-« Οι μεγαλύτερες εταιρείες γεωργικών προϊόντων, από το 2020, είχαν κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων».
-Και πού είναι το πρόβλημα;
Να μην κυνηγάμε σαν το σκύλο την …ουρά μας (!)
-« Οι 20 εταιρείες -κολοσσοί σιτηρών, λιπασμάτων, κρέατος και γαλακτοκομικών– παρέδωσαν 53,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους τους το 2020 και 2021, την ώρα που ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ένα μικρότερο ποσό, των 51,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ήταν αρκετό για να σώσει τη ζωή και να παρέχει φαγητό και στέγη στους 230 εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους στον πλανήτη (!)».
-Και από πού προκύπτει αυτό;
-«Προκύπτει από μια νέα έρευνα με τον τίτλο: «Unchecked, unregulated and unaccountable: who are the hunger profiteers?». Η έρευνα αποκαλύπτει την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία από την εισβολή στην Ουκρανία αλλά και την πανδημία του COVID-19».
Η συζήτηση με την υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace ‘Έλενα Δανάλη έχει πάντα ενδιαφέρον, ιδιαίτερα σήμερα, όπου οι τιμές στα τρόφιμα βρίσκονται σε αδιανόητα ύψη ( το ίδιο και τα κόστη παραγωγής), με συνέπεια πάρα πολλοί άνθρωποι να τα βγάζουν πλέον πάρα πολύ δύσκολα πέρα…
Το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω: προσωπικά, πολύ αμφιβάλλω αν ποτέ πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς. ‘Η, για να το θέσω στη σωστή του βάση: για την πλειονότητα των ανθρώπων , γιατί κάποιους μια χαρά τους έκατσε η …φάση (!).
Βυθίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα…
Όπως μού εξηγεί η ‘Έλενα Δανάλη, τα κύρια ευρήματα αποδεικνύουν το πώς οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου εκμεταλλεύτηκαν τις κρίσεις αυτές ώστε να έχουν τεράστια κέρδη, βυθίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα και αυξάνοντας τον έλεγχό τους στο παγκόσμιο διατροφικό σύστημα, μόνο και μόνο για να βγάλουν περισσότερα χρήματα οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι των εταιρειών…
Και υπάρχει και συνέχεια. Κατά την υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, τέσσερις μόνο εταιρείες ελέγχουν περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών, όμως δεν έχουν καμία υποχρέωση να αποκαλύψουν όσα γνωρίζουν για τις παγκόσμιες αγορές, ούτε για τα δικά τους αποθέματα σιτηρών.
Η έλλειψη διαφάνειας καθοριστικός παράγοντας στην αύξηση της κερδοσκοπίας…
«Η Greenpeace βρήκε ότι η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις πραγματικές ποσότητες αποθεμάτων σιτηρών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν καθοριστικός παράγοντας στην αύξηση της κερδοσκοπίας στις αγορές τροφίμων και στις αυξημένες τιμές», συμπληρώνει η Έλενα Δανάλη.
-Και τι μπορεί να γίνει;
Οι ανισότητες θα γίνουν ακόμη πιο έντονες..
-«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δράσουν άμεσα ώστε να προστατεύσουν τους πολίτες από την εκμετάλλευση των μεγάλων εταιρειών. Χρειαζόμαστε πολιτικές που να ρυθμίζουν και να περιορίζουν τον έλεγχο των πολυεθνικών στο παγκόσμιο διατροφικό σύστημα, ειδάλλως οι ανισότητες που βλέπουμε τώρα θα γίνουν ακόμη πιο έντονες», υποστηρίζει η Έλενα Δανάλη.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πρέπει να αλλάξει το διατροφικό σύστημα. Αυτό το έχουμε γράψει πολλές φορές εδώ στο «ΟΤ». Και δυστυχώς για όλους εμάς που ζούμε σε αυτή τη χώρα, η ελληνική γεωργία, όπως επισημαίνουν από την Greenpeace, εξακολουθεί να παραμένει ευάλωτη από τις διεθνείς αναταραχές κι εκτεθειμένη σε κάθε είδους κρίση, εξαρτημένη από επιδοτήσεις και εισαγωγές, μη βιώσιμη, άδικη και εντελώς ανίκανη να ανταποκριθεί στους βασικούς της στόχους, που ειναι να θρέψει επαρκώς τον πληθυσμό της χώρας, να εξασφαλίσει αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς και να διασφαλίσει τη διατροφική κυριαρχία της Ελλάδας.
Το λένε και οι αριθμοί…
Το λένε και οι αριθμοί: σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Economist Intelligence Unit (EIU), η Ελλάδα κατατάσσεται στη 31η θέση ανάμεσα σε 78 χώρες που μελετήθηκαν σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού μοντέλου, στnν 42η θέση στην σπατάλη τροφίμων, στην 19η θέση στις διατροφικές προκλήσεις και στην 22ηη θέση στην αγροτική βιωσιμότητα.
Δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα…
Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε ειλικρινείς. Το πρόβλημα με το αγροδιατροφικό μοντέλο δεν είναι μόνο ελληνικό. Και έχει αναδειχθεί πολλές φορές από τον «ΟΤ». Ήδη από το 2020, πολύ πριν ξεκινήσει η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Greenpeace είχε δημοσιεύσει Έκθεση με τίτλο «Ψευδής Αίσθηση Ασφάλειας» αναδεικνύοντας την ευαλωτότητα του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού συστήματος, που παράγει μεγάλες ποσότητες από λάθος προϊόντα, στερείται ανθεκτικότητας, δεν μπορεί να θρέψει τους ανθρώπους στα εδάφη της και δεν διασφαλίζει διατροφική κυριαρχία.
Προσωπικά πιστεύω πως δεν έχει καμία σημασία πόσες φορές εμείς αναφερόμαστε στο πρόβλημα. Το μόνο που έχει αξία είναι να πάψει επιτέλους αυτή η «ψευδής αίσθηση ασφάλειας», να πέσουν οι τιμές και να έχει ο κόσμος επαρκή ποσότητα θρεπτικής τροφής, κάθε μέρα, σε προσιτές τιμές…
Latest News
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση
Η αγορά ενός σπιτιού
Καλό το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με κονδύλια πολλά ευρωπαϊκά, αλλά αφορά λίγους, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι μεγάλες
Πόσο ισχυρός θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ
Παρά τη θεαματική νίκη του ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έχει τα χέρια του τόσο ελεύθερα όσο νομίζει για να κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί.
Τα ευρωπαϊκά εμπορικά αυτογκόλ με τη σοκολάτα
Την περασμένη εβδομάδα οι κολοσσοί της σοκολάτας ξεσηκώθηκαν κατά της Κομισιόν
Οικονομίες του ήλιου
Οι απαισιόδοξοι, φοβούνται τα χειρότερα
Οποιοσδήποτε εκτός από…
Η λογική του μικρότερου κακού συνήθως δεν λειτουργεί στην πολιτική