Προβάδισμα στην πιθανότητα αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Ιούλιο, δίνει η HSBC σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.
Goldman Sachs: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου
Συγκεκριμένα αναφέρει πως η Νέα Δημοκρατία έχει δει το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται σε περίπου 5%, ιδιαίτερα μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ισχύον αναλογικό εκλογικό σύστημα καθιστά πιθανό τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου. Τότε θα ισχύσει ένα νέο εκλογικό σύστημα, που θα δώσει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Αυτό, εκτιμά, αυξάνει τις πιθανότητες να αποκτήσει η Ν.Δ. την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών ή τουλάχιστον να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Αναβάθμιση της πρόβλεψης για ανάπτυξη
Σε ό, τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, η HSBC χαρακτηρίζει την Ελλάδα ηγέτιδα των οικονομικών επιδόσεων στην Ευρωζώνη και τοποθετεί πλέον την ανάπτυξη στο 2,1% από 1,2% σε προηγούμενη εκτίμηση, λόγω τις ισχυρής πορείας του δ’ τριμήνου του 2022, αν και υποβαθμίζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του 2024 στο 1,4% από 1,7% πριν λόγω των αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης που συνδέονται με την απότομη νομισματική σύσφιγξη της ΕΚΤ.
Όπως σημειώνει, η Ελλάδα έκλεισε το 2022 με… θόρυβο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%) και των αυξημένων επενδύσεων (+8,5% σε τριμηνιαία βάση) και παρά το βάρος από το εμπόριο, με τις εισαγωγές να σημειώνουν αύξηση 6,3% στο τρίμηνο. Οι επενδύσεις είναι πλέον σχεδόν 50% πάνω από την προ πανδημίας κορύφωσή τους (αν και ακόμα 30% χαμηλότερα από ό,τι στις αρχές του 2010 πριν από την κρίση του ελληνικού χρέους), όπως παρατηρεί. Το ΑΕΠ είναι τώρα 6,4% υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.
Τα δεδομένα
Τα δεδομένα έχουν βελτιωθεί ελαφρώς στις αρχές του τρέχοντος έτους. Οι PMI της μεταποίησης ανέβηκαν και πάλι πάνω από το 50 τον Φεβρουάριο (51,7) και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ESI) ανέκαμψε περαιτέρω στο 107,5, το υψηλότερο επίπεδο από πριν την έναρξη του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 10,8% τον Ιανουάριο – το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
Άλλοι δείκτες δραστηριότητας πάντως ήταν λιγότερο υποστηρικτικοί, όπως αναφέρει. Για παράδειγμα, η χρήση της παραγωγικής ικανότητας στη μεταποίηση μειώθηκε στο 72,9% τον Φεβρουάριο, το χαμηλότερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, από 76,6% τον Δεκέμβριο. Η έρευνα της οικοδομικής δραστηριότητας έπεσε στο -44,0 τον Φεβρουάριο, το πιο αδύναμο επίπεδο από την πανδημία, μετά το 12,0 τον περασμένο Δεκέμβριο (αλλά είναι αρκετά ασταθής). Επιπλέον, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε τον Φεβρουάριο (-47,4, πίσω στα επίπεδα του Δεκεμβρίου μετά την απότομη ανάκαμψη τον Ιανουάριο) και η ετήσια αύξηση των λιανικών πωλήσεων έχει υποχωρήσει από το καλοκαίρι.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω τον Φεβρουάριο (6,5% σε ετήσια βάση από κορύφωση 12,1% τον Σεπτέμβριο). Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει επίσης υποστηρικτική, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίξει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, όπως εκτιμά η HSBC.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της το α’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,7% ετησίως αν και σε τριμηνιαία βάση θα υποχωρήσει κατά 0,2%, στο β’ τρίμηνο στο 2,2%, στο γ’ τρίμηνο στο 2,3% ενώ το δ’ τρίμηνο θα επιβαρυνθεί στο 1,1%.
Τουρισμός
Επιπλέον, μετά από μια ισχυρή σεζόν πέρυσι, ο τουρισμός ξεκίνησε και φέτος δυνατά. Η διεθνής επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 66% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο από πέρυσι και σε επίπεδα του 2019, ενώ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ήταν 4% υψηλότερα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, πέρυσι μόνο ο ξένος τουρισμός μπορεί να έχει συνεισφέρει κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ, με περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης φέτος, όπου θα μπορούσε να προσθέσει ακόμα 1% με 2% στην ανάπτυξη της Ελλάδας.
Επενδυτική βαθμίδα
Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η πιθανότητα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να καταταχθεί σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα, προσθέτει η HSBC, καθώς η Ελλάδα υπολείπεται μόνο μίας βαθμίδας από αυτή την κατηγορία στην κλίμακα αξιολόγησης των DBRS, Fitch και S&P.
Λόγω των ισχυρών φορολογικών εσόδων, το ταμειακό υπόλοιπο της κυβέρνησης βελτιώθηκε σημαντικά πέρυσι, από πρωτογενές έλλειμμα 7,5 δισ. ευρώ (με αφαίρεση των πληρωμών τόκων) το 2021 σε 0,3 δισ. ευρώ. Ο κυβερνητικός στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος φέτος φαίνεται ρεαλιστικός, ακόμη και αν η HSBC βλέπει κινδύνους δημοσιονομικής διολίσθησης από τη χρήση προσωρινών απροσδόκητων φορολογικών εισπράξεων λόγω του υψηλού πληθωρισμού για τη χρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (αξίας σχεδόν 6% του ΑΕΠ) και ορισμένες μόνιμες αυξήσεις δαπανών. Πάντως, όπως τονίζει, το χρέος της Ελλάδας μειώθηκε πάνω από 35% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια σε περίπου 170% πέρυσι – και αναμένει πως θα υποχωρήσει κάτω από το 160% έως το 2024, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.
Εστίες κινδύνου
Πέρυσι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας διευρύνθηκε από 6,8% του ΑΕΠ σε 9,7% του ΑΕΠ, πάνω από τα 20 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το υψηλότερο από το 2010. Η πλευρά χρηματοδότησης ήταν πιο σταθερή, με υψηλές άμεσες ξένες επενδύσεις (πάνω από 3% του ΑΕΠ) και τα κεφάλαια του NGEU (περίπου 4% του ΑΕΠ). Μέρος αυτού, όπως σημειώνει η HSBC, οφειλόταν στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και μέχρι στιγμής φέτος παρουσιάζει έντονη βελτίωση (το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε από 2,1 δισ. ευρώ πέρυσι σε 0,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης μια εκταμίευση 3,5 δισ. ευρώ από το NGEU), αλλά παρόλα αυτά προκαλεί ανησυχία για μια χώρα με εξωτερικό χρέος σχεδόν 300% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, με αυξημένες τις ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν σύντομα να μπουν στο ραντάρ των επενδυτών. Ωστόσο, ο κλάδος φαίνεται ανθεκτικός, όπως τονίζει, με τον διοικητή της ΤτΕ να δηλώνει πρόσφατα πως η πιθανότητα μετάδοσης είναι “πολύ μικρός”. Η HSBC υπογραμμίζει πως ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε μάλιστα σε περίπου 6% από το σχεδόν 50% το 2016, χάρη και στα 18 δισ. ευρώ εγγυήσεων που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ηρακλής”.
Latest News
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους
Η Ουκρανία εκτόξευσε βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow στη Ρωσία
Το περιστατικό σημειώνεται ώρες μετά από την εκτόξευση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος
Η Ελλάδα παραμένει στο top 10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
Γ. Τσούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής συνεργασίας των δύο χωρών
SOS από ΕΦΕΤ - Ανακαλείται ζάχαρη, βρέθηκαν κομμάτια πλαστικού [εικόνα]
Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν
Στο Gov.gr Wallet τα στοιχεία για το point system των οδηγών
Οι βαθμοί ποινής, όπως εμφανίζονται στο Gov.gr Wallet δεν έχουν αποδεικτική ισχύ και αποσκοπούν μόνο στην ενημέρωση των χρηστών
Νέες αιχμές Κασσελάκη κατά Τσίπρα- Το μήνυμα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι δεν θα δει το debate των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ
Reuters: Ο Πούτιν έτοιμος να συζητήσει με Τραμπ για ανακωχή στην Ουκρανία
Σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το Reuters αναφέρει ότι ο Πούτιν είναι διατεθειμένους να συζητήσει για εκεχειρία στην Ουκρανία με συγκεκριμένους όρους
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα - Πώς θα κινηθούν ΜΜΜ, τι ισχύει για τα ταξί
24ωρη Γενική Απεργία από συνδικαλιστικούς φορείς, οργανώσεις και συλλογικότητες