Ο απερχόμενος Μάρτιος είχε πολλά σκαμπανεβάσματα σε χρηματιστηριακό επίπεδο, με την παγκόσμια ειδησεογραφία από τις τράπεζες να απείλησε σοβαρά.
Κι όμως, στα απόνερα της συντονισμένης αποσόβησης μιας μοιραίας κρίσης (Fed, ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ, UBS, SNB κ.λπ), διεφάνησαν τουλάχιστον δύο ζητήματα.
Το πρώτο έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα πολλών τίτλων στο ταμπλό του ΧΑ, καθώς μόλις 5 από τη μεγάλη κεφ/ση (οι 4 τράπεζες και η ΛΑΜΔΑ) και 3 από τη μεσαία (ΠΡΕΜΙΑ, ΕΧΑΕ, ΑΒΑΞ) είδαν διψήφια αρνητικά ποσοστά.
Μάλιστα, κάποιες είδαν έως και σημαντικά κέρδη, με αδιαμφησβήτητους ηγέτες την ΕΕΕ και τον ΜΥΤΙΛ. Ο δεύτερος είδε και πάλι νέα ιστορικά υψηλά.
Το δεύτερο σχετίζεται με την παρατήρηση ότι το μείζον εκλογικό θέμα παραμένει ο καταλύτης στο ΧΑ, και μια οποιαδήποτε προεξόφληση θα επιφέρει αντίστοιχη επίδραση στο ταμπλό.
Και όπως φαίνεται, δεν έχει προεξοφληθεί κάποιο πρόβλημα.
Έτσι, συνεχίστηκαν επιλεκτικές τοποθετήσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα, ώστε να αναχαιτίσουν τις ρευστοποιήσεις λόγω ανασφάλειας.
Εξάλλου, τα χαρτιά που συμπεριφέρθηκαν ώριμα είναι και τα πρώτα ύποπτα για ισχυρή συνέχιση, καθώς απέδειξαν τη μετοχική τους βάση.
Σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, οι 997 μονάδες αποτελούν τον άξονα περιστροφής, με κοντινή στήριξη τις 1013.
Ο ΓΔ παρέμεινε σε υπεραγορασμένη ζώνη, και αφενός οι τράπεζες τίμησαν τις στηρίξεις τους με τον καλύτερο τρόπο την Πέμπτη και Παρασκευή, αφετέρου πολλά δεικτοβαρή πάτησαν σε επιθετικά σημεία για τη συνέχεια.
Το επίπεδο των 1250 μονάδων είναι διακαής πόθος για το επόμενο τρίμηνο, κάτι που θα έρθει εύκολα εφόσον αμβλυνθούν οι εικασίες για δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης, με τα βλέμματα να πέφτουν στη φιλοεπενδυτική πολιτική (ή όχι) της επερχόμενης.
Υπενθυμίζουμε ότι ο ΓΔ μετράει ακόμα +20% ετήσια απόδοση (+13,4% στο τρίμηνο), υπερισχύοντας όλων των χρηματιστηριακών δεικτών παγκοσμίως.
Παράλληλα, κρατάμε την υπεραπόδοση των ευρωαγορών που επανήλθαν κοντά στα ιστορικά τους υψηλά ως ψυχολογικής σημασίας εύρημα.
Τέλος, η 7η και 10η του Απριλίου είναι επίσημες αργίες για το ΧΑ (διακανονισμός, εκκαθάριση και διαπραγμάτευση), λόγω Πάσχα Καθολικών, όπως εξάλλου και για τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.