Το πολυπόθητο «πράσινο φως» για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ άναψε αργά το βράδυ της Πέμπτης το κοινοβούλιο της Τουρκίας, με την Άγκυρα να μετατρέπεται στο τελευταίο από τα 30 μέλη της συμμαχίας που – μετά από μια θυελλώδη πολύμηνη διαδικασία – ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο. Είχε προηγηθεί, λίγες ημέρες πριν, η έγκριση του αιτήματος ένταξης από την Ουγγαρία.

Στόλτενμπεργκ: Ας προχωρήσει χωριστά η ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα τον Μάρτιο ότι η Φινλανδία εξασφάλισε τη συναίνεση της Τουρκίας (για είσοδο στη Συμμαχία) αφού έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της να πατάξει τις ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές, καθώς και να απελευθερώσει τις εξαγωγές αμυντικού υλικού.

Στην αναμονή η Σουηδία

Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά η διαδικασία εμποδίστηκε από την Τουρκία και την Ουγγαρία, καθώς η ένταξη στη Συμμαχία απαιτεί το «πράσινο φως» όλων των κοινοβουλίων των κρατών μελών.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας και θα βελτιώσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και τη Βόρεια Ευρώπη», ανέφερε η φινλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της μετά την ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Η Τουρκία εξακολουθεί να καθυστερεί να εγκρίνει την αίτηση ένταξης της Σουηδίας, η οποία, σύμφωνα με την Άγκυρα, δεν έχει προχωρήσει αρκετά στην καταστολή των ατόμων που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες. Οι τρεις χώρες υπέγραψαν σύμφωνο για το θέμα αυτό πέρυσι.

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου είχε εγκρίνει ομόφωνα το νομοσχέδιο της Φινλανδίας την περασμένη εβδομάδα.

Διευρύνεται το ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Φινλανδίας αποτελεί την πρώτη διεύρυνση της Συμμαχίας μετά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. το 2020.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι καλωσορίζει την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, και ενθάρρυνε την Άγκυρα να επικυρώσει γρήγορα και την ένταξη της Σουηδίας.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι και οι δύο ισχυροί, ικανοί εταίροι που μοιράζονται τις αξίες του ΝΑΤΟ και θα ενισχύσουν τη Συμμαχία και θα συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin, αμέσως μετά την τουρκική ψηφοφορία, δήλωσε: «Η Φινλανδία στέκεται στο πλευρό της Σουηδίας τώρα και στο μέλλον και υποστηρίζει το αίτημά της».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι προέτρεψε την Τουρκία και την Ουγγαρία να επικυρώσουν και τις δύο αιτήσεις. Στην Ουγγαρία δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη ψηφοφορία για την αίτηση της Σουηδίας.

Τα επόμενα βήματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα γίνουν μέλη της συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους.

Η επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο πρόκειται να εγκριθεί από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της χώρας.

Έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης, τόσο η Τουρκία όσο και η Ουγγαρία πρέπει να αποστείλουν τα εγκριτικά τους έγγραφα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, η οποία αποτελεί τον θεματοφύλακα του ΝΑΤΟ σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη της συμμαχίας.

Στη συνέχεια, ο Στόλτενμπεργκ θα καλέσει επίσημα τη Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ως τελικό βήμα, η Φινλανδία θα παραδώσει το «έγγραφο προσχώρησης», που υπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών της, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσε η φινλανδική κυβέρνηση.

Όταν το έγγραφο του εγγράφου προσχώρησης της Φινλανδίας φθάσει στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η σκανδιναβική χώρα θα γίνει επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό