
Η φτώχεια, που προοδευτικά μειωνόταν για δύο χρόνια στην Αργεντινή, εξαπλώθηκε ξανά το 2022 λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ. Πλέον, μαστίζει το 39,2% του πληθυσμού – ή πάνω από 18 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αργεντινή: Χαριστική βολή για την οικονομία η χωρίς προηγούμενο ξηρασία
Τα στοιχεία
Τα στοιχεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής της χώρας της Λατινικής Αμερικής (INDEC), πιστοποιούν ότι ο δείκτης της φτώχειας στα τέλη της περασμένης χρονιάς κατέγραψε αισθητή αύξηση (+2,7%) σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο (36,5%), φθάνοντας σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στα τέλη του 2021 (37,3%).
Ο δείκτης ακραίας φτώχειας παρέμεινε γύρω στο 8% (8,1%), καταγράφοντας οριακή μείωση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της αμέσως προηγούμενης χρονιάς (8,2%). Κατάσταση ακραίας φτώχειας υπομένουν πάνω από 3,8 εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής.
Το όριο της φτώχειας στην Αργεντινή ορίζεται με βάση το λεγόμενο βασικό «καλάθι» διατροφικών προϊόντων που χρειάζεται μια οικογένεια με δύο παιδιά, στα 177.000 πέσος (περίπου 820 δολάρια ΗΠΑ, κατά την επίσημη ισοτιμία). Το όριο της ακραίας φτώχεια είναι ένα «καλάθι» αξίας 80.000 πέσος (370 δολαρίων). Τα ποσά αναπροσαρμόζονται ωστόσο συνεχώς, ελέω πληθωρισμού.

Η εκτόξευση
Η φτώχεια στην Αργεντινή υποχωρούσε αργά, αλλά σταθερά, από την κορύφωση που γνώρισε στα τέλη του 2020 (42%) λόγω της πανδημίας και των lockdowns, που είχαν στερήσει τα μέσα βιοπορισμού κυρίως των αναρίθμητων αδήλωτων εργαζόμενων.
Η ταχεία ανάπτυξη μετά την πανδημία (10,3% του ΑΕΠ το 2021, 5,2% το 2022) επέτρεψε να αντιστραφεί η τάση. Το ίδιο και η σειρά κοινωνικών προγραμμάτων και οι σταδιακές αυξήσεις που προώθησε η κεντροαριστερή κυβέρνηση (στις συντάξεις, στα οικογενειακά επιδόματα κ.ά.).
Όμως ο χρόνιος πληθωρισμός στην Αργεντινή πήρε άλλες διαστάσεις το 2022: Απογειώθηκε, χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να τον ελέγξει, με αποτέλεσμα να φτάσει στο 94,8% – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα χρόνων, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη παράλληλα με τη συνεχή υποτίμηση του πέσο.
Το 2023 άρχισε με κακούς οιωνούς σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, καθώς κατέγραψε αύξηση +13,1% σε δύο μήνες. Μάλιστα ξεπεράστηκε το συμβολικό όριο του 100% σε ετήσια βάση, εγείροντας φόβους πως η φτώχεια θα εξαπλωθεί ακόμα πιο πολύ τους προσεχείς μήνες.


Latest News

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT

Σε δίκη ο δημιουργός της Meta - Γιατί εξαγόρασε Instagram και WhatsApp
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επιδιώκουν να ακυρώσουν τις συμφωνίες απόκτησης των Instagram και WhatsApp απο τη Meta

Σε αναστολή τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ - Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Τα αντίμετρα της ΕΕ που μπαίνουν σε αναστολή καλύπτουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας 21 δισ. ευρώ