fed «απογειώνουν» το δολάριο
Το δολάριο οδεύει να κλείσει το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων οχτώ χρόνων
Ομόλογα ΗΠΑ: Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις
Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed κινήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο
Beta Χρηματιστηριακή: Οι καταλύτες του ΧΑ το 2025 – Τα top picks
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο που έχει τις προϋποθέσεις αναβάθμισης
Μάζεψαν τις απώλειες οι ευρωαγορές - Βουτιά για Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,78% στις 502,71 μονάδες
Άντεξε το «οχυρό» των 1.450 μονάδων - Έκρηξη συναλλαγών στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 1.452,50 μονάδες
Ποιο είναι το παραγωγικό πρότυπο που χρειάζεται η χώρα;
Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη δική της ταυτότητα, στηριζόμενη σε αυτά που την κάνουν μοναδική