
Σε στενή συνεργασία υπό την εποπτεία της ΡΑΕ βρίσκονται ήδη ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ για την έγκαιρη και συντονισμένη διαχείριση της υψηλής παραγωγής ΑΠΕ σε περιόδους χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, φαινόμενο που -όπως επισημαίνεται- μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στο ηλεκτρικό σύστημα, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε νωρίτερα η Ρυθμιστική Αρχή, στην οποία συμμετείχαν τα αρμόδια στελέχη των δύο Διαχειριστών, επιβεβαιώθηκε η σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών ως προς τη σοβαρότητα του θέματος και δρομολογήθηκαν από κοινού οι αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να διατηρείται ανά πάσα στιγμή αρκετός ηλεκτρικός χώρος για ικανές εφεδρείες από συμβατικές μονάδες που θα διασφαλίζουν την ευσταθή λειτουργία του συστήματος.
ΑΔΜΗΕ: Καθημερινές οι προσπάθειες για αποφυγή black out
Περικοπές ΑΠΕ
Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση για την περικοπή παραγωγής από ΑΠΕ (κατά περίπτωση στο Σύστημα Μεταφοράς από τον ΑΔΜΗΕ ή πρόσθετης στο Δίκτυο Διανομής με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ, όπως συμφωνήθηκε), ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε Διαχειριστή. Οι περικοπές αναμένεται να πραγματοποιούνται περισσότερο σε ώρες με έντονη ηλιοφάνεια ή/και ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου που χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, όπως οι επερχόμενες αργίες. Εφόσον κριθεί απολύτως απαραίτητο, ο ΑΔΜΗΕ θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε ολιγόωρους περιορισμούς των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με τους γειτονικούς διαχειριστές.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, στελέχη του ΑΔΜΗΕ περιέγραψαν λεπτομερώς τις τρέχουσες ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λειτουργίας του Συστήματος και τα μέτρα που εφαρμόζει ο Διαχειριστής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων εν μέσω της ραγδαία αυξανόμενης διείσδυσης ΑΠΕ. Όπως τονίζεται, ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ήδη επαρκή μεθοδολογία και αξιόπιστα συστήματα για τη διαχείριση της ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγής, ενώ έχει θέσει σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Έργων Ενεργειακής Μετάβασης.
Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ περιέγραψαν αντίστοιχα τις υφιστάμενες δυνατότητες περικοπών στη Μέση και Χαμηλή Τάση, και επισήμαναν ότι ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής θα προχωρήσει άμεσα στην ανάπτυξη πρόσθετων εργαλείων για τη διαχείριση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Συμφωνήθηκε ότι θα υλοποιείται απόρριψη παραγωγικού δυναμικού Σταθμών ΑΠΕ, με μέγεθος ισχύος και διάρκεια αποσύνδεσης που θα καθορίζεται από τις σχετικές εντολές του ΑΔΜΗΕ.
Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, όποτε κρίνεται απαραίτητο, η ΡΑΕ θα συγκαλεί την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, με τη συμμετοχή των δύο Διαχειριστών, για τακτική παρακολούθηση και έλεγχο της κατάστασης. Αποφασίστηκε επίσης να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να προβλεφθούν οι νέες αυτές συνθήκες που παρουσιάζονται στο Σύστημα.
Τέλος, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι με τη συντονισμένη διαχείριση του προβλήματος από όλους τους συναρμόδιους φορείς, η κατάσταση τίθεται υπό έλεγχο ώστε να διασφαλίζεται η θωράκιση του ηλεκτρικού συστήματος σε συνθήκες χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής παραγωγής ΑΠΕ.


Latest News

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων