Η φτώχεια, που προοδευτικά μειωνόταν για δύο χρόνια στην Αργεντινή, εξαπλώθηκε ξανά το 2022 λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ. Πλέον, μαστίζει το 39,2% του πληθυσμού – ή πάνω από 18 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αργεντινή: Χαριστική βολή για την οικονομία η χωρίς προηγούμενο ξηρασία

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής της χώρας της Λατινικής Αμερικής (INDEC), πιστοποιούν ότι ο δείκτης της φτώχειας στα τέλη της περασμένης χρονιάς κατέγραψε αισθητή αύξηση (+2,7%) σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο (36,5%), φθάνοντας σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στα τέλη του 2021 (37,3%).

Ο δείκτης ακραίας φτώχειας παρέμεινε γύρω στο 8% (8,1%), καταγράφοντας οριακή μείωση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της αμέσως προηγούμενης χρονιάς (8,2%). Κατάσταση ακραίας φτώχειας υπομένουν πάνω από 3,8 εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής.

Το όριο της φτώχειας στην Αργεντινή ορίζεται με βάση το λεγόμενο βασικό «καλάθι» διατροφικών προϊόντων που χρειάζεται μια οικογένεια με δύο παιδιά, στα 177.000 πέσος (περίπου 820 δολάρια ΗΠΑ, κατά την επίσημη ισοτιμία). Το όριο της ακραίας φτώχεια είναι ένα «καλάθι» αξίας 80.000 πέσος (370 δολαρίων). Τα ποσά αναπροσαρμόζονται ωστόσο συνεχώς, ελέω πληθωρισμού.

Η εκτόξευση

Η φτώχεια στην Αργεντινή υποχωρούσε αργά, αλλά σταθερά, από την κορύφωση που γνώρισε στα τέλη του 2020 (42%) λόγω της πανδημίας και των lockdowns, που είχαν στερήσει τα μέσα βιοπορισμού κυρίως των αναρίθμητων αδήλωτων εργαζόμενων.

Η ταχεία ανάπτυξη μετά την πανδημία (10,3% του ΑΕΠ το 2021, 5,2% το 2022) επέτρεψε να αντιστραφεί η τάση. Το ίδιο και η σειρά κοινωνικών προγραμμάτων και οι σταδιακές αυξήσεις που προώθησε η κεντροαριστερή κυβέρνηση (στις συντάξεις, στα οικογενειακά επιδόματα κ.ά.).

Όμως ο χρόνιος πληθωρισμός στην Αργεντινή πήρε άλλες διαστάσεις το 2022: Απογειώθηκε, χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να τον ελέγξει, με αποτέλεσμα να φτάσει στο 94,8% – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα χρόνων, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη παράλληλα με τη συνεχή υποτίμηση του πέσο.

Το 2023 άρχισε με κακούς οιωνούς σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, καθώς κατέγραψε αύξηση +13,1% σε δύο μήνες. Μάλιστα ξεπεράστηκε το συμβολικό όριο του 100% σε ετήσια βάση, εγείροντας φόβους πως η φτώχεια θα εξαπλωθεί ακόμα πιο πολύ τους προσεχείς μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Telekom: Σε ύψος-ρεκόρ η αξία του brand
Διεθνή |

Η Apple παραμένει το πολυτιμότερο brand στον κόσμο - Πρώτο ευρωπαϊκό brand η Telekom

Η Telekom, στον όμιλο της οποίας μέλος είναι η COSMOTE, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες και πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη «Brand Finance Global 500» - Στην πρώτη θέση παραμένει η Apple