
Την 21η Απριλίου, έναν ακριβώς μήνα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία και οι φήμες λένε ότι είναι πιθανή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η Goldman Sachs σε προχθεσινή της έκθεση σχεδόν το προεξόφλησε. Αναγνώρισε την αστάθεια που προκαλούν οι εκλογές, αλλά αναγνώρισε και τα άλματα ανάπτυξης που έχει κάνει η χώρα. Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας, το πήγε ακόμα παραπέρα, τονίζοντας ότι με όρους αγοράς η Ελλάδα έχει ήδη την επενδυτική βαθμίδα από το 2021, όταν και προχώρησε στην έκδοση 30ετούς ομολόγου, που μάλιστα καλύφθηκε η έκδοσή του 8-9 φορές.
Στην πραγματική αγορά ομολόγων, όχι αυτή των εκθέσεων, η επενδυτική βαθμίδα απονεμήθηκε και χθες. Η έκδοση 5ετούς ομολόγου, για το χρονικό διάστημα που έγινε λίγες μέρες μετά την εκδήλωση της νέας διεθνούς τραπεζικής αστάθειας, δεν ήταν απλώς επιτυχημένη, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η χώρα, με το πιο μεγάλο χρέος στην Ευρώπη και με το αξιόχρεό της πολύ πιο κάτω από το επίπεδο που επενδύουν ώριμα κεφάλαια, βγήκε να δανειστεί σχεδόν «στο μάτι του κυκλώνα» και τα κατάφερε.
Η έμπειρη ομάδα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και των συμβούλων της κατάφεραν να εκμεταλλευτούν μια σειρά από παράγοντες.
Ο πρώτος αφορά τον χρόνο της έκδοσης καθώς έγινε σε μια χαραμάδα σχετικής ηρεμίας στις αγορές, μετά τις σχετικές αναταράξεις των προηγούμενων εβδομάδων. Οποιος θεωρεί τον χρόνο μιας έκδοσης μικρό πράγμα, ας ρωτήσει την ομάδα του ΟΔΔΗΧ για τη δεύτερη έκδοση του 2014 (4 Αυγούστου), που έπεσε πάνω στην κατάρρευση μιας πορτογαλικής τράπεζας, της Banco Espirito Santo.
Το δεύτερο σημαντικό έχει να κάνει με το ζύγισμα της επενδυτικής τάσης. Οι επενδυτές έχουν στραφεί τις τελευταίες εβδομάδες από τις μετοχές και τα ομόλογα υψηλού κινδύνου, στα ασφαλή κρατικά ομόλογα.
Το τρίτο εξίσου σημαντικό με τα δύο πρώτα, το οποίο προσέχουν οι ξένοι επενδυτές, είναι η αναβάθμιση όλων των εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από το οικονομικό επιτελείο. Μπορεί εγχωρίως να χάθηκε ως είδηση από την τρέχουσα τοξική προεκλογική αοριστολογία, ωστόσο οι ξένοι παρατήρησαν τη νέα πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 2,3%, έναντι 1,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.
Ο τέταρτος παράγοντας που είχε προβλεφθεί από την τρόικα και σταθερά μας συντροφεύει ως εγγύηση για τις εκδόσεις ομολόγων μας, είναι το περίφημο ταμειακό μαξιλάρι, που από χθες ανέβηκε ξανά στα 38 δισ. Επίτευγμα σημαντικό σε σχέση με το ιστορικό των ελληνικών κυβερνήσεων να ξοδεύουν, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση το διατήρησε σε υψηλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν παγώσει την τελευταία 4ετία, λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης.
Η προχθεσινή ωστόσο έκδοση ήρθε να προλάβει και κάτι άλλο, τις τυχόν αναταραχές και αβεβαιότητες που είναι πιθανόν να υπάρξουν μέχρι τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, ίσως τον σημαντικότερο κίνδυνο των επόμενων μηνών.
Εν ολίγοις, οι αγορές σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία και η καχυποψία κυριαρχεί, απένειμαν στην Ελλάδα τον τίτλο της ασφαλούς οικονομίας. Παράσημο μοναδικό, δεδομένων των συνθηκών…


Latest News

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.